Canicula extremă vine în valuri, domul de căldură acoperă România. Planeta va depăși în trei ani pragul încălzirii globale de 1,5 grade Celsius

În weekend, canicula se va intensifica în sud, fiind așteptate valori de până la 40°C în Oltenia, în timp ce în restul țării temperaturile vor scădea ușor.
Filip Stan
03 iul. 2025, 08:33
Canicula extremă vine în valuri, domul de căldură acoperă România. Planeta va depăși în trei ani pragul încălzirii globale de 1,5 grade Celsius

Canicula se instalează în România,  temperaturile se apropie de 40°C. Valul de aer tropical va ajunge începând de joi în vestul ţării. Începând de joi, un nou val de aer tropical va intra în țară, iar temperaturile vor crește în toate regiunile, în special în vest și în sud. Punctul maxim se va înregistra în weekend, când în sud se așteaptă până la 40°C.

Începând de joi, pragul de caniculă de 35°C va fi atins și depățit în vest, nord-vest și în sud-vestul țării, urmând ca de vineri pragul de caniculă să fie depășit și în Muntenia și parțial în Moldova.

Joi, în Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș și în vestul Transilvaniei temperaturile maxime vor depăși pe arii extinse pragul de caniculă, de 35°C, și izolat vor atinge chiar și valori de 38°C, valori mai mari decât media pentru această perioadă. Disconfortul termic va fi ridicat.

EXCLUSIV Dom de căldură deasupra României, țara noastră fierbe ca în oală. Elena Mateescu (ANM) este îngrijorată: „Temperaturi deosebit de ridicate pentru un început de lună iulie”

Vineri, valul de căldură se va extinde și în restul țării, cu maxime până la 37-38°C, iar nopțile vor deveni tropicale în sud și sud-vest, cu minime ce nu vor scădea sub 20°C.

În weekend, canicula se va intensifica în sud, fiind așteptate valori de până la 40°C în Oltenia, în timp ce în restul țării temperaturile vor scădea ușor. Vremea va rămâne uscată și în următoarele zile, abia spre weekend fiind șanse de ploi și furtuni locale, iar seceta se va intensifica.

Indicele UV va atinge în următoarele zile valori de 9 în toată țara, aceasta fiind o valoare foarte înaltă, ce necesită măsuri de protecție sporite.

Pentru a vă proteja de caniculă și de radiațiile ultraviolete foarte ridicate, nu uitați să beți multă apă, să mergeți pe la umbră, să purtați șapcă sau pălărie, haine care acoperă pielea și să folosiți cremă cu factor de protecție solară de 30+ și chiar 50+ dacă aveți pielea sensibilă.

La nivelurile actuale ale emisiilor de dioxid de carbon, Pământul ar putea depăși limita simbolică de încălzire, de 1,5 grade Celsius, în decursul a doar trei ani. Este avertismentul dur, lansat de peste 60 dintre cei mai importanți oameni de știință din domeniul climei din lume, în cea mai recentă evaluare a situației privind încălzirea globală, arată BBC.

Aproape 200 de țări au convenit să încerce limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile de la sfârșitul anilor 1800, în cadrul unui acord istoric încheiat în 2015, cu scopul de a evita unele dintre cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Însă multe dintre aceste state au continuat să ardă cantități record de cărbune, petrol și gaze și să taie pădurile bogate în carbon – punând în pericol acest obiectiv internațional, arată jurnaliștii britanici.

„Toate lucrurile se mișcă în direcția greșită”, a declarat autorul principal, profesorul Piers Forster, director al Centrului Priestley pentru viitorul climei de la Universitatea din Leeds.

„Asistăm la unele schimbări fără precedent și, de asemenea, la accelerarea încălzirii Pământului și a creșterii nivelului mării”. Aceste schimbări „au fost prezise de ceva timp și le putem atribui direct nivelului foarte ridicat al emisiilor de dioxid de carbon”, a adăugat el.

La începutul anului 2020, oamenii de știință au estimat că omenirea ar putea emite doar 500 de miliarde de tone suplimentare de dioxid de carbon (CO2) – cel mai important gaz care încălzește planeta – pentru a avea 50% șanse de a menține încălzirea la 1,5 grade Celsius. Însă, până la începutul anului 2025, acest așa-numit „buget de carbon” s-a redus la 130 de miliarde de tone, conform noului studiu.

Această reducere se datorează în mare parte continuării emisiilor record de CO2 și de alte gaze cu efect de seră care încălzesc planeta, precum metanul, dar și îmbunătățirii estimărilor științifice.

Citește și Romica Jurca a actualizat prognoza meteo. Cum va fi vremea în perioada 3-9 iulie 2025

Dacă emisiile globale de CO2 rămân la nivelul actual, de aproximativ 40 de miliarde de tone pe an, 130 de miliarde de tone oferă lumii aproximativ trei ani până la epuizarea bugetului de carbon.

