Furtună în Somalia: Vânturile puternice au făcut aproape 100 de morţi şi sute de dispăruţi

Aproape 100 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o furtună care a devastat, de la sfârşitul acestei săptămâni, sate întregi în nord-estul Somaliei, au anunţat luni autorităţile regiunii semiautonome Puntland, care au precizat, de asemenea, că alte câteva sute de persoane sunt date dispărute.

RomaniaTV.net
11 nov. 2013, 16:26
Furtună în Somalia: Vânturile puternice au făcut aproape 100 de morţi şi sute de dispăruţi

”Bilanţul de până acum este de aproape 100 de morţi, criza este imensă”, a declarat Abdirahman Mohamed Farole, preşedintele regiunii Puntland, afectată de furtună, după o reuniune cu reprezentanţi ai unor organizaţii umanitare străine. Responsabilul somalez a precizat totodată că ”mii de animale” au fost luate de furtună.

Anterior, guvernul din Puntland a declarat că există temeri referitoare la dispariţia a sute de persoane. ”O furtună tropicală a provocat moarte şi distrugere”, a declarat guvernul într-un comunicat, vorbind despre ”vânt violent şi ploi torenţiale, care au provocat torente subite”.

”Informaţiile preliminare arată, de asemenea, că au fost distruse case, instituţii, vapoare şi sate întregi şi c-au fost pierdute peste 100.000 de animale domestice, punând astfel în pericol zeci de mii de persoane”, se mai spunea în comunicatul guvernului.

Citeşte şi  Vezi cum a PĂCĂLIT poliţia belgiană pe cel mai FEROCE PIRAT SOMALEZ, făcându-l să se predea de bună voie

AFP precizează că regiunea Puntland este condusă de un guvern autonom, care, spre deosebire de Somalilandul vecin, nu şi-a declarat oficial independenţa faţă de Somalia. Regiunea, săracă, este pradă unor conflicte permanente între şefii războiului. Pe teritoriul său se află de mult timp bande de piraţi care acţionează în Oceanul Indian.

Somalia în ansamblul său este privată de o autoritate centrală reală, fiind cuprinsă de haos de la înlăturarea de la putere a preşedintelui Siad Barre în 1991.