EXCLUSIV | Sociologul Gelu Duminică, avertisment dur privind închiderea şcolilor. „Efectele vor fi destul de importante pentru dezvoltarea copiilor. Politicul este total defazat”

Efectele închiderii şcolilor şi adoptarea învăţământului online le vom vedea peste 10 ani printr-o “resursă umană destul de slab calificat” şi o creştere analfabetismului funcţional, a avertizat sociologul Gelu Duminică. El a criticat că, prin măsurile adoptate de guvernanţi, şcoala online "nu e făcut bine la modul general", iar cei care au de suferit sunt mii de copiii vulnerabili care nu dispun dispozitive inteligente şi nici de conexiune la Internet. „Suntem o ţară bolnavă, (...) însă cei care ar trebui să ne însănătoşească sunt în vacanţă în Egipt şi nu sunt în România”, a subliniat el.

05 nov. 2021, 15:36
EXCLUSIV | Sociologul Gelu Duminică, avertisment dur privind închiderea şcolilor. „Efectele vor fi destul de importante pentru dezvoltarea copiilor. Politicul este total defazat”

Sociologul Gelu Duminică a acordat un interviu Romaniatv.net, în contextul în care şcolile se vor redeschide din 8 noiembrie, unele în format fizic, altele online. Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că de luni şcoala va începe pentru toţi elevii şi copiii de grădiniţă din 8 noiembrie, şi la stat şi la privat. Şcolile care au rată de vaccinare a personalului sub 60% încep cursurile în online, în cele cu rată peste 60% elevii revin fizic la cursuri.

Citeşte şi: Scenariile de redeschidere a şcolilor. Cîmpeanu: Şcoala va începe pentru toţi elevii şi copiii de grădiniţă din 8 noiembrie, şi la stat şi la privat. S-a stabilit cine merge fizic la cursuri, cine face online

Gelu Duminică explicat că şcoala oferă “comportamente, atitudini şi valori” şi pentru a le primi “este nevoie şi de interacţiune directă pe care şcoala online nu ne-o poate oferi în aceeaşi măsură ca şi conexiunea faţă în faţă”. El consideră că acum “plătim preţul relaxării premature pe care am avut-o, de la politician până la cetăţean”.

„Efectele vor fi destul de importante pentru dezvoltarea copiilor, mai ales pentru cei vulnerabili, pentru că cei vulnerabili devin şi mai vulnerabili. Cei care primeau până acum şcoală de slabă calitate, în online e foarte probabil să nu primească şcoală mai deloc.

Copiii n-au nicio vină, dar ce poţi să faci când ai incidenţă de 17 la mie? E o decizie destul de grea şi nu există decizie perfectă”, a declarat Gelu Duminică, pentru Romaniatv.net.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Cum vor fi afectaţi copiii de măsurile de distanţare şi închiderea şcolilor. Avertismentul psihologului Keren Rosner: „Va fi un comportament de însingurare, de evitare a celorlalţi”

„Efectele le vom vedea peste 10 ani. Eram pe ultimul loc în Europa înainte şi cu o resursă umană destul de slab calificat, conform tuturor indicatorilor de monitorizare. Peste 10 ani o să stăm şi mai prost. Eram printre ultimele locuri la analfabetism funcţional. Peste 10 ani o să stăm şi mai prost”, a explicat Gelu Duminică, profesor la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Citeşte şi: EXCLUSIV | „Educaţia este principala victimă a pandemiei”. Ecaterina Andronescu arată cum sacrifică autorităţile viitorul României prin închiderea şcolilor şi trecerea la cursuri online

Sociologul a mărturisit că e îi este dor de cursurile predate în sala de clasă deoarece „92% din comunicare este nonverbală – mimică, gestică – care este bruiată, nu anulată, de online.

„Un profesor bun compensează prin multe alte lucruri, prin a face prezentarea mult mai dinamică, în a interacţiona mai bine, a face lucru în echipă. Învăţământul online nu este dracul pe Pământ, dacă e făcut bine. (…) La noi, din păcate am văzut cum e făcut învăţământul online. Nu e făcut bine la modul general. Faptul că un an de zile am avut sincope în educaţie va avea efecte, mai ales pentru cei vulnerabili. Părinţii lor nu şi-au permis pregătire. Nu şi-au permis un laptop performant, la o conexiune la Internet cu viteză bună”, a spus Gelu Duminică.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Andrei Marga: „Nu este o soluţie închiderea şcolilor! Afectarea noilor generaţii va fi extrem de vastă. Cei care decid sunt mai mult politruci decât specialişti”

Mai mult, sociologul a criticat incoerenţa autorităţilor care nu au pus pe picioare un program remedial.

„Ministerul Educaţiei este coordonat politic. Din păcate, foarte multe dintre lucrurile din România se întâmplă pentru că politicul este total defazat în relaţie cu nevoile din zona societăţii. Din păcate, suntem o ţară bolnavă, ca să citez din celebrii clasici în viaţă, însă cei care ar trebui să ne însănătoşească sunt în vacanţă în Egipt şi nu sunt în România”, a conchis el.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Daniel Funeriu spulberă Guvernul pentru că a închis şcolile şi a trimis elevii în online. „E rezultatul triumfalismului prostesc din vară. Efectele pe termen lung vor fi grave. Online-ul e foarte bun pentru meditații”