 Potrivit cercetătorilor, acest lucru ar putea determina omenirea să încalce obiectivul stabilit prin Acordul de la Paris, deși planeta nu ar depăși, probabil, 1,5 grade Celsius de încălzire cauzată de om decât câțiva ani mai târziu, arată climatologii citați de BBC.

Anul trecut a fost primul an în care temperaturile medii globale ale aerului le-au depășit cu peste 1,5 grade pe cele de la sfârșitul anilor 1800. Cu toate acestea, o singură perioadă de 12 luni nu este considerată o încălcare a Acordului de la Paris, iar căldura record din 2024 a fost stimulată de tiparele meteorologice naturale.

Cercetătorii estimează însă că încălzirea cauzată de om a fost de departe principalul motiv pentru temperaturile ridicate de anul trecut, care au depășit cu 1,36 grade Celsius nivelurile preindustriale.

Ritmul actual de încălzire este de aproximativ 0,27 de grade Celsius pe deceniu – mult mai rapid decât orice în înregistrările geologice, arată climatologii.

În cazul în care emisiile rămân ridicate, planeta este pe cale să atingă o încălzire de 1,5 grade – pe această măsură – în jurul anului 2030. După acest punct, încălzirea pe termen lung ar putea, teoretic, să fie redusă prin absorbția unor cantități mari de CO2 din atmosferă.

Totuși, autorii îndeamnă la prudență în ceea ce privește încrederea în aceste tehnologii ambițioase care servesc drept „bilet de ieșire din închisoare”.

„Pentru depășiri mai mari de 1,5 grade Celsius, devine mai puțin probabil ca eliminarea de CO2 să inverseze perfect încălzirea cauzată de emisiile actuale”, a avertizat Joeri Rogelj, profesor de științe și politici climatice la Imperial College London.

„Fiecare fracțiune de încălzire” contează, canicula creşte riscul de încălzire globală

Studiul include elemente care evidențiază amploarea schimbărilor climatice care s-au produs deja. Poate cea mai notabilă este rata la care căldura suplimentară se acumulează în sistemul climatic al Pământului, cunoscută ca „dezechilibrul energetic al Pământului” în jargonul științific, scriu jurnaliștii britanici.

În ultimul deceniu, această rată de încălzire a fost mai mult decât dublă față de cea din anii 1970 și 1980 și cu aproximativ 25% mai mare decât cea de la sfârșitul anilor 2000 și 2010.

„Este un număr foarte mare, un număr îngrijorător” pe o perioadă atât de scurtă, a declarat Dr. Matthew Palmer de la Oficiul Metologic al Regatului Unit și profesor asociat la Universitatea din Bristol.

Recenta creștere se datorează în principal emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și o reducere a efectului de răcire, produs de particulele mici numite aerosoli, a jucat un rol.

Această energie suplimentară trebuie să ajungă undeva. O parte se duce în încălzirea Pământului, creșterea temperaturii aerului și topirea gheții din lume. Dar aproximativ 90% din căldura în exces este absorbită de oceane.

Aceasta nu înseamnă doar perturbarea vieții marine, ci și creșterea nivelului mărilor: apele mai calde ale oceanelor ocupă mai mult spațiu, pe lângă apa suplimentară pe care ghețarii care se topesc și o adaugă mărilor noastre.

Rata de creștere a nivelului global al mării s-a dublat din anii 1990, crescând riscul de inundații pentru milioane de oameni care trăiesc în zonele de coastă din întreaga lume.

Deși toate acestea descriu o imagine sumbră, autorii notează că ritmul de creștere a emisiilor pare să încetinească pe măsură ce sunt implementate tehnologii curate. Ei susțin că reducerea „rapidă și strictă” a emisiilor este mai importantă ca niciodată.

Obiectivul de la Paris se bazează pe dovezi științifice foarte solide conform cărora impactul schimbărilor climatice ar fi mult mai mare în cazul unei încălziri de 2 grade decât în cazul unei încălziri de 1,5 grade Celsius. Acest lucru a fost deseori simplificat în sensul că o încălzire sub 1,5 grade este „sigură”, iar peste 1,5 grade Celsius devine „periculoasă”.

„Reducerea emisiilor în următorul deceniu poate schimba în mod critic rata încălzirii”, a declarat profesorul Rogelj.

„Fiecare fracțiune de încălzire pe care o putem evita va duce la mai puține efecte negative și la mai puțină suferință pentru populațiile deosebit de sărace și vulnerabile, dar totodată la mai puține provocări pentru societățile noastre de a trăi viața pe care ne-o dorim”, a adăugat el.

 

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Radu Banciu, opinie controversată despre moartea lui Diogo Jota: „Să ne apucăm să plângem un idiot în Lamborghini? Și-a meritat soarta”
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
Playtech.ro
Amenzi pentru parcare, în Grecia. Câţi bani scoţi din buzunar dacă nu laşi maşina unde trebuie
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Șanse pentru tinerii români. Vor fi ajutați financiar
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Fonduri de 250.000 de euro pentru o categorie de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane