Cât şi cum ţii alimentele la frigider

Organizarea alimentelor pe rafturile frigiderului este esențială pentru a le menține proaspete cât mai mult timp. Este bine să știi de ce nu este bine să așezi ouăle pe ușa frigiderului și la ce temperatură trebuie să-l reglezi!
Alina Costache
30 aug. 2017, 07:32
Cât şi cum ţii alimentele la frigider
Frigiderul este împărțit în 4 zone: cea rece, cea destinată alimentelor proaspete, zona cu o temperatură medie și ușa frigiderului, unde este cel mai cald. Chiar dacă temperatura din frigider este selectată la un anumit număr de grade, ea nu va fi constantă în tot frigiderul, variind de la rafturile superioare la ușa frigiderului. De exemplu, dacă temperatura din frigider este selectată la 4˚C, doar în zona rece se atinge această temperatură.
În zona alimentelor proaspete se înregistrează 4-6˚C, în timp ce în zona intermediară și pe ușa frigiderului se ating 6-8˚C. Este recomandat ca temperatura frigiderului să fie reglată la 4-5 ˚C, iar a congelatorului la -18˚C.

Info
Fructele și legumele proaspete pierd aproximativ 50% din conținutul de vitamine în perioada în care stau la frigider. Din acest motiv, ar trebui să fie consumate în maximum 48 de ore după ce au fost cumpărate.

Ușile, zona cea mai caldă
 
Deoarece închizi și deschizi frigiderul de mai multe ori pe zi, ușile întră des în contact cu temperatura camerei. Așadar, nu ar trebui să depozitezi pe ele alimente care se strică ușor, cum sunt ouăle sau produsele lactate proaspete. În schimb, aici pot fi ținute sticlele cu suc, cu apă sau cu băuturi, untul, borcanele de condimente ori cele cu dulcețuri.

Zona rece, recomandată alimentelor ușor perisabile
 
Rafturile inferioare sunt cele unde temperatura se menține constantă, fiind locul unde trebuie păstrate alimentele care se strică cel mai repede, cum ar fi carnea crudă, produsele lactate și ouăle. Tot aici trebuie așezate și pachetele scoase la decongelat sau mâncărurile gătite.
Temperatura scăzută de aici împiedică bacteriile să se dezvolte și să ajungă în alte zone ale frigiderului, protejând astfel toate alimentele. Pentru a se păstra cât mai mult timp proaspete, mâncările gătite trebuie păstrate în vase acoperite. Astfel, nu împrumută mirosul de la alte alimente.
Produsele lactate, cum sunt iaurtul, brânzeturile proaspete sau laptele trebuie păstrate în ambalajul original, iar după deschidere, se acoperă cu o folie de plastic. După ce au fost desfăcute, ele trebuie consumate în maximum 3 zile.

Fructele și legumele, doar în cutii
 
Unele frigidere sau combine frigorifice au una sau două cutii special create pentru a depozita alimente proaspete, cum sunt fructele și legumele. Ele nu trebuie păstrate amestecate, ci separat, în funcție de sortiment, deoarece timpul de deteriorare este diferit.
Dacă ai această posibilitate, ține fructele într-o cutie, iar legumele în altă cutie. Pentru a se păstra cât mai mult timp, fructele și legumele nu trebuie spălate și cu atât mai puțin băgate umede la frigider, deoarece apa favorizează apariția mucegaiului. Pot fi așezate în pungi perforate, care să permită aerului să circule.
Dacă frigiderul sau combina frigorifică nu are cutii speciale pentru fructe și legume, ele pot fi păstrate pe rafurile din mijloc.

Rafturile superioare
 
Întrucât pe rafturile superioare temperatura nu este constantă, aici se țin mâncărurile care urmează să fie consumate într-un timp scurt, băuturile, prăjiturile, brânzeturile fermentate fructele și legumele tăiate. Acestea din urmă pot fi păstrate chiar și săptămâni în frigider. Tot aici pot fi puse, în pungi din plastic și verdețurile.
Pentru ca acestea să se mențină proaspete 2-3 zile, udă un șervet sau un prosop, cu care să învelești codițele verdețurilor, înainte să le așezi în pungi. Schimbă șervetul zilnic.

Bine de știut
 
Roșiile, ceapa, cartofii și dovleceii nu se păstrează în frigider, ci doar la temperatura camerei, în caz contrar nu vor mai avea același gust. Nici pâinea nu trebuie băgată la frigider, deoarece se usucă.

Cât ții produsele în frigider
 
Carne crudă                             1-3 zile
Carne preparată                       2-4 zile
Pește proaspăt                         1 zi
Pește preparat                          2 zile
Supe și ciorbe                          2-3 zile
Brânză proaspătă                     2-3 zile
Brânză fermentată                   max. 30 de zile
Fructe și legume                      2-5 zile
 
Află ce alimente nu trebuie ținute niciodată la frigider AICI

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
Fanatik.ro
Gigi Becali, sumă fabuloasă pierdută între turul I și turul II al alegerilor: „Am schimbat toți leii în euro de teamă că iese Simion președinte!”
Capital.ro
Doliu în televiziune. A murit un mare prezentator. Toată țara îl plânge, era extrem de iubit
Playtech.ro
Ce înseamnnă numele Antim. Cum au ales Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru prenumele fiului lor, are o semnificație biblică specială
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Mesajul ferm al ministrului Daniel David pentru diaspora care amenință că vine să-și ia țara înapoi
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
Românii evită acest aliment. E sănătate curată
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Cine este Daniela, românca de 48 de ani, găsită moartă în propria casă, în Italia. Ce spun autoritățile italiene despre decesul ei
Cancan.ro
Călin Georgescu, prima REACȚIE după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale 2025: 'Mă rog pentru Nicușor Dan'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion, blocat total după alegeri. A primit astăzi verdictul. Are interdicție
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Mihai Voropchievici, Horoscop Runic pana pe 26 mai 2025. Racii vor sustine o mica batalie, Scorpionii se afla pe o pojghita de gheata, Capricornii sunt marii castigatori
MediaFlux
Ion Iliescu revine după ce Nicușor Dan a câștigat alegerile! Se implică în formarea guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Plăţile cu unghia pe post de card bancar devin realitate într-un stat UE, de luna viitoare