Consiliul Naţional al Elevilor: Planurile-cadru sunt neactualizate din 2009, iar manualele şcolare – depăşite. Elevii cer educaţie sexuală

Consiliul Naţonal al Elevilor atrage atenţia că sistemul educaţional din România se confruntă cu mari probleme, toate reflectate în rezultatele scăzute la evaluări, rata mare de abandon şcolar sau numărul mare de mame minore. Planurile cadru nu au fost actualizate din 2009, spun elevii, iar manualele şcolare sunt depăşite.
Filip Stan
28 ian. 2025, 12:11
Consiliul Naţional al Elevilor: Planurile-cadru sunt neactualizate din 2009, iar manualele şcolare - depăşite. Elevii cer educaţie sexuală

Consiliul Naţional al Elevilor acuză grave deficienţe ale sistemului de educaţie.  ”În prezent, sistemul educaţional din România se confruntă cu provocări semnificative, reflectate în rezultatele scăzute obţinute la evaluările internaţionale (PISA), rata mare de abandon şcolar, numărul record de mame minore la nivel european şi oboseala elevilor faţă de un curriculum care pune accent pe memorare, nu pe gândirea critică şi competenţele practice necesare în viaţa reală. Este esenţial ca reforma educaţională, reprezentată de acest proces de tranziţie, să fie centrată pe nevoile elevului şi bazată pe adaptarea planurilor-cadru, a curriculumului şi a metodelor de învăţământ în acord cu schimbările societale şi cu progresele tehnologice recente, inclusiv evoluţia inteligenţei artificiale”, a transmis, marţi, Consilul Naţional al Elevilor, într-un comunicat de presă.

BACALAUREAT 2025. Ministrul Educației anunță schimbări în ceea ce privește examenul maturității. Elevii vor studia mai multe materii, printre care și „Educația sexuală responsabilă”

Elevii atrag atenţia că planurile- cadru nu au fost actualizate din 2009, lucru care a dus la o desincronizare între curriculumul şcolar şi cererea de pe piaţa muncii.

”Planurile-cadru nu au fost actualizate din 2009, iar acest lucru a dus la o desincronizare între curriculumul şcolar şi cerinţele pieţei muncii. Acestea urmează a fi puse în consultare publică pe 31 ianuarie. Reformarea planurilor-cadru trebuie să integreze competenţe esenţiale pentru viaţă, cum ar fi educaţia sexuală, educaţia pentru sănătate şi gândirea critică, educaţia media, educaţia pentru sustenabilitate şi educaţia civică. Astfel, memorarea mecanică ar trebui înlocuită cu abordări bazate pe dezvoltarea gândirii critice şi a abilităţilor practice. Trebuie stabilit un procent clar de ore (cel puţin 30%) alocate Curriculumului la Decizia Elevului din Oferta Şcolii, pentru a permite elevilor să aleagă preponderent cursuri opţionale care răspund intereselor şi nevoilor lor. De asemenea, susţinem posibilitatea ca elevii să participe la cursuri obligatorii care să îi inveţe lecţii esenţiale despre viaţă, despre corpul lor şi despre cum să fie cetăţeni activi şi informaţi”, se arată în comunicat.

De asemenea, elevii consideră că ar trebui să aibă o mai mare libertate în alegerea disciplinelor de studiu.
”Într-un raport anterior publicat de Consiliul Naţional al Elevilor, cu un eşantion de peste 16.000 de elevi respondenţi, 87,6% dintre aceştia consideră că ar trebui să aibă o libertate mai mare în alegerea disciplinelor de studiu. De asemenea, doar 3,7% simt că au libertate deplină în alegerea acestora, în vreme ce 64,9% sunt de părere că opiniile lor nu contează. În acelaşi raport, elevii îşi exprimă în scris dorinţa de a putea avea o libertate mai mare în alegerea disciplinelor de studiu, care să fie de asemenea mult mai bine concentrate pe profilul lor”, precizează sursa citată.

