ALEGERI pentru şefia PSD. Ponta a susţinut-o pe Rovana, Iliescu pe Dragnea

Liviu Dragnea şi Rovana Plumb şi-au disputat, miercuri, şefia interimară a PSD. Comitetul Executiv Naţional a decis, prin vot, după o şedinţă care a durat mai bine de trei ore, cine îi va lua locul lui Victor Ponta. Dragnea a învins-o pe Plumb, acesta preluând interimatul până la organizarea Congresului. Pentru postul de preşedinte interimar a fost propusă şi Ecaterina Andronescu, însă aceasta a spus că nu vrea să candideze. Înainte de vot, în partid au avut loc negocieri intense. Dragnea a avut, în miez de noapte, o întâlnire cu Marian Oprişan şi Robert Negoiţă.

22 iul. 2015, 07:32

Comitetul Executiv Naţional a tranşat miercuri interimatul la şefia PSD. Rovana Plumb, susţinută de Victor Ponta, şi Liviu Dragnea, care şi-a adjudecat susţinerea mai multor filiale judeţene, au cerut votul pentru a prelua preşedinţia partidului până la Congres.

UPDATE 18.40 Liviu Dragnea este noul preşedinte interimar al PSD

UPDATE 18.20. Ecaterina Andronescu: „Pot să fac echipă cu oricare dintre ei. Votul este secret. Întotdeauna este mai potrivit cel care câştigă cele mai multe voturi”. Andronescu a arătat că a cerut Congres în noiembrie. 

UPDATE 18.10 Ion Iliescu l-a votat pe Liviu Dragnea pentru calităţile sale de organizator: „Liviu Dragnea are calităţile necesare. Este un bun organizator, urmează o perioadă când e nevoie de aşa ceva. Urmează Congresul, care trebuie pregătit. (…) Congresul este în noiembrie”

UPDATE 17.45 Victor Ponta, după şedinţă: „Sunt absolut convins că PSD este la fel de unit şi după întâlnirea aceasta. Oricine va fi, Rovana sau Liviu, eu lucrez cu ei pentru că amândoi m-au ajutat cât am fost lider şi cât sunt prim-ministru”. Ponta a spus că pleacă la o întâlnire şi se va întoarce să voteze.

UPDATE 17.40 În scurt timp începe votul pentru desemnarea preşedintelui interimar al PSD. Potrivit Gabrielei Firea, purtător de cuvânt al PSD, votul va fi secret, cei doi candidaţi fiind Rovana Plumb şi Liviu Dragnea.

UPDATE 17.30 Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, a declarat că îl susţine pe Liviu Dragnea.

UPDATE 17.20 Premierul Victor Ponta a anunţat că o susţine pe Rovana Plumb pentru conducerea partidului: „O susţin pe Rovana, deşi soluţia cea mai bună ar fi fost Liviu Dragnea. (…) Nu demisionez de la Guvern decât dacă îmi cere asta partidul”.

Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte al PSD: „Eu nu doresc să candidez. Ţin cu ambii candidaţi şi vreau solidaritate în partid. Cer covocarea congresului extraordinar în noiembrie.”

UPDATE 16.25 Mai mulţi membri ai CEx, între care Marian Oprişan, Robert Negoiţă şi Valeriu Zgonea, şi-au declarat susţinerea pentru Liviu Dragnea. Potrivit unor surse din partid, senatorul Nicolae Moga a cerut şi în şedinţă ca Rovana Plumb şi Liviu Dragnea să se retragă şi, până la Congres, interimatul să fie asigurat de Ecaterina Andronescu, scrie stiripesurse.ro. Victor Ponta i-a răspuns că el nu îi poate forţa pe cei doi să să retragă şi nici nu ştie dacă Ecaterina Andronescu doreşte să fie interimar.

