Ce a păţit un medic din China pentru că şi-a avertizat colegii despre coronavirus

Li Wenliang, un medic din oraşul chinez Wuhan, şi-a avertizat colegii de facultate încă de pe 30 decembrie că şapte pacienţi dintr-o piaţă locală de fructe de mare au fost diagnosticaţi cu o boală asemănătoare cu SARS, cauzată de un coronavirus. Tânărul de 34 de ani a fost redus la tăcere de către poliţişti şi a contractat la rândul său virusul.

RomaniaTV.net
04 feb. 2020, 15:28
Ce a păţit un medic din China pentru că şi-a avertizat colegii despre coronavirus

Medicul şi-a alertat colegii de facultate cărora le-a trimis un mesaj prin intermediul aplicaţiei de mesagerie WeChat, extrem de populară în China. Bărbatul a mărturisit că a avut acces la rezultatul unui test şi a aflat că boala de care suferă cei şapte pacienţi era cauzată de un coronavirus, o  familie din care face parte virusul care cauzează sindromul respirator acut sever (SARS), relatează CNN, citat de News.ro.

China este în continuare marcarcă de pandemia SARS din 2003, soldată cu moartea a sute de oameni.

„Am vrut doar să le spun colegilor mei de clasă de la universitate să fie atenţi”, a spus Li Wenliang, conform CNN.

Li este oftalmolog într-un spital din Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus. Medicul le-a recomandat prietenilor săi să-şi avertizeze apropiaţii în privat.

Câteva capturi ale mesajului lui Li au fost distribuite pe Internet, fără ca numele tânărului să fie cenzurat.

„Când le-am văzut circulând online, mi-am dat seama că situaţia mi-a scăpat de sub control şi că probabil voi fi pedepsit”, a mărturisit el.

La scurt timp după ce a publicat mesajul, tânărul medic a fost acuzat de răspândire de zvonuri de către Poliţia din Wuhan. El se numără printre cadrele medicale intrate în vizorul Poliţiei pe motiv că au încercat să tragă un semnal de alarmă cu privire la virusul mortal, chiar în primele săptămâni ale epidemiei care a luat amploare.

De atunci, coronavirusul a ucis peste 425 de oameni şi a îmbolnăvit peste 20.000 în lumea întreagă.

Potrivit CNN, Li a declarat că sâmbătă a primit confirmarea că a contractat la rândul său coronavirusul.

Diagnosticul său a provocat indignare în China, care denunţă o cenzură a bolii şi o întârziere iniţială în a avertiza populaţia.

Citeşte şi: Ce este coronavirusul şi cum poate fi combătut