De ce este indicat să incluzi MAZĂREA în dietă

Mazărea, una din cele mai sănătoase leguminoase, bogată în proteine de înaltă calitate, este recomandată de către nutriționiști în diete pentru întărirea sistemului imunitar, pentru a avea mai multă energie, dar și pentru încetinirea procesul de îmbătrânire.
Iulian Tudor
28 iul. 2015, 06:58
De ce este indicat să incluzi MAZĂREA în dietă

Mazărea (Pisum sativum) este o plantă ierboasă, ea face parte din familia leguminoaselor. Originară din Asia Mică și Asia Centrală, a fost cultivată în antichitate de greci și romani în sudul Europei, de unde apoi s-a răspândit pe tot continentul, în țara noastră fiind adusă în secolul al XVII-lea. Abia în secolul al XVI-lea tehnicile de cultivare au obținut mai multe varietăți de mazăre, iar oamenii au început să o consume în stare proaspătă, nu doar uscată. Chinezii au fost primii care au consumat atât păstăile, cât și boabele de mazăre.

Boabele verzi de mazăre au în compoziția lor acid folic, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, fitosteroli, fibre, luteină, calciu, fier, fosfor, magneziu, cupru, zinc și luteină.

Mazărea verde conține nutrienți foarte importanți pentru menținerea sănătății oaselor. E o bună sursă de vitamina K pe care organismul nostru o descompune parțial în K2, substanța de activează osteocalcina — o importantă proteină noncolagenică din os.

CITEŞTE ŞI REŢETA ZILEI: Turte cu piure de mazăre

Acidul folic și vitamina B6 reprezintă un suport pentru sănătatea cardiovasculară, potrivit site-lui lataifas.ro. Numeroși compuși antioxidanți și anti-inflamatorii mențin vasele de sânge sănătoase.Vitamina K este esențială pentru păstrarea unei abilități sănătoase de coagulare a sângelui. Fierul din mazăre ajută la o funcționarea normală a celulelor din sânge.

Acid folic și vitamina B6 sunt doi nutrienți reduc înmagazinarea unui produs metabolic numit homocisteină, o moleculă periculoasă ce poate determina apariția osteoporozei.

Mazărea conține cantități mari de coumestrol (un polifenol) care previne apariția cancerului la stomac. Acesta se mai găsește în spanac, varză și fasole. De asemenea, este o bună sursă de vitamina C, substanța care protejează organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. S-a dovedit ca un consum ridicat de vitamina C reduce riscul de apariție a celor mai multe forme de cancer: leucemie, limfom, pulmonar, colorectal, pancreatic, mamar, de prostată, ovarian etc. Vitamina C oferă cea mai eficientă protecție antioxidantă, ajutând organismul să facă față cu bine poluării din mediu și toxinelor la care suntem expuși.

La reducerea colesterolului LDL (rău) de niacina (vitamina B3) din mazăre. Ea reduce producției de trigliceride și VLDL (lipo-proteine cu densitate scăzută), ceea ce duce la un nivel scăzut de trigliceride și implicit al colesterolului LDL (rău) și la un nivel ridicat de colesterolul HDL (bun).

Prin conținutul scăzut de calorii (o ceașcă de mazăre are mai puțin de 100 de calorii), este o alegere bună pentru persoanele care încearcă să slăbească. Are, de asemenea, un conținut mic de grăsime, potrivit www.nutritie-sanatoasa.ro Fibrele din componența sa ajută la reglarea tranzitului intestinal, scăpându-ne de constipație. Conținutul ridicat de fibre și de proteine încetinește și procesul de digerare al zaharurilor, ceea ce o recomandă persoanelor cu diabet zaharat.

Consumul de mazăre este indicat pentru prevenirea ridurilor, a bolii Alzheimer, a artritei, a bronșitei, a osteoporozei și a candidei Acestea derivă din proprietățile anti-inflamatorii ale boabelor de mazăre.

Luteina din mazăre protejează împotriva degenerării maculare și a cataractei ce se instalează odată cu înaintarea în vârstă.

Mazărea conține totuși și niște substanțe dăunătoare pentru unii oameni, numite purine. Cei care suferă de tulburări renale sau gută nu ar trebui să consume mazăre verde. Purinele se pot transforma în acid uric, excesul de purine din organism, conducând inevitabil la exces de acid uric. Două dintre afecțiunile provocate de excesul de acid uric sunt guta și calculii renali. De aceea, persoanele ce suferă de aceste boli e bine să limiteze sau să evite consumului de mazăre.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Program TV Insula Iubirii 2025. În ce zile și la ce ore este difuzată celebra emisiune pe Antena 1
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la bloc sau la casă. Regulă pentru toți proprietarii
Playtech.ro
Horoscopul zilei de luni. Zodia care nu trebuie să ignore relaxarea în această perioadă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Ce salariu trebuie să ai pentru a cumpăra o locuință nouă cu credit ipotecar înainte de majorarea TVA
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Unul dintre cei mai misterioși români. Totul a plecat de la o moștenire
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Mario Fresh, scos la 'careu' de Alexia Eram! Aris și managera de la Nuba au mediat conflictul 😲
Playsport.ro
Funcția secretă pe care WhatsApp o folosește deja: îți citește mesajele și...
Capital.ro
Schimbare permis auto. Regulă nouă pentru șoferii cu vârsta de de peste 70 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Gigi Becali, prima reacție după ce Elena Udrea a fost eliberată. Cum a ajutat-o în închisoare: „Am fost la ea cu o comisie, e o femeie mai puternică decât zece bărbați”
MediaFlux
Unele pensii se majorează de la 1 septembrie! Noul șef al Casei de Pensii a explicat exact
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Prințesa ștearsă din istorie. O descoperire tulburătoare sub nisipurile Egiptului