Cutremur în județul Buzău, sâmbătă dimineață! Unde s-a mai resismțit seismul

Un cutremur s-a resimțit sâmbătă dimineață în județul Buzău, a informat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

20 mai 2023, 12:17
Cutremur în județul Buzău, sâmbătă dimineață! Unde s-a mai resismțit seismul
Județul Arad, zguduit de un nou cutremur. Ce magnitudine a avut și unde s-a mai resimțit

Un cutremur cu magnitudinea de 4 pe Richter s-a produs sâmbătă în judeţul Buzău din zona seismică Vrancea.

Seismul a avut loc la ora 10.36, în județul Buzău, la adâncimea de 141 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 53 km N de Ploiești, 55 km SE de Brașov, 55 km NV de Buzău, 61 km SE de Sfântu-Gheorghe, 80 km NE de Târgoviște și 81 km SV de Focșani.

Dezastrul din București în caz de cutremur. Nicușor Dan: „Noi nu am reuşit să facem nici măcar evidenţa a ce este de consolidat”

Ce s-ar întâmpla în caz de cutremur în București? Această întrebare este în mintea tuturor celor care locuiesc în Capitală. Nicușor Dan a vorbit recent despre acest subiect în cadrul unei emisiuni.

Nicușor Dan, primarul general al Capitaliei, a declarat că în momentul de față Primăria nu are o evidență a clădirilor care necesită consolidare, pentru a fi mai sigure în caz de cutremur. Acesta a mai afirmat că există un proiect la nivelul Ministerului Dezvoltării prin care se poate face o inspecţie preliminară a clădirilor. Acesta a anunțat că în 2023 ar putea începe consolidarea a 20 de clădiri din București. Acestea vor fi finanțate prin PNRR sau de la Fondul naţional pentru consolidare.

”Din păcate, noi nu am reuşit să facem nici măcar evidenţa a ce este de consolidat. Există un proiect foarte interesant al Ministerului Dezvoltării – aşa-numita inspecţie vizuală (…), pe baza unui chestionar relativ simplu, să avem imagini de ansamblu ale Bucureştiului. Deci, la sfârşitul anului, eu sper să avem această imagine. La un nivel de aproximaţie o să fie”, a explicat Nicuşor Dan la Prima Tv.

Nicușor Dan a explicat că există o listă oficială care să dea detalii despre acest subiect. Pe lista respectivă sunt ”vreo 380 de clădiri, grad întâi de risc seismic şi mai sunt vreo 440 care sunt gradul doi de risc seismic”. Totodată, mai există o listă cu 200 de clădiri vechi, care au fost încadrate după vechile normative la clădiri ”de urgenţă”, un echivalent al celor încadrate în risc seismic I.