Dacian Cioloş vrea să semneze şi el pactul lui Iohannis, deşi nu a fost invitat

Publicat: Miercuri, 05 Iunie 2019 17:33 // Actualizat: Miercuri, 05 Iunie 2019 17:35 // Sursa: romaniatv.net

Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, este de acord cu pactul propus de preşedintele Klaus Iohannis în urma consultărilor de la Cotroceni. Mai mult, Cioloş are câteva propuneri de a completa pactul, cu toate că teoretic nu este vizat de invitaţia preşedintelui: Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare să semneze pactul. PLUS este partid abia înfiinţat, nu este reprezentat în Parlament.

Dacian Cioloş salută iniţiativa preşedintelui Iohannis de a semna un pact pentru parcursul european al României. Liderul PLUS vine chiar şi cu propuneri de a îmbunătăţi proiectul lui Klaus Iohannis, deşi invitaţia acestuia s-a adrersat "partidelor politice parlamentare".

"Ne bucură propunerea președintelui Iohannis în ceea ce privește un acord național cu privire la justiție. Așa cum românii au susținut în mod constant, justiția trebuie să fie independentă de politică. Prin urmare, PLUS susține pe deplin punctele acordului propus.

Considerăm însă că există încă 3 puncte care nu pot lipsi dintr-un astfel de acord:

1. Reforma Curții Constituționale a României.

Arbitrul ultim al tuturor încercărilor PSD din ultimii doi ani de a modifica legislația justiției și codurile penale a fost CCR. Din păcate, politizarea acestei instituții, datorată în primul rând modului de desemnare a judecătorilor constituționali, a înlăturat încrederea românilor în deciziile sale. Solicităm începerea unei dezbateri cu privire la reforma instanței constituționale, care să aibă drept rezultat revizuirea dispozițiilor constituționale actuale.

2. Fără penali în funcții publice.

Dincolo de discuții largi privitoare la integritatea funcției publice, Constituția României trebuie să prevadă clar că „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”. Este voința a un milion de români, iar politicienii trebuie să o respecte și să supună referendumului revizuirea Constituției în acest sens.

3. Justiția din România și legislația penală au nevoie de schimbări, dar acestea trebuie să fie făcute de către profesioniști.

Propunem organizarea de dezbateri publice privitoare la reforma legislației justiției și legislației penale, la care să participe deopotrivă reprezentanți ai magistraților, ai societății civile și ai mediului universitar. Propunem ca aceste dezbateri să aibă drept punct de plecare proiectul de lege pregătit de către Ministerul Justiției în 2016, după consultări realizate în marile centre universitare din țară.

Acordul pentru independența justiției poate reprezenta punctul de la care poate reîncepe reconstruirea României. Suntem gata să susținem acest acord și suntem gata să reconstruim România", a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a invitat partidele parlamentare să revină la Cotroceni după consultările pe tema referendumului pe justiţie pentru a semna un pact naţional privind parcursul european al României. În esenţă, acest pact va conţine măsurile votate de români la referendum, adoptarea legilor justiţiei în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, precum şi îmbunătăţirea sistemului de vot pentru românii din diaspora.

Citeşte şi: Iohannis cheamă partidele parlamentare să semneze un pact pentru implementarea referendumului şi a legilor justiţiei DOCUMENT

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
dacian ciolos Klaus Iohannis klaus iohannis pact european pactul lui iohannis
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7249
RON
18 Jun
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H