China şi India aruncă în aer embargoul impus Rusiei de UE. Au triplat importurile de petrol, cantităţile cumpărate sunt impresionante

Un volum record de petrol rusesc se află la bordul navelor de transport, cantități fără precedent îndreptându-se către India și China, în condiţiile în care alte națiuni restricționează importurile, din cauza războiului din Ucraina.

27 mai 2022, 17:02
China şi India aruncă în aer embargoul impus Rusiei de UE. Au triplat importurile de petrol, cantităţile cumpărate sunt impresionante

Între 74 și 79 de milioane de barili de petrol din Rusia au fost în tranzit în ultima săptămână, aproape față de cele 27 de milioane de barili care erau tranzitaţi pe aceste ruse chiar înainte de invazia din februarie a Ucrainei, potrivit Kpler, citat de Bloomberg. Petru prima dată luna trecută, Asia a depășit Europa în calitate de cel mai mare cumpărător, iar acest decalaj urmează să se extindă în luna mai, potrivit companiei de date și analize.

Datele indică cum a fost modificat comerţul energetic global de război, în condiţiile în care Marea Britanie, SUA şi multe companii din UE au refuzat să cumpere ţiţei rusesc, forţând Moscova să caute cumpărători în Asia. India şi China au importat milioane de barili de ţiţei din Rusia, profitând de discounturile ridicate.

„Unii cumpărători interesaţi din Asia sunt motivaţi mai mult economic decât de o poziţie politică, SUA urmăresc cu atenţie achiziţiile Indiei de ţiţei rusesc, deci acest flux s-ar putea confrunta cu riscuri”, susţine Jane Xie, de la Kpler.

Citeşte şi Polonia îi cere Norvegiei să împartă cu alte ţări profitul uriaş din petrol şi gaze. „Câştigă cu peste 100 de miliarde de euro mai mult, este pradă de război”

Cantităţile combinate de ţiţei rusesc care au ajuns la principalii cumpărători din Asia – India şi China – au atins în aprilie un nivel record, în special în urma creşterii achiziţiilor din India, apreciază Xie.

Petrolierele fac astfel călătorii mai lungi din porturile ruseşti către Asia, în loc să meargă în Europa, în mod obişnuit o călătorie dus spre China durează aproximativ două luni.

La 26 mai, era transportată pe apă o cantitate de aproximativ 64,3 milioane de barili de ţiţei din Rusia, faţă de 24,7 milioane de barili de ţiţei la finalul lunii februarie, arată datele Kpler.

Citeşte şi Vânzările de produse petroliere ale filialei Gazprom în România au crescut de 2,5 ori în ciuda sancţiunilor impuse după războiul din Ucraina