Cum se ține corect postul negru. Sfaturi de la duhovnici pentru credincioşii care vor să ţină post total

Post negru se ține doar în anumite perioade din an, dar nu mulţi sunt cei care reuşesc să respecte rigorile acestei perioade de abstinenţă. Beneficiile lui sunt, însă, însemnate, atât pentr trup, cât şi pentru suflet.

07 dec. 2022, 09:49
Cum se ține corect postul negru. Sfaturi de la duhovnici pentru credincioşii care vor să ţină post total

Cum se ține corect postul negru. Acest tip de post presupune abţinerea totală de la mâncare şi băutură, inclusiv de la apă. Practica postului negru este veche de secole.

Beneficiile postului negru

Abţinerea totală de la mâncare şi băutură timp de o zi sau de mai multe zile are multiple beneficii pentru sănătate: scade inflamația, îmbunătățește controlul asupra zahărului din sânge, ajută la pierderea în greutate și este benefic pentru sănătatea inimii. În plus, postul negru poate preveni cancerul şi afecţiunile neurodegenerative.

Cât despre beneficiile spirituale ale postului negru, cel mai important dintre acestea este faptul că ajută să te smereşti, smerenia fiind considerată „veşmânt dumnezeiesc” şi „podoabă a dumnezeirii”.

Citeste si Bugetul românilor de Sărbători. Cât vor să cheltuie românii pentru masa de Crăciun şi pe cadouri pentru cei dragi

Cum se ține corect postul negru. Recomandări de la duhovnici

Dacă vrei să ţii post total aşa cum scrie la carte, este necesar să respecţi câteva reguli:

  1. Postul negru începe la ora 18.00, în ziua anterioară, şi se ţine până în ziua de post, la ora 24.00. Mâncarea pe care nu o vom consuma în acest răstimp trebuie să ajungă la oamenii nevoiași. Orele la care începe şi se termină postul reprezintă momente ale pătimirii Mântuitorului. La ora 12, Hristos a fost răstignit, iar la ora 15 şi‑a dat Duhul, după ce a fost răstignit pe Cruce. La ora 18, Mântuitorul a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat, iar seara, la ora 21, s‑a aşezat piatra pe mormânt fiind pecetluită. La ora 24, Iisus Hristos a reușit să coboare în iad, unde a sfărâmat porțile și i-a scos de acolo pe toți cei care nu își meritau locul.
  2. Nu ai voie să te cerți cu nimeni și nici să fii supărat.
  3. Trebuie să reziști oricărei ispite, indiferent de natura ei.
  4. Nu trebuie să mergi în vizită în zilele de post negru, pentru că, cel mai probabil, vei fi servit cu mâncare sau băutură şi va trebui să refuzi dezvăluind şi motivul refuzului. Este păcat să spui că ții post.
  5. Dacă te simţi prea slăbit, nu renunţa la post, ci ia o bucată de anafură și bea câteva guri de aghiasmă.

Citeste si Cum arată Jardel, cel mai mare porc din România. Cât mănâncă pe zi „uzina” de caltaboşi de Crăciun FOTO şi VIDEO