Cele mai pufoase clătite de post. Ingredientul secret care le îmbunătăţeşte semnificativ textura şi le dă o savoare aparte

Clătitele se-numără printre deserturile tradiţionale preferate de români. Se prepară foarte simplu, din ingrediente banale, putând fi consumate atât în afara postului, cât şi în post, prin adaptarea ingredientelor.

26 mart. 2023, 17:43
Cele mai pufoase clătite de post. Ingredientul secret care le îmbunătăţeşte semnificativ textura şi le dă o savoare aparte

Ca să obţii cele mai pufoase clătite de post trebuie să cunoşti secretul preparării lor. Lipsa ouălor şi a laptelui din compoziţia lor poate compromite rezultatul final, în sensul în care textura nu va mai fi fragedă şi aerată, ci mai degrabă uscată. De aceea, pentru a obţine clătite pufoase, este recomandat să ţii cont de câteva aspecte.

Cele mai pufoase clătite de post. Ingredientul secret care ajută textura să devină aerată

Aşadar, nu ai nevoie de lapte sau ouă, ci doar de apă minerală. Alături de zahăr, apa minerală va face clătitele să se rumenească uniform și să devină pufoase. Rolul apei carbogazoase este să creeze bule în aluat.

Rețetă de clătite de post pufoase

  • 200 g făină
  • 180 ml lapte de soia (opţional)
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri de zahăr
  • Un pahar de apă minerală
  • Esență de vanilie

Atenţie! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, aşa că asigură-te că le scoţi din timp din frigider.

Începe prin a pune făina cernută într-un castron mare. Adaugă vanilia, zahărul, uleiul și laptele de soia (opţional) şi amestecă uşor în ele, apoi adaugă apa minerală. Bate energic cu telul până când aluatul nu mai are cocoloaşe. Aluatul trebuie să fie ușor gros, asemănător cu o smântână lichidă.

Citeste si Reţeta de post. Supa de cartofi pe care o prefera şi Arsenie Boca. Alte 7 reţete delicioase de post de la mănăstire

Unge o tigaie antiaderentă cu puţin ulei şi pune aluatul în tigaie cu ajutorul unui polonic. Apoi întinde-l și rotește tigaia pentru a acoperi toată suprafața. Se rumenesc 2-3 minute pe o parte, apoi se întorc pe cealaltă parte pentru încă 1 minut. Se scoate fiecare clătită şi se aşază una peste alta pe farfurie până se termină tot aluatul.

Le poţi servi cu dulceață cât și cu miere, sirop de arțar, diferite topping-uri: fructe, ciocolată (dacă le mănânci în afara postului), nucă măcinată. O idee de umplutură de post pentru clătitele sărate ar fi cea din ciuperci (călite cu ceapă, sare și piper).

Trucuri pentru clătite reuşite

Nu folosi prea multă făină căci clătitele nu vor mai fi la fel de pufoase.

Prăjirea clătitelor se face la foc mediu, altfel rişti să rămână crude în mijloc.

Apă folosită la aluat trebuie să fie călduță, dacă este fierbinte se opărește drojdia.

Citeste si Rețeta de halva turcească a lui Vlăduț de la Neatza: „Un desert de post, foarte accesibil pentru orice gospodină”