Zăpada artificială a băgat în spital 25 de oameni. Avertismentele salvamontiştilor, pentru schiori

Salvamontiştii au intervenit, de la începutul sezonului de schi, în 25 de cazuri de accidente de pârtii, cea mai mare problemă fiind legată de faptul că zăpada artificială este tare, îngheaţă în scurt timp, iar schiorii care cad se lovesc destul de serios, a explicat marţi, pentru Agerpres, şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Fekete Örs.
Filip Stan
07 ian. 2020, 10:26
Zăpada artificială a băgat în spital 25 de oameni. Avertismentele salvamontiştilor, pentru schiori

Potrivit acestuia, din cauza lipsei zăpezii naturale, sezonul sporturilor de iarnă a început destul de târziu, la finalul lunii decembrie, iar salvamontiştii au fost solicitaţi, de atunci, să acorde ajutor unui număr de 25 de persoane care au suferit accidente de pârtii.

Cel mai grav caz a fost al unui bărbat de aproximativ 60 ani, care a suferit un infarct pe pârtia de la Harghita Mădăraş, dar, datorită intervenţiei rapide a salvamontiştilor şi a echipelor medicale, acesta a ajuns la spital şi se simte bine.

Celelalte intervenţii ale salvatorilor montani au fost pentru acordarea primului ajutor unor persoane care au căzut pe pârtii şi au suferit fracturi de membre şi diverse contuzii. „Problema cea mai mare este lipsa zăpezii naturale. Zăpada artificială este foarte tare, mai ales când e combinată cu gheaţa şi, atunci când cazi, te loveşti destul de tare. Zăpadă artificială este ok în primele 2-3 ore, după care îngheaţă şi, nefiind zăpadă naturală, nu e moale şi nu e bine să cazi. Din cauza asta avem mai multe probleme„, a explicat Fekete Örs.

El a adăugat că în judeţ sunt funcţionale, în prezent, 5-6 pârtii, din cele peste 30 existente, iar condiţiile de schi nu sunt dintre cele mai bune.

Şeful salvatorilor montani harghiteni recomandă schiorilor să fie atenţie unii la ceilalţi, să îi respecte pe cei care se află pe pârtie, să aibă echipament corespunzător, să folosească neapărat casca de protecţie şi să nu consume alcool înainte să a merge să schieze.

De asemenea, Fekete Örs a atras atenţia pasionaţilor de drumeţii că în zona montană a judeţului, în păduri, stratul de zăpadă ajunge şi la jumătate de metru, motiv pentru care este important să se echipeze corespunzător, să se informeze înainte de a pleca pe munte şi să îşi programeze ture scurte, întrucât se întunecă foarte repede şi temperaturile scad semnificativ.

Pe munte este zăpadă, avem peste 50 de centimetri în Munţii Hăşmaş şi recomandarea pentru cei care merg în drumeţii este să se echipeze foarte bine, cu îmbrăcăminte caldă, bocanci sau schi de tură, care ajută la deplasarea pe zăpadă. De asemenea, să aibă în vedere faptul că pe munte poate să fie ceaţă deasă şi să se informeze din timp în legătură cu traseele, coordonatele acestora putând fi găsite pe site-ul Salvamont Harghita. Totodată, traseele să fie scurte, în contextul în care se întunecă foarte repede, este şi frig şi nu poţi sta afară foarte mult„, a precizat Fekete Örs.

El a mai spus că cei care au nevoie de ajutor pot apela oricând la salvatorii montani, care fie îi pot îndruma, fie merg să îi recupereze, şi a reamintit că în judeţ există 22 de refugii montane, ale căror coordonate GPS se găsesc tot pe site-ul Salvamont Harghita.

De la începutul sezonului de iarnă, în Harghita au fost două cazuri de rătăcire în care salvamontiştii au intervenit, respectiv în cazul unui turist care nu a mai putut înainte pe un traseu montan din cauza ceţii şi în cazul unor ciclişti care au plecat pe un traseu montan, crezând că nu este zăpadă şi a fost nevoie de recuperarea lor, întrucât erau epuizaţi.

„Trebuie să se ţină cont de faptul că vremea din oraş nu e la fel cu cea de pe munte şi, dacă în oraş nu e zăpadă, nu înseamnă că pe munte nu este zăpadă şi vreme rea”, a conchis Fekete Örs.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Acesta este cel mai lung pod arc din România. A fost deschis recent, făcut de o echipă românească, și are o lungime de 170 de metri
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. A fost cel mai mare nume al țării. A reușit să scrie istorie pe tot globul
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Sfaturile primite de o tânără din România care vrea să se mute în Spania. „Nu le ajunge salariul până la sfârșitul lunii”
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Codul secret care a schimbat cursul istoriei a fost spart. Era considerat imposibil de decriptat
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lege pentru cei care stau la curte. Distanță obligatorie față de gardul vecinului. Măsori sau mergi la tribunal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
3.000 de lei pentru fiecare familie. Actele trebuie depuse imediat la primărie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă