Vouchere de 250 de lei. Cine sunt românii tăiaţi de pe listă de la 1 iunie 2022

Din iunie, persoanele și familiile cu venituri mici vor putea primi tichete sociale, cu care să cumpere alimente de bază sau mese calde. Unele categorii de persoane nu vor avea acces la acestea, chiar dacă îndeplinesc condițiile de venit.
Filip Stan
23 mai 2022, 10:00
Vouchere de 250 de lei. Cine sunt românii tăiaţi de pe listă de la 1 iunie 2022

Vouchere de 250 de lei. Guvernul a aprobat o OUG privind tichetele sociale pentru persoanele vulnerabile. Valoarea voucherului este de 250 lei, iar peste 2,5 milioane de pensionari cu venit net lunar sub 1.500 lei vor beneficia de această măsură. Distribuirea cardurile se face de la 1 iunie 2022, dar nu toţi românii eligibile le vor primi. Este vorba despre persoanele care nu au domiciliul în țară sau cele aflate în închisoare.

EXCLUSIV Marcel Ciolacu, nervos pe şeful Poştei din cauza voucherelor: „Nu poate vorbi el în numele Guvernului”
Voucherele sociale pentru alimente și mese calde sunt, potrivit OUG 63/2022, în valoare de 250 de lei și se vor acorda o dată la două luni, în perioada iunie – decembrie 2022.

Cine nu va avea acces la tichete/vouchere sociale
Nu beneficiază de tichetele sociale acordate de guvern persoanele care aparţin categoriilor de beneficiari, de mai sus, care la data acordării sprijinului se află în perioada de satisfacere a stagiului militar, execută pedepse privative de libertate, au domiciliul sau reședința în străinătate, beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.

Potrivit OUG 63/2022, “sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele (…) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”.

Cine poate primi tichetele/voucherele sociale

  • pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei
    familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei
    familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei
    familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001
    persoanele fără adăpost.

Vouchere de 250 de lei. Cine poate primi mai mult de un tichet

Anumite familii vor putea primi mai multe tichete sociale pentru alimente de bază și mese calde. Este vorba despre cele care se încadrează într-una dintre categoriile amintite și care includ și pensionari sau persoane cu dizabilități cu venituri reduse.

Exclusiv Vouchere de 250 de lei de la 1 iunie, dar nu pentru toată lumea. Marius Budăi: „Banii vor intra pe card retroactiv”
De principiu, beneficiarii vor fi identificați de autorități, urmând să primească ajutorul pentru mâncare prin poștă, la domiciliu. Doar familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei vor trebui să depună o cerere la primăria de domiciliu pentru a primi tichetele sociale pentru mâncare.

Acordarea tichetelor este cuprinsă în pachetul economico-social „Sprijin pentru România”. Bugetul aprobat este în valoare de 3,1 miliarde de lei. 50% urmează să fie asigurat din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială, pentru perioada de programare 2021 – 2027, iar diferenţa de 50% va fi asigurată din fonduri de la bugetul de stat.

Distribuţia tichetelor se va realiza prin Compania Naţională Poşta Română, listele de beneficiari urmând să fie comunicate Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de către Casa Naţională de Pensii şi Autoritatea Naţională pentru Plăţi şi Incluziune Socială.

Lista de beneficiari finali cuprinde circa 2,86 milioane de persoane.

Vouchere de 250 de lei. Alte informații utile

  • Banii pot fi utilizați în termen de maxim 12 luni de la data fiecărei alimentări.
  • Nu se pot retrage bani de pe aceste tichete și nu pot fi schimbate în bani.
  • Tichetele sociale pe suport electronic pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea de produse alimentare și de mese calde.
  • Nu se primește rest în bani la folosirea tichetelor sociale.
  • Beneficiarul poate utiliza tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde numai în rețeaua unităților afiliate, pe baza actului de identitate.
  • Sumele nu se impozitează și nu reprezintă bază de calcul pentru stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale de stat, asigurări sociale de sănătate sau contribuția asiguratorie pentru muncă și nici nu sunt supuse executării silite.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Colosul britanic care deschide o fabrică nouă în România. Vrea să facă rapid un produs militar. Vor fi multe locuri de muncă
Capital.ro
Reguli pentru toți românii. Trebuie să aibă neapărat buletin. Este OBLIGATORIU
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Anunțul momentului pentru românii care împrumuturi în LEI la bancă
Adevarul
Indignare mondială după atacul israelian de la Rafah. Premierul cataloghează atacul drept o „greșeală tragică”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Ce tarif are Irina Loghin la evenimente. Cere mai puțin ca mulți artiști
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce a urmat i-a uimit pe internauți „E jenant ce faci”
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Ce pensie va avea un român după 40 de ani de muncă. Daniel Baciu a anunțat creșteri spectaculoase de la 1 septembrie 2024
Capital.ro
Alertă la granița cu Rusia. Moscova: Se pregătesc pentru lansarea unor lovituri nucleare pe teritoriul nostru
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
Nivel RECORD la PENSIILE din PILONUL 2. Cum SE RETRAG BANII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'