Probleme din industria auto continua, iar de data aceasta este vorba de celebra companie Porsche. Oliver Blume, directorul general al companiei, le-a transmis angajaților, la sfârşitul săptămânii trecute, o scrisoare alarmantă în care îi anunță că s-a ajuns într-o situaţie foarte dificilă şi vor trebui făcute noi reduceri drastice de costuri. Angajații au mai primit un anunț similar în urmă cu cinci luni, în care compania regândirea completă a strategiei lor şi concedierea a 1.900 angajaţi.
În februarie, managementul Porsche au constatau situaţia dificilă, creată din cauza scăderii drastice a vânzărilor din China, dar şi din cauza propriilor greşeli ale companiei şi ale grupului VW, prin divizia de soft Cariad, care a determinat întârzieri imense în lansarea lui Macan EV. Şi falimentul Northvolt i-a debusolat pe cei de la Porsche, întrucât inginerii germani dezvoltaseră ingineria lui 718 Electric pe baza bateriilor foarte specifice a celor de la Northvolt, care nu vor mai putea fi furnizate acum, potrivit Piața Auto.
În acest context dificil, Porsche a decis să „salve barca” cumpărând divizia de baterii de la Varta, pentru a-și produce propriile baterii. Decizia s-a bazat și pe succesul atins de modelul 911 cu propulsie hibridă, care foloseşte baterii Varta.
Între timp situaţia s-a deteriorat şi mai mult pentru Porsche, declinul vânzărilor fiind şi mai mare în China, cu 28%. Situația nu e tocmai „roz” nici în Europa, unde scăderile continua să scadă. La nivel general, vânzările europene au scăzut cu 7% pentru Porsche. Iar o scădere şi mai dureroasă pentru Porsche e cea din Germania, unde vânzările s-au redus cu 23%, aproape la fel de mult ca în China.
Acești factori stau la baza deciziei de a concedia 1.900 de angajați, dar chiar și în acest scenariu concedierile nu sunt suficiente, întrucât ultima scrisoare a directorului general dezvăluie noi perspective sumbre.
„De fapt, rezultatele pe care încă suntem capabili să le mai atingem în 2025 se datorează în mare parte investițiilor profunde pe care le-am făcut în trecut.
Compania noastră luptă cu provocări imense acum. La nivel global. Asta se vede în cifrele de vânzări şi în rezultatele financiare. Avem un portofoliu de modele bune, dar acum asta nu mai e suficient”, spune Oliver Blume, potrivit sursei citate.
Acesta a continuat, afirmând că modelul de business care le-a asigurat profit în anii precedenți nu mai funcționează.
„Modelul nostru de business, care ne-a asigurat progresul decenii la rând, nu mai funcţionează acum. Condiţiile de bază în care operăm s-au deteriorat semnificativ într-un timp foarte scurt. Pe lângă asta, mobilitatea electrică se dezvoltă mult mai lent decât noi şi mulţi alţi experţi prognozam acum câţiva ani. Toate astea ne lovesc dur. Poate mai dur decât pe mulţi alţi producători auto”, spune CEO Porsche.
Directorul Oliver Blume recunoaște că piața din China, cândva un pilon al vânzărilor, s-a transformat radical. Sectorul automobilelor de lux s-a schimbat, iar preferințele consumatorilor s-au orientat rapid către alternative locale. De asemenea, Statele Unite, cândva cea mai profitabilă piață pentru Porsche, aduce acum presiuni suplimentare din cauza tarifelor comerciale și a cursului valutar, în ciuda unor vânzări record.
„China. Structura pieţei şi piaţa în sine s-a schimbat complet acolo. Vedem o consolidare puternică a unor maşini electrice premium locale. Dar concurenţa locală este acum una hi-tech şi totodată foarte capabilă să lupte cu un preţ agresiv. În acelaşi timp, segmentul nostru de piaţă, a maşinilor scumpe, de lux, practic s-a prăbuşit complet într-un timp incredibil de scurt. Şi e un fenomen specific în China nu doar pentru maşini de lux, ci şi alte produse de lux.
SUA e o altă piaţă în care ne-am pomenit într-o presiune financiară enormă, deşi am avut vânzări record în prima jumătate de an acolo. Tarifele şi cursul dolarului ne-au redus enorm din profitabilitate şi competitivitate, într-un timp record de scurt”, spune şeful Porsche.
Prin urmare, şeful Porsche le transmite angajaţilor săi că vor trebui aplicate noi măsuri de a reduce costurile, dar le promite că va discuta aceste măsuri cu reprezentanţii lor într-o manieră a respectului reciproc şi a grijii maxime faţă de ei.
Îi roagă ca aceste negocieri şi eventualele dezacorduri pe care ar urma să le supună dezbaterilor să fie păstrate în spatele uşilor închise, în interiorul companiei, pentru a anunţa doar deciziile finale public, pentru că astfel se va putea purta o discuţie sinceră, spune Blume, potrivit sursei citate.