Flori de salcâm: beneficii şi întrebuinţări. Cum se administrează corect în tratamentul tulburărilor psiho-emoţionale, al tulburărilor sistemului nervos sau sistemului digestiv

Salcâmul începe să înflorească pe la mijlocul lunii mai, iar florile sale pot fi găsite până spre sfârşitul lunii iunie. Ştim cu toţi cât de delicioasă este mierea de salcâm, dar, pe lângă aceasta, infuzia, maceratul şi pulberea de salcâm au virtuţi curative excepţionale.

02 iun. 2021, 17:16
Flori de salcâm: beneficii şi întrebuinţări. Cum se administrează corect în tratamentul tulburărilor psiho-emoţionale, al tulburărilor sistemului nervos sau sistemului digestiv

Flori de salcâm beneficii. Florile acestui arbore conţin numeroase substanţe active, precum taninuri, glucide, ulei volatil, mucilag, acid organic clorogenic, acid organic cafeic, care au efecte benefice asupra sănătăţii. Din acest motiv, aceste flori pot fi folosite atât în alimentaţie, dar pot fi administrate şi ca tratamente naturiste.

Florile de salcâm se recoltează în faza de maximă dezvoltare, apoi se usucă în strat subţire. Din 7 kg de flori proaspete se obţine aproximativ 1 kg de flori uscate, care se păstrează în ambalaj de hârtie. Tratamentele pe bază de salcâm se administrează sub formă de infuzie, de tinctură sau de pulbere, potrivit dozadebine.ro

Flori de salcâm: beneficii pentru sistemul nervos şi pentru psihic

Florile de salcâm fac adevărate minuni cu sistemul nervos. Sunt recomandate în stările de irascibilitate, de anxietate, de depresie psihică prelungită, de stres. În aceste cazuri, este recomandată administrarea maceratului din flori de salcâm, care se obţine din două linguriţe de flori de salcâm adăugate în 200 ml apă. Se ţine timp de 8-10 ore la temperatura camerei, se filtrează şi se bea câte puţin după micul dejun.

Citeste si Tratament naturist pentru inimă slăbită. Plante care favorizează sănătatea inimii

Crampele musculare extrem de dureroase pot deveni amintire dacă se administrează un macerat obţinut astfel: o linguriţă de flori de salcâm şi trei linguriţe de miere se lasă la macerat timp de 20 de zile. Se administrează câte 2 linguriţe 3 ori/zi, timp de 21 de zile.

Tot pentru tulburările la nivelul sistemului nervos sunt recomandate şi băile cu flori de salcâm. Pentru băi, se folosesc doi pumni de flori la cadă.

Dacă suferiţi de insomnie, ţineţi în cameră un buchet de flori de salcâm sau confecţionaţi-vă o pernuţă umplută cu flori uscate de salcâm. Parfumul are efect sedativ, calmând sistemul nervos.

Flori de salcâm: beneficii pentru sistemul digestiv

Pe lângă faptul că reduc semnificativ simptomele tulburărilor psiho-emoţionale şi aduc nenumărate beneficii sistemului nervos, florile de salcâm sunt recomandate şi în bolile digestive.

Scăpaţi de senzaţia de arsură la stomac, de refluxul gastro-esofagian şi de alte tulburări la nivelul stomacului cu ajutorul ceaiului din flori de salcâm, care combate hiperaciditatea. Ca pansament gastric, florile de salcâm se pot amesteca, în părţi egale, cu frunze de dud. Se pot consuma două căni de infuzie pe zi.

De asemenea, infuzia din flori de salcâm are şi efecte antitusive, antispasmodice asupra tractului respirator, emoliente, antiseptice, antinevralgice. Ceaiul calmează tusea convulsivă, dar şi pe cea cauzată de crizele de astm.

Citeste si Tratament naturist pentru plămâni. Cum să-ți cureți sistemul respirator în mod natural

Ceaiul de flori de salcâm reglează nivelul de colesterol, previne anumite complicaţii provocate de diabet, cum ar fi nefropatia diabetică, scade tensiunea arterială, previne leziunile hepatice cauzate de ingestia de medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii sau ajută la vindecarea leziunilor hepatice prin reducerea stresului oxidativ.

În combinaţie cu alte plante, din florile de salcâm se realizează ceaiuri care combat bronşita şi ameliorează simptomele reumatismului. Datorită conţinutului ridicat în flavone şi robinozide, infuzia din flori de salcâm acţionează cu efecte diuretice, antiinflamatoare, de reducere a conţinutului de uree din sânge şi de calmare a durerilor reumatice sau a nevralgiilor dentare.

Flori de salcâm, benefice în tratarea anumitor problemele dermatologice

Pulberea din flori de salcâm grăbeşte vindecarea arsurilor uşoare şi medii. În acest scop, se foloseşte pulbere de flori care se aplică direct pe locul afectat. Pastă din flori uscate și râşnite amestecată cu miere de salcâm se aplică pe arsurile care nu sunt foarte profunde (arsuri medii și ușoare), favorizând o vindecare estetică.