Fasolele boabe au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iată-le!

Fasolele boabe au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iată o parte dintre ele!

12 iun. 2022, 21:49
Fasolele boabe au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iată-le!

Fasolea este o plantă cultivată în scopuri alimentare, dar și terapeutice. Boabele de fasole conțin fibre, proteine și antioxidanți, care ajută în prevenția apariției multor boli.

Fasolele boabe sunt bogate vitaminele B, C, fosfor, potasiu, fier, calciu, protide și acid uric. Astfel, fasolele boabe aduc organismului un aport consistent din punct de vedere nutritiv, energetic, reconstituent și reparator al sistemului nervos.

Conținutul bogat în fibre din fasole previne constipațiția, în plus ajută la menținerea sănătății colonului și implicit, previne apariția cancerului de colon.

Fasolele boabe previn apariția cancerului mamar, prin conținutul de estrogeni vegetali. Mai mult, grație fitoestrogenilor, fasolea reduce riscul apariției osteoporozei și bolilor cardiovasculare. Trei porții săptămânale de fasole ajută la scăderea tensiunii arteriale și implicit, reduc riscul instalării bolilor de inimă.

 

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale fasolei

 

Fasolea previne apariția diabetului, prin indicele glicemic scăzut, sub 50. Fasolea roșie are un indice glicemic de 29. Cea albă are un indice glicemic de 31, iar cea pestriță de 45. Fasolea este deseori integrată în meniul diabeticilor, dar are și rol preventiv.

Prin conținutul de antioxidanți, fasolele încetinesc procesul de îmbătrânire. Specialiștii recomandă pasta de fasole pasate fierte cu o lingură de ulei de măsline și una de miere, aplicată pe față, pentru „amânarea” îmbătrânirii. Compoziția poate fi ținută pe piele în jur de 20 de minute. Astfel, te poți bucura ulterior de o piele netedă, catifelată și cu riduri estompate.

Nu în ultimul rând, fasole combate anemia, datorită conținutului de fier.

 

Greşeala pe care gospodinele o fac frecvent atunci când gătesc fasole

 

Fie că este vorba despre ciorba de fasole, despre iahnie sau despre fasole bătută, toate sunt la fel de delicioase. Iar dacă le însoţeşti şi de murături, răsfăţul papilelor gustative este total.

Nu de puţine ori, gospodinele renunţă să mai prepare delicioasele feluri de mâncare pe bază de fasole, alegând mâncăruri cu preparare rapidă. Principalul inconvenient al mâncărurilor de fasole este faptul că procesul de fierbere al boabelor este unul prea lung. În plus, dacă nu este gătită corect, fasolea poate produce balonare, dar şi intoxicaţii alimentare destul de severe.

Iată câteva trucuri care te vor ajuta să fierbi fasolea mai repede decât de obicei şi, foarte important, să o prepari corect astfel încât să nu te confrunţi cu probleme digestive.