Apple, dat în judecată de Facebook: „Se foloseşte de poziția dominantă a platformei”

Apple urmează să fie dat în judecată de către Facebook, pe motiv că se abuzează de poziţia dominantă. Mai exact, Facebook consideră că Apple se folosește de poziția pe care o deține pentru a dezavantaja ceilalți dezvoltatori de aplicații din App Store. 

01 feb. 2021, 14:48
Apple, dat în judecată de Facebook: „Se foloseşte de poziția dominantă a platformei”
Apple urmează să fie dat în judecată de către Facebook

Apple, dat în judecată de Facebook. Deși procesul nu a fost confirmat oficial, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat că vede Apple ca pe un viitor rival „semnificativ”, având în vedere că linii de business ale celor două companii se intersectează din ce în ce mai mult, și a adus o serie de critici dure  la adresa producătorului iPhone.

Citeşte şi: SUA respinge planul Australiei de a obliga Google şi Facebook să plătească pentru ştirile pe care le preiau de la publicaţii

Privim Apple din ce în ce mai mult ca pe unul dintre cei mai mari competitori. Apple are toate stimulentele necesare pentru a se folosi de poziția dominantă a platformei sale cu scopul de a interveni asupra asupra altor aplicații și a-și favoriza propriile servicii„, a declarat Zuckerberg, la conferința de prezentare a rezultatelor financiare.

Apple, dat în judecată de Facebook

Zuckerberg a criticat iMessage, serviciul de mesagerie al Apple, sugerând că WhatsApp este o aplicație mai bună în ceea ce privește confidențialitatea datelor. „iMessage stochează copii de siguranță (backups-eng.) ale mesajelor, fără criptare end-to-end, iar acest lucru are loc automat dacă nu dezactivezi funcția din iCloud. Deci Apple și guvernele au posibilitatea de a accesa mesajele celor mai mulți utilizatori. Așa că, în ceea ce privește aspectul cel mai important – protejarea mesajelor utilizatorilor, cred că WhatsApp este superior„, a adăugat Zuckerberg, potrivit Bloomberg, citat de Profit.ro.

Apple se comportă anticoncurențial, folosindu-se de controlul deținut asupra App Store pentru a obține profit în detrimentul creatorilor și al micilor afaceri. Punct”, a declarat vicepreședintele Facebook pentru publicitate și produse de afaceri, Dan Levy, în decembrie.

Facebook a făcut un profit exploziv în pandemie

Faptul că oamenii au stat mai mult acasă în pandemie a adus venituri uriaşe pentru Facebook, compania condusă de Mark Zuckerberg obţinând venituri peste aşteptările analiştilor în trimestrul patru al anului trecut.

Facebook a anunțat că profiturile sale au crescut cu 53% anul trecut, comparativ cu 2019. Cum în 2020 foarte mulți oameni acasă au lucrat de acasă în timpul pandemiei, asta s-a văzut într-o creștere masivă a utilizării platformelor de socializare, după cum constată Daily Mail. Astfel, numărul utilizatorilor activi lunari ai Facebook a urcat cu 12%, la 2,8 miliarde, peste nivelul de  2,75 de miliarde anticipat de analişti.

Veniturile totale, care includ în mare parte veniturile din publicitate, au crescut de la 21,08 miliarde de dolari în 2019 la 28,07 miliarde de dolari, în ultimul trimestru din 2020, în creştere cu 33%. Analiştii anticipau în medie venituri trimestriale de 26,44 de miliarde de dolari. Totodară, profitul net a atins 11,22 miliarde de dolari, respectiv 3,88 dolari pe acţiune, comparativ cu 7,35 de miliarde de dolari, sau 2,56 de dolari pe acţiune, în urmă cu un an.