În continuare, Consiluul Elevilor propune ca în şcoli să se introducă educaţia pentru sănătate reproductivă.

”Consiliul Naţional al Elevilor propune ca noile planuri-cadru să ofere posibilitatea principalilor beneficiari ai educaţiei să înveţe despre educaţia pentru sănătate reproductivă în mod obligatoriu, sau cel puţin să fie integrată complet în materia pe care o învaţă la biologie, astfel încât această informaţie să ajungă la toţi elevii. Conform statisticilor realizate de către Salvaţi Copiii, aproximativ 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în statele Uniunii Europene provin din România. Mai mult decât atât, având în vedere nevoia de a oferi mai multă libertate şi autonomie în deciziile pe care le iau elevii cu privire la materiile pe care vor să le studieze, ar trebui ca posibilităţile din care aceştia pot alege să fie mai variate, iar trunchiul comun să fie bazat strict pe materiile de profil şi cele care sunt stabilite ca fiind obligatorii pentru toţi elevii. Propunerea Consiliului Naţional al Elevilor ar fi ca elevii să poată alege dintre acestea şi alte materii opţionale precum educaţie media, gândire critică, inteligenţă emoţională, sau altele care ar putea să îi pregătească ulterior pentru viaţa reală”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Educației, Daniel David: „La liceu, lucrurile arată prost nu doar în privința examenelor, ci mai ales în privința conținuturilor”

Consiliul Naţional al Elevilor mai atrage atenţia că manualele şcolare sunt depăşite. ”Totodată, manualele şcolare sunt depăşite, parţial sau total incorecte, unele fiind chiar biased, reflectând o viziune îngustă şi neactualizată asupra realităţii. Implementarea unui proces transparent de actualizare şi revizuire a manualelor, implicând experţi din diverse domenii şi având la bază standarde de calitate educaţională ar asigura un proces de învăţare obiectiv şi holistic. Încurajarea educaţiei media şi a utilizării resurselor educaţionale alternative, care sunt mai adaptabile şi mai atractive pentru elevi, precum şi colaborarea cu organizaţii internaţionale pentru a asigura accesul la materiale educaţionale moderne şi corecte din punct de vedere ştiinţific pot uşura şi eficientiza procesul de predare-învăţare. Educaţia tradiţională nu pregăteşte suficient elevii pentru provocările lumii moderne, unde progresele în domenii precum inteligenţa artificială, biotehnologia şi schimbările climatice sunt rapide şi necesită abilităţi noi. Profesorii nu beneficiază de suficiente oportunităţi de formare continuă, iar mulţi dintre ei sunt insuficient pregătiţi să predea noile competenţe cerute de curriculumul modernizat. Propunem investirea în formarea continuă a cadrelor didactice, cu un accent deosebit pe noile metode pedagogice şi pe utilizarea tehnologiilor moderne în educaţie”, precizează CNE.

Crearea unor centre de resurse care să sprijine profesorii în procesul de implementare a noilor planuri-cadru şi curriculumului adaptat şi implementarea unui sistem de evaluare periodică a performanţelor profesorilor, cu accent pe dezvoltarea competenţelor pedagogice relevante, ar putea spori calitatea actului de învăţământ, mai transmite CNE

”Reforma educaţională este esenţială pentru viitorul României şi al elevilor săi. Propunerile noastre vor contribui la crearea unui sistem educaţional flexibil, care să răspundă nevoilor elevilor şi cerinţelor unei societăţi în continuă schimbare. Este timpul ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării să înţeleagă importanţa modernizării curriculumului în acord cu planurile-cadru şi creării unui mediu educaţional centrat pe elevi. Solicităm Ministerului Educaţiei şi Cercetării să adopte aceste propuneri şi să înceapă implementarea lor imediat după aprobarea noilor planuri-cadru. Este nevoie de o reformă reală, care să asigure un viitor mai bun pentru toţi elevii din România”, a mai subliniat CNE.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici