Concedieri masive în primele două luni ale anului! 40.000 de oameni și-au pierdut locul de muncă de la începutul lui 2024

De la începutul anului până acum, 40.000 de persoane și-au pierdut locul de muncă, iar previziunile pentru viitor sunt cât se poate de sumbre. Inteligența artificială câștigă teren în fața oamenilor, iar marile companii optează pentru ea, în detrimentul angajaților.

20 feb. 2024, 09:40
Concedieri masive în primele două luni ale anului! 40.000 de oameni și-au pierdut locul de muncă de la începutul lui 2024
Concedieri masive la început de an! 40.000 de oameni și-au pierdut locul de muncă de la începutul lui 2024

De la începutul anului 2024, au avut loc aproximativ patruzeci de mii de concedieri, ceea ce reprezintă o medie de o mie pe zi în primele două luni ale anului. Aceste reduceri de personal au afectat atât giganții tehnologici cât și micile startup-uri, din San Francisco până în Tel Aviv. Cu toate acestea, acestea au un obiectiv comun minim: reducerea costurilor pentru a se concentra pe dezvoltarea inteligenței artificiale, în special a celei generative. Această tehnologie este capabilă să preia o parte din munca umană, inclusiv redactarea și trimiterea de e-mailuri, și să devină un activ valoros pentru companii. Aceste informații provin de la La Stampa, conform relatărilor Rador România.

Citește și: Sondaj Sociopol. Încrederea românilor în „Preşedinţie” s-a prăbuşit

Ritmul reducerilor a devenit din ce în ce mai rapid de la începutul anului

  • Cisco a declarat pe 14 februarie că a făcut 4.250 de disponibilizări, 5% din forța de muncă;
  • PayPal – 2.500;
  • Microsoft – 1.900;
  • Sap – 8.000;
  • eBay și Google – 1.000;
  • Amazon – 440;
  • Snapchat – 500;
  • Zoom – 150.

Numărul concedierilor din domeniul tehnologic în anul 2024, înregistrat până în prezent, este de aproximativ 39.496, conform portalului Layoff, care centralizează datele privind disponibilizările în industria tehnologică. Aceste cifre sunt puțin mai mici decât ritmul din primele două luni ale anului anterior, când un total de 263.000 de persoane au fost concediate în sectorul tehnologic, cu o serie de disponibilizări masive de la companii precum Meta, Amazon și Microsoft.

Trendul de concedieri continuă să fie prezent și ascunde alte tendințe și schimbări în economia digitală. Fenomenul este legat în mare măsură de pandemia de COVID-19, când toate companiile de tehnologie au efectuat angajări masive în urma promisiunii că izolarea va conduce la o dezvoltare digitală rapidă.

Însă acum, într-un climat de „bulimie digitală” în declin, companiile se confruntă cu realitatea și încearcă să se adapteze. Multe dintre acestea au început să-și revizuiască prioritățile și să se orienteze către eficiență, în special prin investiții în inteligența artificială.

Un exemplu concret este dat de Mark Zuckerberg, care a declarat începutul anului 2023 drept „anul eficienței”, inițiind un plan masiv de concedieri la Meta, care a afectat aproximativ 11.000 de angajați. Această cursă către eficiență este în strânsă legătură cu investițiile în inteligența artificială, care sunt considerate cheia pentru viitor.

Companiile precum Amazon, Microsoft, Meta, Google și Spotify sunt în căutarea unor noi echilibre și investesc în sectoare noi, cu un accent deosebit pe AI. În timp ce unele companii au făcut disponibilizări, altele fac angajări în domeniul inteligenței artificiale, punând sub semnul întrebării aptitudinile și cunoștințele angajaților, și cerându-le acestora să se reinventeze și să dobândească noi competențe pentru a face față noilor cerințe ale pieței.

Citește și: De ce trebuie să dormi neapărat cu ușa de la dormitor închisă. Acest obicei face diferența dintre viață și moarte