Autorităţile iau în considerare posibilitatea interzicerii asiaticilor pe teritoriul României

Potrivit contingentului adoptat la finalul anului trecut, România ar putea aduce încă 30.000 de muncitori din Asia, însă aducerea acestora în ţară ar putea fi stopată dacă vor fi luate măsuri prea protecționiste din cauza epidemiei din China. 

RomaniaTV.net
07 feb. 2020, 07:04
Autorităţile iau în considerare posibilitatea interzicerii asiaticilor pe teritoriul României

„Autoritățile noastre, din ce cunosc, analizează posibilitatea unei interdicții privind sosirea asiaticilor, în general. Nu știu dacă este cu privire la recrutarea de muncitori sau intenționează să pună o interdicție asemănătoare cu cea a Italiei strict pe China. Sunt sigur că autoritățile privesc, pentru că este o problemă la nivel mondial, iar o măsură se va lua dacă nu dispare virusul. Până acum nu ne-a afectat în niciun fel activitatea”, a declarat Romulus Badea, partener Soter&Partners, firmă care aduce în țară muncitori din Asia de Sud-Est, întrun interviu pentru HotNews.ro.

Citeşte şi: Au fost confirmate 61 de persoane cu coronavirus pe nava aflată în carantină din Japonia! 17 români se află la bord

Potrivit declaraţiei acestuia, unele măsuri prea protective pot face mai mult rău decât bine României şi ar putea fi ineficiente. „Nu văd niciun efect al interzicerii aducerii de lucrători, de exemplu, din Sri Lanka. Acolo sunt 1-2 cazuri. În Vietnam au fost, la fel, 1-2 cazuri. Nu sunt focare ale epidemiei. O măsură prea protecționistă ar face mai mult rău decât bine. Măsurile, dacă sunt luate, trebuie să privească, în primul rând, o protecție eficientă a populației, nu o măsură de dragul de a face ceva”, a precizat Romulus Badea.

Citeşte şi: Un bebeluş a fost diagnosticat cu coronavirus! Este cea mai tânără persoană infectată

La finalul anului trecut, Badea spunea că economia româneacă are nevoie de mulți oameni, iar cifrele vehiculate arată un necesar de 500.000 de oameni. „Printre business-urile care vor căuta forță de muncă străină vor fi fabricile, industria, cei care au lucru repetitiv, de bandă, și care nu găsesc capitalul necesar pentru automatizare. Aici s-a trenat destul de mult. Lumea a amânat-o, angajatorii au amânat o decizie sau a demarat programe pilot micuțe, cu număr mic de oameni ca să vadă cum funcționează, dar necesarul real e foarte mare”, a spus Badea, în decembrie 2019.

Citeşte şi: Bilanţul morţilor din cauza virusului coronavirus a ajuns la 638! Peste 31.000 de cazuri confirmate

În primele nouă luni din 2019, Inspectoratul General pentru Imigrări a eliberat 21.366 de avize de angajare/detașare pentru muncitori străini, dublu față de perioada similară din 2018.


loading...
Partenerii noștri