Ce se întâmplă în organism dacă mănânci o conservă de sardine pe săptămână. Medicii au descoperit un nou beneficiu al acestui tip de pește

Chiar dacă sunt consumate direct din conservă, sardinele rămân o sursă importantă de vitamine și calciu, printre alți nutrienți, beneficii la care se adaugă unul recent confirmat.

12 dec. 2023, 20:27
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci o conservă de sardine pe săptămână. Medicii au descoperit un nou beneficiu al acestui tip de pește
De ce e bine să consumi sardine o dată pe săptămână

Un studiu condus de Spitalul Clinic din Barcelona a introdus în dieta pacienților cu vârsta de peste 65 de ani, caer aveau prediabet (nivele de glucoză între 100-125 mg/dl) două cutii de sardine în ulei de măsline pe săptămână.

După monitorizara unui grup care a urmat această dietă și a altuia care nu a făcut-o, rezultatele au confirmat că sardinele le-au oferit protecție împotriva dezvoltării bolii.

Citește și: Cele mai delicioase chifteluțe de post. Se prepară foarte ușor și conţin un ingredient secret, pe care îl știu doar marii bucătari

Sardinele conțin cantități semnificative de vitamine B12, A și D, seleniu, iod, fosfor și taurină. Nu trebuie neglijați acizii grași și omega-3, mari protectori ai sistemului cardiovascular. Sardina se află printre cei mai grași pești albaștri, alături de somon și macrou. Acest lucru permite menținerea nivelului adecvat de colesterol.

Calciul este un alt nutrient fundamental, de aceea recomandarea medicală în studiul menționat a fost consumul fiecărei sardine cu tot cu schelet, acolo unde se găsește acest nutrient.

Studiul a presupus consumul a 200 de grame de sardine în conservă pe săptămână, aproximativ două unități, având în vedere că fiecare conservă cântărește în jur de 120 de grame și conține în medie între 12 și 15 bucăți, potrivit 20minutos.es.

Citește și: Sindromul bradului de Crăciun, ce este și cum se manifestă. Detaliul pe care nu-l știai despre brad

Efectul inhibitor asupra diabetului a fost completat de alte beneficii: pacienții și-au crescut nivelurile de colesterol bun și ale hormonilor legați de metabolismul glucozei și au redus trigliceridele și tensiunea arterială.

Sardinele proapsete se pot găsi pe tot parcursul anului, dar între lunile iulie și noiembrie sunt mai numeroase, având calități organoleptice superioare și un conținut mai mare de grăsime. Partea bună a versiunii lor în conservă constă în comoditatea de a economisi timp, deoarece nu mai trebuie preparate, sunt accesibile și ușor de găsit în supermarket.

Ambalarea în conservă permite sardinelor să-și păstreze o parte importantă din nutrienți. Materialul folosit este de obicei aluminiu, deși au existat averismente asupra riscului ca acestea să fie acoperite cu bisfenol A, o subdtanță considerată nocivă penru sănătate, deoarece poate crește riscul de a suferi de afecțiuni precum disfuncția sexuală.