Avertismentul medicilor legat de Covid 19, ce trebuie să evitaţi când sunteţi la mare

Aglomerațiile pe plajă, așa cum au fost surprinse sâmbătă în imagini la Costinești, sunt de evitat mai ales când bate și vântul. De evitat sunt și piscinele, fiind preferabilă marea. Iar dacă aveți vacanță all-inclusive, trebuie să fiți atenți la spațiile comune și să căutați să stați cât mai mult pe terasă, în aer liber, la distanță de ceilalți. Sunt câteva din sfaturile pe care care le are pentru turiști Ana Maria Apostol, medic ORL.
Romania TV
19 iul. 2020, 06:37
Avertismentul medicilor legat de Covid 19, ce trebuie să evitaţi când sunteţi la mare

„Combinația colectivitate mare și vânt poate fi una periculoasă în vremuri de pandemie, pentru că rafalele poartă aerosolii plini cu viruși mult mai departe. Tocmai de aceea este foarte, foarte important să păstrăm distanța”, a explicat la Digi24 Ana Maria Apostol. Or, din imaginile surprinse sâmbătă pe plajă la Costinești se vede cum oamenii stau foarte aproape unul de celălalt, fără să păstreze nici măcar o distanță de un metru. „Noi, doctorii, recomandăm distanța socială cu scopul de a preveni infectarea celorlalți din jur. Deci, chiar dacă suntem la mare și este vară, dar dacă este vânt, putem să răcim foarte ușor, putem să tușim în fața celor din jur și prin tuse, aerosolii încărcați viral se pot elimina și la ceilalți din jur. Deci, chiar dacă noi suntem afară, nu stăm în încăperi închise, putem să eliminăm acești aerosoli încărcați viral. Aglomerația pe care o văd în Costinești nu mi se pare deloc favorabilă situației grave în care ne aflăm”, a comentat medicul Ana Maria Apostol.

Ea recunoaște că este foarte important să ieșim din casă și să ne relaxăm, dar o putem face la modul precaut. „Avem nevoie de această relaxare, să ieșim din casele în care am fost izolați, corpul nostru trebuie să vadă soarele, cu ajutorul căruia facem vitamina D de care avem nevoie, dar acest soare trebuie să avem grijă cum îl vedem: putem să ne ducem să ne relaxăm, putem să ne ducem la mare, dar hai să mergem în niște locuri mai restrânse, la cazări cu spații mai închise și unde se adună mai puțini oameni”, este îndemnul doctoriței. „Să încercăm să evităm spațiile foarte aglomerate, cu foarte mulți oameni. Cu câți sunt mai mulți oameni, cu atât sunt șanse mai mari să ne infectăm”, a explicat ea, potrivit Digi 24.

Pe de altă parte, cea mai periculoasă este piscina închisă, unde e spațiu închis și aerosolii rămân în interior. Însă depinde ce fel de piscină este. Dacă este piscina unei săli de sport, atunci la acea piscină vin foarte puțini oameni, să zicem cinci și este mai sigur, pe când piscina deschisă poate să adune mult mai mulți oameni în interior și iarăși contactul dintre aceștia este foarte apropiat, chiar dacă ea se află afară, a arătat doctorița.

Raed Arafat explică de ce România a ajuns prima în UE la numărul de infectări cu coronavirus: „De ce să ne ascundem după deget” 

„Trebuie să înțelegeți că aerosolii tot se elimină, chiar dacă suntem afară, și trebuie să avem această distanță socială între noi”, spune medicul. „Deci ambele piscine, și cea închisă, și cea deschisă sunt destul de compromițătoare pentru noi: ne putem infecta în ele. Cea mai sigură este marea, într-adevăr, pentru că este largă și putem să ne distanțăm, dar trebuie să fim conștienți că trebuie să existe această distanță între noi. Deci, aș recomanda marea”, a punctat ea.

Varianta all-inclusive pentru o vacanță nu este foarte sigură, dacă proprietarul nu asigură un număr anume de oameni care să intre în restaurant. Dacă all-inclusive are doar terasă și nu are restaurant închis și pe terasă mesele sunt distanțate, atunci este mai sigur. Dar dacă la all-inclusive este îngrămădeală, sunt multe persoane care se adună una lângă alta, atunci nu ar fi sigur acest all-inclusive. Trebuie să stați la terasă, este sfatul Anei Maria Apostol, medic ORL.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Locurile din România în care poți găsi aur. Zonele în care metalul prețios poate fi descoperit în râuri
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
Playtech.ro
Când vine vara în România. Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Moscova sub teroare. Atac de proporții
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică