Dan Barna cere amânarea pensiilor speciale pentru primari prin OUG. Liderul USR propune eliminarea taxelor şi impozitelor pentru salariul minim

Dan Barna cere amânarea pensiilor speciale pentru primari prin ordonanţă de urgenţă, un subiect despre care a spus că reprezintă "un cartof fierbinte" zilele acestea. De asemenea, liderul USR a vorbit şi despre perspectiva unei coaliţii cu PNL, după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

24 nov. 2020, 17:38
Dan Barna cere amânarea pensiilor speciale pentru primari prin OUG. Liderul USR propune eliminarea taxelor şi impozitelor pentru salariul minim
Dan Barna cere amânarea pensiilor speciale pentru primari prin OUG

Dan Barna a explicat într-un interviu acordat Agerpres că priveşte „cu responsabilitate şi cu maturitate” realizarea unei coaliţii între PNL şi USR PLUS. El a catalogat relaţia cu liberalii drept una „principială”, însă a criticat „iniţiative de genul plasat terenuri cu dedicaţie” sau pensii speciale pentru primari.

Preşedintele USR a subliniat că miza alianţei cu PNL nu are legătură cu ocuparea vreunui minister, ci de îndeplinirea angajamentelor cu care USR PLUS ar urma să intre la guvernare.

„Sunt opt piloni definitorii pentru programul de guvernare al USR PLUS, de la o România fără hoţie, la o Românie fără birocraţie, la o Românie care are educaţie şi sănătate care funcţionează, condiţii de trai… Sunt mai multe elemente. Evident că acele angajamente pe care USR PLUS le prezintă şi le are în dezbatere în acest moment sunt temele cu care vom începe discuţiile pentru un eventual guvern de coaliţie după alegeri, în funcţie de decizia cetăţenilor”, a explicat preşedintele USR.

Dan Barna cere amânarea pensiilor speciale pentru primari prin OUG. Cine este nominalizarea USR PLUS pentru funcţia de premier după alegerile parlamentare

„Ideea că vom avea alegeri pe 6 decembrie, iar pe 8 preşedintele va nominaliza un premier, în funcţie de rezultatul alegerilor – sper să fie Dacian Cioloş – şi apoi, în două zile, gata, avem guvern, nu cred că e una foarte realistă”, a afirmat Dan Barna, conform Agerpres.

Citeşte şi: Parlamentarii USR îşi vor da demisia pentru a nu primi pensie specială. Dan Barna: „Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiţi”

Întrebat despre poziţia economistului-şef al BNR, Valentin Lazea, care a afirmat că statul trebuie să reducă deficitul bugetar începând din 2021, Barna a subliniat că „fără îndoială, controlul deficitului ar fi trebuit şi trebuie să fie o prioritate şi pentru următoarele guverne”.

„Sunt două direcţii. Pe de o parte, una dintre măsurile la care ţinem foarte mult şi care este fundamentală, care va contribui la scăderea deficitului, cea legată de eliminarea taxelor şi impozitelor pe salariul minim. Practic, asta va da mai mulţi bani în buzunarul cetăţenilor.

Cealaltă direcţie mult mai importantă, cu impact direct pe deficit, este eliminarea risipei şi a furtului banului public. În momentul în care vom reuşi să punem pur şi simplu plasturi peste acest buget atât de găurit şi atât de căpuşat, în care vedem licitaţii absurde, preţuri de zece ori mai mari decât preţul pieţei la diverse – de la becuri, la scaune, la borduri, la flori sau la decoraţiuni de Crăciun – în momentul în care pui standarde şi norme, astfel încât să reducem risipa, în momentul în care dai concursuri pe posturi şi ai un control a ceea ce înseamnă alocările, şi resursa umană, şi acele bonusuri şi prime care sunt date cu o generozitate nesusţinută de criterii obiective, atunci vom vedea şi un impact pozitiv asupra deficitului.

Eliminarea risipei şi furtului, în unele cazuri, a banului public este una dintre direcţiile foarte importante pe care le avem în vedere”, a mai precizat Barna.

