Monica Anisie, prinsă cu minciuna. Ce spunea despre salariile profesorilor

Creșterea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, nu este prevăzută în proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanțelor, deşi ministrul Educaţiei îi asigura pe dascăli că în buget sunt suprinse sumele necesare pentru creșterea salariilor, conform legii. Mai mult, Monica Anisie acuza PSD de propagandă mincinoasă. 

RomaniaTV.net
17 aug. 2020, 09:01
Monica Anisie, prinsă cu minciuna. Ce spunea despre salariile profesorilor

Într-o postare pe pagina de Facebook, ministrul Educaţiei îi asigura pe profesori că în buget sunt cuprinse sumele necesare pentru creșterea salariilor, conform legii. Ea acuza PSD de „propagandă mincinoasă”.

Economistul Adrian Câciu a reacţionat după postarea ministrului. 

„Minciună nu manipulare. Ca să fiu sincer, cred că nici nu știa ce are sau nu are în buget, că funcția de ministru nu e pentru toată lumea” este mesajul transmis de Adrian Câciu.

Creșterea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, nu este prevăzută în proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanțelor.

„Se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, să se aplice de la 1 septembrie 2021″, prevede proiectul de OUG pus în dezbatere publică joi noaptea la ora 22:30, proiect care va fi adoptat în ședința de Guvern de de vineri.

Cadrele didactice ar fi trebuit să primească de la 1 septembrie 2020 restul creșterilor salariale până la grila prevăzută de Legea 153/2017. Creșterea este prevăzută în acest moment de lege, ar fi cea de-a treia creștere și ultima pentru angajații învățământ și era programată 1 septembrie 2020 la salariile de bază.

Într-o conferință de presă, ministrul Florin Cîțu anunța că „am făcut totul pentru bună desfășurare a învățământului romanesc până la sfârșitul acestui an. Resursele sunt acolo”.

După care acesta a comentat politic rectificarea: „Transportul, sănătatea, educația sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Trebuie să vă uitați în urmă, veți vedea în fiecare an că au tăiat sume importante de la aceste sectoare. Nu facem acest lucru, din contră, suplimentăm resursele pentru aceste sectoare. Sunt sectoare importante și în aceste momente prin care trece economia din România”, a mai spus Cîțu.

Salariile profesorilor ar fi trebui fi majorate substanţial din septembrie. „Da, o spun clar acum, deşi am mai spus-o, salariile profesorilor vor creşte la 1 septembrie. Au crescut deja la 1 ianuarie, conform legii, şi avem prinşi banii în legea bugetului de stat pentru creşterea salariilor şi de la 1 septembrie”, a declarat Monica Anisie la audierea în Parlament de la începutul anului.

FSLI ameninţă cu boicotarea începerii anului şcolar dacă profesorii nu vor primi salarii mărite de la 1 septembrie.

Citeşte şi Tăriceanu îl pune la punct pe Orban: „Pentru Orban, banii daţi profesorilor sunt ca şi cum i-ar da la cârciumă pe băutură!”