Anunț important pentru românii care lucrează în Italia. Cât ar trebui să lucreze pentru a primi pensie

Româncele care lucrează în Italia și activează în domeniul casnic precum menajere, bone sau asistente familiale, pot obține pensie cu doar cinci ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale.

10 ian. 2023, 11:10
Anunț important pentru românii care lucrează în Italia. Cât ar trebui să lucreze pentru a primi pensie

Mii de românce sunt nevoite să plece la muncă în Italia pentru a le oferi un trai mai bun celor rămași în țară. Anumite categorii de lucrători din Italia, printre care și cei care activează în domeniul casnic (menajere, bone, asistente familiale), pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Aceasta este pensia pentru limită de vârstă și poate fi solicitată numai de persoanele care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996, potrivit La legge per tutti.

Citiți și: Câți bani câștigă o femeie de serviciu în Italia pe lună. Salariul pentru care româncele sunt nevoite să stea departe de casă

Menajerele, bonele și asistentele familiale din Italia pot beneficia de pensie cu cinci ani de contribuție

Pensia pentru limită de vârstă, cu 5 ani de contribuții, nu poate fi obținută la orice vârstă și nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare care este egală cu 67 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați. Această pensie poate fi primită începând cu vârsta de 71 de ani, conform rotalianul.com

Mai exact, pensia pentru limită de vârstă cu contribuții de 5 ani poate fi solicitată numai de lucrătorii care fac obiectul calculării contribuției totale și care reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, pe baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare. Pentru a se pensiona cu doar 5 ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

Cetățenii români care au lucrat sau lucrează în străinătate vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă). Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România.

În cazul în care o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat cinci – zece ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți peste graniță. Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu acte în regulă (cu contract de muncă).

În România este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ca o persoană să poată să iasă la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă.

Dacă o persoană a lucrat doar zece ani în România și alți cinci ani în Italia, de exemplu, atunci perioada din Italia sau din altă țară i se ia în calcul pentru a i se deschide drepturile de pensie, dar pentru cei cinci ani lucrați acolo nu îi va plăti pensia statul român, ci statul în care a lucrat, când va îndeplini condițiile de pensionare din statul respectiv.

Citiți și: El este românul care susține că este plătit în Italia să spele mandarine cu detergent de vase. Câți bani câștigă pe oră VIDEO