Citeşte şi: Dan Suciu spune poziţia oficială a BNR, după ce Lazea a vorbit despre reducerea salariului cu 20%: Şi-a asumat personal

Dan Barna a vorbit despre eliminarea taxelor şi impozitelor pe salariul minim brut pe economie

„Sustenabilitatea acestei măsuri vine la pachet cu eliminarea acelor tipuri de cheltuieli total nejustificate. Pensiile speciale, de exemplu, care sunt o temă importantă, pe care cetăţenii ne-o cer în mod repetat şi în toate campaniile. Şi la europarlamentare, şi la prezidenţiale, şi la locale.

Cea mai frecventă temă invocată de cetăţeni este exact aceasta, legată de pensiile speciale, care sunt o sfidare şi o nedreptate la adresa celor care au muncit ani de zile şi sunt la pensii şi de unu la zece faţă de alţi cetăţeni. Este o nedreptate. Aceasta este una dintre direcţii.

Într-adevăr, această măsură pe de o parte generează venituri mai mari în buzunarele cetăţenilor – aceasta este o aşteptare şi o necesitate pe care guvernul trebuie să o realizeze – ea însă trebuie coroborată cu măsuri prin care reducem această risipă total nejustificată şi neîndreptăţită a resurselor publice”, a mai spus Barna, conform sursei citate.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu condiţionează eliminarea pensiilor speciale de dublarea alocaţiilor pentru copii

Barna critică pactul pentru sănătate propus de PSD. „O luăm ca pe o glumă. PSD mai trebuie să stea mult timp în opoziţie”

„E clar pentru toată România – şi am văzut ce s-a întâmplat şi în martie, în primul val de pandemie, vedem ce se întâmplă şi acum – felul în care PSD s-a „ocupat”, între ghilimele mari de tot, de sănătate este dezastruos. România a avut un sistem de sănătate, ca mod de administrare, iresponsabil de-a dreptul.

Or, acum, la momentul acesta, PSD să vină cu hârtii, cu texte, spunând: „Hai să facem un pact pentru sănătate!”… Din 30 de ani, cea mai mare parte, PSD a fost cel care s-a ocupat direct de sănătate. Efectele le vedem azi, cu toate strategiile care se întâmplă într-un spital sau altul.

USR nu are nevoie să semneze vreun pact cu PSD, pentru a propune măsuri active şi a fi foarte responsabili, referitor la această pandemie şi la ceea ce înseamnă un sistem de sănătate corect şi sănătos. Deci, o luăm ca pe o glumă. PSD mai trebuie să stea mult timp în opoziţie pentru a avea justificarea morală să propună orice fel de pact legat de vreun domeniu, cu atât mai puţin sănătatea, când vedem ce efecte tragice a avut guvernarea PSD mulţi ani de zile”, a afirmat Barna.

Dan Barna, despre vinovaţii pentru tragedia de la Piatra Neamţ. „Am văzut o prelungire a eşecului stilului de management PSD-ist”

„La Piatra Neamţ am văzut o prelungire a eşecului stilului de management PSD-ist – în cazul de faţă, consiliul judeţean era controlat de PSD. Nu este posibil să ai la un spital judeţean, în perioadă de criză, opt manageri într-un an.

Nu e posibil să fie privit managementul spitalului judeţean ca o loterie de plasare sursă umană. E o iresponsabilitate majoră, iar faptul că avem aceste improvizaţii în cadrul sistemului, care vin din felul de a face business medical, ca să spun aşa, nu a fost o întâmplare în care, într-o seară, un medic sau un funcţionar din spital nu a fost atent.

Nu, aceea a fost o explozie a unei acumulări de incompetenţă, de neglijenţă şi de modalitate de a face lucrurile de mântuială, cârpindu-le. Or, în momentul în care tot coşi elasticul cu liţă, la un moment dat, se alege praful. Asta s-a întâmplat acolo. O tragedie. S-au pierdut vieţi. Este foarte dramatic şi mă aştept ca în urma cercetărilor, autorităţile să identifice şi responsabili individuali pentru situaţia de acolo”, a conchis Barna.