DNA: Ruşanu a PROTEJAT firmele de asigurări şi a făcut presiuni pentru a-şi angaja oamenii. Vezi ACUZAŢIILE

Dan Radu Ruşanu este urmărit penal de DNA pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu. Potrivit ordonanţei de extindere a urmăririi penale în dosarul ASF, în sarcina sa s-au reţinut mai multe infracţiuni.

21 feb. 2014, 10:44
DNA: Ruşanu a PROTEJAT firmele de asigurări şi a făcut presiuni pentru a-şi angaja oamenii. Vezi ACUZAŢIILE

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins urmărirea penală şi faţă de RUŞANU RADU DAN, preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu”, se arată într-un comunicat al DNA.

Din ordonanța de extindere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora în perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA.

În urma cercetărilor efectuate până în prezent au rezultat date cu privire și la participarea altor persoane la activitatea infracţională care face obiectul cercetărilor prezentei cauze penale.

„În cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.) (asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde)”, se arată în ocmunicatul DNA.

Procurorii susţin că Dan Radu Ruşanu avea cunoştinţă de faptul că Marian Mîrzac proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A. şi „a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A„.

„În acest context, suspectul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup. Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013”, precizează DNA.

Dan Radu Ruşanu a fost citat vineri la DNA, unde a fost audiat şi i s-au prezentat acuzaţiile şi calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură Penală.

Ruşanu: Anchetarea mea are legătură cu Băsescu şi cu Astra

La ieşirea de la DNA, Ruşanu s-a declarat convins că a ajuns pe mâna procurorilor anticorupţie după ancheta în cazul firmei Astra Asigurări şi nu din cauza dosarului privind numărul de membri ai Consiliului de conducere. „Toţi cei nouă membri îndeplineau condiţiile de studii, vechime şi incompatibilităţi cu membrii parlamentului. FMI şi Comisia Europeană ne-au solicitat în mod expres modificarea numărului de membri ai consiliului de la 11 la 9 şi respectarea cu stricteţe a prevederilor privind experienţa, vechimea şi incompatibilitatea cu Parlamentul”, a spus Ruşanu, care a precizat că va afla abia marţi dacă va fi sau nu pus sub învinuire.

„Cred că are legătură mai mult cu Astra decât cu Ordonanţa. Aţi văzut declaraţia lui Băsescu, care spune că pentru acţiunea nejustificată de la Astra va trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF. Vom vedea peste 3-4 săptămâni”, a precizat Dan Radu Ruşanu.

Dan Radu Ruşanu are calitatea de suspect în dosarul Carpatica – ASF, procurorii având informaţii că a ştiut despre implicarea persoanelor din conducerea ASF în acţiunile de favorizare a firmei Carpatica Asig, patronată de Ilie Carabulea.

În 10 februarie, procurorii DNA au solicitat Guvernului şi Parlamentului documente cu privire la emiterea în anul 2013 a unei ordonanţe de urgenţă privind funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Procurorii DNA verifică modul în care în anul 2013 a fost retras de la Senat un proiect de lege privind ASF, adoptat de Guvern sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

Detalii despre această ordonanţă de urgenţă apar în referatul prin care DNA a solicitat instanţei arestarea omului de afaceri Ilie Carabulea şi a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al ASF.

Anchetatorii susţin că Mîrzac avea ca obiectiv crearea unui pol de influenţă şi ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, situaţie în care ar fi protejat mai bine interesele companiei de asigurări Carpatica Asig SA, controlată de Ilie Carabulea.

Mîrzac şi-ar fi folosit influenţa politică pentru a promova o ordonanţă de urgenţă în Guvern, care avea ca obiectiv introducerea în legea de organizare a ASF a unor incompatibilităţi, astfel încât să-l determine pe Daniel Tudor să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al ASF.

În dosarul Carpatica mai sunt cercetaţi penal Ilie Carabulea, patronul Carpatica Asig, şi Marian Mîrzac, ambii arestaţi preventiv, Daniel Tudor, fost vicepreşedinte al ASF, şi Radu Mustăţea, preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România.

De asemenea, urmărită penal este şi Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de finanţe Daniel Chiţoiu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Laura Chiţoiu, şeful Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), s-a autosuspendat din funcţie.

Președintele Traian Băsescu a solicitat miercuri Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), unde, în opinia sa, este „o cloacă”.

„ASF este o cloacă unde și-au găsit loc de parcare toți clienții politici, altfel profund incompetenți și nepregătiți pentru această muncă. Fie că vorbim de Radu Rușanu, de Daniel Dăianu, de Ursache, de soția domnului Chițoiu, de Dan Mircea Popescu, de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru, toată această cloacă trebuie curățată de la ASF”, a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că ar trebui făcut din ASF „o instituție cu autoritate profesională și morală”.

În contextul scandalului Carpatica – ASF au ieşit la iveală şi salariile foarte consistente încasate de cei din conducerea ASF, catalogate de premierul Victor Ponta drept „inacceptabil de mari”.

„Aş fi fost foarte fericit ca domnul preşedinte Băsescu să facă aceste solicitări (revocarea conducerii ASF – n.r.) când şefi la CNVM, la asigurări, la pensii erau puşi de PDL şi aveau salarii mult mai mari decât cei de acum, dar domnul Băsescu, când erau duble (salariile – n.r.) dar erau oamenii lui era foarte fericit. Cred că domnul preşedinte este foarte supărat pentru că unul dintre sponsorii săi, patronul de la Astra Asigurări, are probleme şi de-aia s-a apucat să fie supărat pe ASF”, a spus primul ministru.

În replică, un comunicat al ASF precizează că atacul fără precedent la adresa Autorităţii de Supraveghere Financiară vine în contextul în care instituţia a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea Astra, iar demersul de defăimare a ASF este unul cel puţin nepotrivit din partea oricărui reprezentant al oricărei instituţii a statului.

Pe de altă parte, preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că va propune reducerea la jumătate a salariilor conducerii instituţiei.