CITEŞTE ŞI Marian Oprişan, în şedinţa PSD: „Rovana, te iubesc! Îmi ofer experienţa lui Dragnea”

UPDATE 16.20. Liviu Dragnea, în şedinţă: „PSD este un colos politic, respectat de romani, fara de care nu poate exista nici putere, nici opozitie. Cât sa mai stam sa mi se sape groapa? Suntem aici pentru că Victor Ponta este hartuit. (…) Eu am platit si platesc scump pentru asta. Suntem toti tinta unui atac concertat. Am ales sa risc pentru partid, nu pentru mine. Eu nu candidez la funcţia de presedinte interimar. Nu exista functia. Doar preluate atributii, pregatire Congres”. Dragnea a propus o echipă de conducere până la Congres: Valeriu Zgonea, Marian Oprisan, Robert Negoita şi Rovana Plumb.

CITEŞTE ŞI Ce se discută în spatele uşilor închise la PSD: „Lideri ai noştri au fost chemaţi în PĂDURE la Băneasa”

UPDATE 16.18 Rovana Plumb, preşedintele CN al PSD, i-a multumit lui Victor Ponta pentru încredere şi a cerut încrederea colegilor.

UPDATE 16.15 În discursul susţinut în şedinţa Comitetului Executiv, Valeriu Zgonea a spus că îl susține pe Liviu Dragnea la conducerea interimară a PSD.

CITEŞTE ŞI VICTOR PONTA: „Ştiu de la domnul Iliescu. Cel mai tare eşti iubit când eşti ales şi când pleci din funcţie”

UPDATE 15.35 Victor Ponta, în şedinţa CEx: „Vreau să vă asigur că atâta timp cât o să fac politică o să fac doar în PSD şi că atâta timp cât voi fi membru al PSD o să sprijin conducerea acestui partid. Mă întreba lumea dacă sprijin pe Rovana, pe Liviu, dacă plec … păi ei m-au sprijinit pe mine cât am fost preşedinte al PSD şi acelaşi lucru îl voi face şi eu faţă de toţi cei prezenţi aici în sală şi cei care veţi lua deciziile în continuare, politic. Va rog sa ma sprijiniti in continuare. (…) Traditia spune ca dupa ce noi scoatem tara din criza, vin altii si o baga la loc, poate reusim de data asta sa oprim traditia. (…)

Vreau să vă mulţumesc tuturor , să vă spun că cea mai mare onoare pentru mine a fost sa fiu presedinte al PSD. Mai avem foarte multe lucruri de făcut împreună”, a spus Ponta, în aplauzele colegilor.  

„Din experienţa domnului preşedinte Iliescu, am învăţat că cel mai tare eşti iubit în ziua în care eşti ales şi în ziua în care pleci din funcţie. În perioada dintre cele două momente, nu-i la fel de simplu”, a completat Ponta, râzând.

UPDATE 15.30 Constantin Niță, vicepreședinte al Partidului Social Democrat, a declaratînainte de reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD, că șansele cele mai mari de a prelua șefia interimară a partidului le are Liviu Dragnea.

„Vedem în funcție de ce discurs are fiecare din cei doi candidați”, a spus Niță. Întrebat pe cine alege dintre Rovana Plumb și Liviu Dragnea pentru funcția de președinte interimar al PSD, Niță a spus: „Probabil că cele mai mari șanse le are Liviu Dragnea”.

UPDATE 15.20 Valeriu Zgonea a precizat că el nu candidează la şefia PSD: „Eliminaţi aceste speculaţii.”

UPDATE 15.15 Liviu Dragnea: „Eu vreau ca astăzi PSD să câştige. Va câştiga cu ceea ce vor hotârî colegii”

Întrebat pe ce voturi se bazează, Dragnea a spus: „O să vedem la vot. Eu mă bazez pe faptul că ne cunoaştem de 15 ani şi sper ca astăzi colegii să îmi acorde un vot de încredere pentru a repune în funcţiune partidul cu un program de acţiuni concrete. O să pregătim toamnă politică viitoare şi congresul. Este detsul de tulburat partidul acum”.

„Nu ştiu ce va face premierul. (…) Am o susţinere bună, cred eu”, a mai spus Dragnea.

UPDATE 15. 10. Ion Iliescu: „Nu susţin pe nimeni”.

UPDATE 15.05 A început şedinţa Comitetul Executiv Naţional. Social-democraţii ar merge pe varianta a treia – Ecaterina Andronescu, spun surse din partid citate de România TV.

UPDATE 15.00 Victor Ponta, înainte de şedinţa CEx: „Suntem în continuare primul partid. Eu cred că atunci când se va trage linie va fi una dintre cele mai bune guvernări ale ţării, iar eu vreau să îmi duc la bun sfărşit un mandat. (…) Evident că activitatea Guvernului va continua cu sprjinul PSD-UNPR-ALDE. După votul de astăzi, cine va fi preşedinte, dna Plumb, dl Dragnea si toti ceilalţi trebuie sa se concentreze pe partea politică. Ii asigur că îi voi sprijini cu toată activitatea guvernamentală”

Întrebat dacă Ecaterina Andronescu, Ponta a spus: „Nu ştiu, vedem înauntru. Eu voi sprijini conducerea partidului”.

UPDATE 14.40 Înainte de şedinţa CEx, are loc o întâlnire între Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Marian Oprişan, în biroul lui Valeriu Zgonea, informează România TV. La discuţii ar participa şi Ecaterina Andronescu.

UPDATE 14.30 Rovana Plumb, la sosirea la Parlament, unde are loc şedinţa Comitetul Executiv Naţional: „Am toată convingerea că după reuniunea CEx va câştiga PSD„. Este singura declaraţie făcută de Plumb înainte de şedinţă. „Restul declaraţiilor după şedinţă”, a spus Plumb. 

UPDATE 13.30 Pe lângă Ecaterina Andronescu, şi Valeriu Zgonea ar putea candida pentru funcţia de preşedinte interimar al PSD, spun surse din partid. Astfel, conform surselor citate de Mediafax, funcţia de preşedinte interimar al PSD va fi disputată între patru candidaţi, în cursul zilei de miercuri urmând să-şi anunţe candidatura şi vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Potrivit surselor citate, înainte de anunţarea candidaturii lui Andronescu şi Zgonea, Liviu Dragnea se bucură de cea mai mare susţinere în rândul organizaţiilor teritoriale, dar nu şi din partea membrilor conducerii centrale a partidului.

UPDATE 13.20 Nicolae Moga, senator PSD de Constanţa, o propune pe Ecaterina Andronescu la şefia PSD, informează România TV

PSD Constanţa îl susţine însă pe Liviu DragneaBiroul Permanent Județean, întrunit miercuri în ședintă extraordinară, a hotărât să îl susţină pe Dragnea pentru funcția de președinte interimar al Partidului Social Democrat. „Reprezentanții PSD Constanța vor participa la ședința Comitetului Executiv Național și vor vota conform mandatului primit”, se arată într-un comunicat trimis de PSD Constanța.

UPDATE 12.40 Preşedintele organizaţiei judeţene Vaslui a PSD, Dumitru Buzatu, a refuzat să spună pe cine va susţine la Comitetului Executiv al PSD. „Eu îi susţin pe toţi. Până când? Până se aleg şi, după ce se aleg, nu ştiu cum se face că dintr-odată intru în opoziţie cu ei„, a spus Buzatu.

UPDATE 11.40  Potrivit unei numărători informale, Liviu Dragnea ar obţine, în şedinţa Comitetului Executiv, 45 de voturi, în timp ce Rovana Plumb doar 30, spun surse din PSD, citate de stiripesurse.ro . Conform surselor citate, Dragnea ar fi votat de şefii de filiale, în timp ce Rovana Plumb de cei din aparatul central. 

Comitetul Executiv Național este format din membrii Biroului Permanent Național, președinții organizațiilor PSD județene, de sector, a municipiului București, Diaspora, PSD Republica Moldova și PSD Online, membrii Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului României, precum și președinții comisiilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului României, dar și miniștri care sunt membri ai PSD, dacă nu ocupă o altă funcție.

UPDATE 11.15 Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea ar avea mai multe şanse să câştige şefia partidului. Dragnea s-ar bucura de sprijinul mai multor organizaţii judeţene decât Rovana Plumb, informează România TV.

„Liviu Dragnea va câştiga de o manieră detaşată”, a declarat jurnalistul Bogdan Chirieac, la România TV.

UPDATE 10.46 Vicepreședintele PSD, Ecaterina Andronescu, ar candida şi ea la șefia PSD, scrie psnews.ro. Numele Ecaterinei Andronescu a fost vehiculat încă de marţi pentru o posibilă candidatură. Liviu Dragnea declara, marţi, că nu va exista un candidat-iepure, însă, dacă Andronescu intră în cursă, aceasta ar rupe din voturi, cel mai probabil din cele ale Rovanei Plumb.

_______________________________________________________________________________________

Liviu Dragnea a decis să intre marţi în cursă, anunţul său fiind însoţit de o serie de acuzaţii la adresa unor colegi din partid care ar folosi oameni din afara formaţiunii pentru a-l ataca. Dragnea, care a realizat un adevărat turneu în ţară, în timp ce Ponta era în Turcia, a purtat, în ultimele zile, discuţii intense în partid pentru a-şi asigura susţinerea. Mai mult, acesta a discutat şi cu Grabriel Oprea, liderul UNPR, deşi, oficial, cei doi au negat că au abordat problemele interne ale PSD.

CITEŞTE ŞI Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, întâlnire la sediul UNPR la „un vin foarte rece şi cu gheaţă” VIDEO

O astfel de întâlnire a avut loc, marţi noaptea, când Liviu Dragnea a discutat timp de 5 ore cu Marian Oprişan şi Robert Negoiţă. Potrivit unor imagini difuzate de România TV, cei trei s-au întâlnit la hotelul primarului sectorului 3 şi au stat până târziu în noapte.

Dragnea intră în competiţie cu Rovana Plumb, după ce a susţinut că este o greşeală desemnarea acesteia drept succesor al lui Ponta. Cu toate acestea, Dragnea a ţinut să susţină public că intrarea sa în cursă nu este o decizie împotriva lui Ponta, pe care şi-l doreşte în continuare premier.

„Niciodată nu o să fac ceva împotriva lui Victor Ponta, ba dimpotrivă. Eu sunt prieten şi camarad cu Victor Ponta din 2010. Am fost şi rămân prietenul lui şi cu fapta şi cu gândul. Mă aştept să primesc votul lui Victor Ponta pentru că Victor Ponta a fost votat de mine tot timpul„, a spus Dragnea.

CITEŞTE ŞI Liviu Dragnea CANDIDEAZĂ la şefia PSD: „Mă aştept să primesc votul lui Victor Ponta” VIDEO

Dragnea a exclus varianta unui al treilea candidat-iepure, pentru divizarea voturilor, însă zvonurile au alimentat un asemenea scenariu, numele vehiculate fiind Ecaterina Andronescu, Marian Oprişan şi Valeriu Zgonea.

De altfel, Valeriu Zgonea a ieşit public cu declaraţii critice şi a cerut organizarea cât mai rapidă a unui congres pentru alegerea unei conduceri legitime. 

„Suntem într-o situaţie de criză…, cu preşedintele partidului pus sub acuzare şi cu vicepreşedintele condamnat” pentru corupţie, afirma Valeriu Zgonea, în interviul citat. „Sistemul din România aminteşte de mentalitatea comunistoidă, lucru care ne afectează credibilitatea. Trebuie să schimbăm mentalitatea…, acest lucru ne este cerut de noua generaţie. Din păcate, partidele din opoziţie sunt şi mai puţin reformate”, declara Zgonea.

CITEŞTE ŞI Liviu Dragnea: Văd o campanie din exteriorul PSD împotriva mea

Rezultatul votului în şedinţa de miercuri rămâne unul deschis. Toţi şefii de organizaţii îi cer premierului să rămână la Palatul Victoria, însă mulţi au declarat că Dragnea este mai potrivit pentru şefia partidului decât Rovana Plumb. 

Pe lângă şefia interimară, social-democraţii, ar trebui să decidă miercuri dacă vor organiza congresul în această toamnă.