Cum să scapi de nopțile nedormite și să poți să adormi ca un bebeluș! Trucul care te va trimite la somn în câteva minute

Te-ai săturat să îți fie somn și să nu poți să adormi? Ei bine, din fericire există un truc care te poate ajuta să adormi în doar două minute, iar somnul tău să fie profund și odihnitor.

31 iul. 2023, 15:38
Cum să scapi de nopțile nedormite și să poți să adormi ca un bebeluș! Trucul care te va trimite la somn în câteva minute
Cum să scapi de nopțile nedormite și să poți să adormi ca un bebeluș! Trucul care te va trimite la somn în câteva minute

Cum să ai un somn odihnitor. Insomnia este una dintre cele mai mari probleme ale secolului și probabil că sunt puține lucruri mai enervante decât momentul în care îți dorești din tot sufletul să dormi și pur și simplu nu îți iese. Nici să stai pe telefon în astfel de momente nu te va ajuta prea mult, deoarece lumina albastră emisă de ecran îți va da peste cap producția de melatonină. Totuși, pe internet au început să se propage mai multe trucuri care se presupune că te vor ajuta să adormi mai ușor și mai profund.

Citește și: Pune o felie de lămâie lângă pat înainte de culcare. Trucul neobișnuit care te ajută să ai un somn mai liniștit

Pe TikTok a devenit viralîn care este explicat un astfel de truc. Se pare că acesta ar fi fost folosit de soldații din armata americană, fiind util datorită faptului că în acest mod aceștia puteau să adoarmă în doar două minute atunci când aveau nevoie. Conform cărții Relax and Win: Championship Performance in Whatever You Do, această tehnică ar fi fost, de fapt, dezvoltată de piloți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un creator de conținut de pe TikTok a explicat pas cu pas această tehnică și cum poți să o folosești cu ușurință. Începeți prin a vă relaxa fiecare parte a corpului, începând cu capul și coborând în jos. Concentrează-te pe relaxarea sprâncenelor, simțind cum capul se afundă mai adânc în pernă și eliberând tensiunea din frunte, ochi și gură. Apoi coboară prin corp relaxând fiecare membru și articulație, terminând la picioare. În timp ce relaxați fiecare parte a corpului, concentrați-vă asupra respirației.

„În timp ce faci asta, este foarte important să îți eliberezi mintea de orice stres”, ne sfătuiește Agustin în videoclip.

Pentru a face asta puteți să optați să vă gândiți la unul dintre aceste două scenarii: în primul rând, sunteți întins într-o barcă pe un lac liniștit, având doar priveliștea unui cer albastru și senin. Celălalt scenariu este că stai întins într-un hamac de catifea neagră într-o cameră întunecată. Când apar gânduri, repetă-ți timp de 10 secunde: „Nu gândi, nu gândi, nu gândi, nu gândi”. Dacă ați adormit vreodată la sfârșitul unui curs de yoga, atunci știți cât de puternic poate fi acest tip de relaxare musculară.

„După câteva secunde de vizionare a acestui videoclip TikTok, mi-am dat seama că această tehnică amintește de savasana, sau poziția mortului, din yoga”, spune Seema Bonney, doctor în medicină funcțională și expert în longevitate. „Practic, savasana este practica de relaxare treptată a câte unei părți a corpului, câte un mușchi și câte un gând. Scanarea corpului atunci când se practică mindfulness este, de asemenea, destul de similară. Este ceea ce face în videoclip.”

Relaxarea este o abilitate care necesită practică, așa că nu vă descurajați dacă nu vă face să adormiți repede la prima încercare, spune Dr. Bonney.

„Arta relaxării este mai dificilă decât pare, motiv pentru care este important să vă amintiți că schimbarea este un proces, nu o transformare peste noapte”, spune ea. „Este logic că videoclipul îi provoacă pe oameni să facă acest lucru timp de șase săptămâni consecutive, ceea ce este mai probabil să facă din acest lucru un comportament învățat”.

Hack-ul de somn militar este unul dintre cele câteva trucuri pe care le puteți folosi pentru a promova somnul.

„Tehnicile pentru a induce o relaxare profundă, cum ar fi conștientizarea, exercițiile de respirație profundă, yoga și meditația, pot ajuta pe mulți dintre noi să adormim”, spune Dr. Bonney. „Chiar și acele povești despre somn de pe aplicația Calm ajută persoanele cu tulburări de somn să adoarmă. Toate aceste practici îi ajută pe oameni să adoarmă mai repede, să doarmă mai mult timp și să se culce din nou mai ușor după ce se trezesc în mijlocul nopții.”

Citește și: Cele mai bune trucuri pe care le poți folosi pentru un somn bun în serile cu caniculă! Cum să faci să te odihnești corespunzător