GOGOŞARI în oţet, fără fierbere. Reţeta de la bunici ştiută de puţine gospodine

Gogoşari în oţet fără fierbere. În ziua de azi, se găsesc în comerţ tot felul de legume conservate. Acestea nu se compară, însă, cu cele făcute în casă de gospodine. Vă oferim o reţetă sănătoasă, mai puţin ştiută.

11 oct. 2021, 07:08
GOGOŞARI în oţet, fără fierbere. Reţeta de la bunici ştiută de puţine gospodine

Gogoşari în oţet

fără fierbere. Ingrediente:

– 4 kg de gogoşari 
– 400 ml oţet de vin de 9 grade 
– 400 grame zahăr 
– 80 grame sare pentru murături 
– o legătură frunze de ţelină 
– o lingură de boabe de piper 
– o lingură de boabe de muştar 
– trei bucăţi de hrean 
– câţiva căţei de usturoi 
– câteva frunze de dafin

Gogoşari în oţet fără conservanţi. Reţeta perfectă pentru la iarnă

Gogoşari în oţet fără fierbere. Mod de preparare:

Se spală bine gogosarii, se lasă să se scurgă de apă se scoate cotorul şi seminţele şi se taie în patru. Se pun într-un vas încăpător. Separat se fierbe oterul cu zahărul şi sarea până se obţine o soluţie omogenă. Se toarnă amestecul de oţet, sare şi zahăr peste gogoşari şi se acoperă.

Se ţin în vasul cu amestec până a două zi. Din când în când se amestecă în vasul cu gogoşari pentru că soluţia să îi cuprindă pe toţi.

Reţetă de murături pentru la iarnă. Cum să bagi gogoşarii ca să nu se înmoaie. Secretul gospodinelor din Coşteiu de Sus

Peste noapte, gogosarii vor lasă mai multă zeamă. A două zi se separă gogosarii de zeamă şi se aşează în borcane curate şi uscate. Dacă borcanele nu sunt uscate există riscul să fermenteze gogosarii.

Bucăţile de gogoşari trebuie aşezate cât mai aproape unele de altele. Printre ele se aşează bucăţi de hrean, usturoi, foi de dafin şi frunze de ţelină. La final se pun câteva boabe de piper şi muştar.

Zacuscă de vinete la ceaun. Secretul unei reţete delicioase pentru la iarnă

Se strecoară zeamă pentru a evita că impurităţile din gogoşari să fie puse în borcane. Se toarnă zeamă peste gogoşari astfel încât să se acopere. Se pun capacele şi se aşează la loc răcoros.

Reţetă gogoşari în oţet fără fierbere de la străbunica. Vei primi toate laudele la masa de Sărbători 2021

REŢETA BUNICII de GOGOŞARI în oţet la rece, fără fierbere

Ingrediente

  • 3 kg gogosari cantariti dupa curatire si feliere
    350 ml otet de 9 grade
    250 g zahar tos
    90 g sare (eu am pus doar 75 g) – sare neiodata, pentru muraturi!!
    optional – un varf de cutit conservant (salicil)
    arome: boabe de piper, frunze de dafin, fasii de hrean, frunze de telina

 

Mod de preparare Gogosari in otet la rece – fara fierbere

Am inceput cu spalarea si curatarea gogosarilor de cotoare si seminte, scrie savoriurbane.ro. Am taiat apoi gogosarii in felii de cca 1 cm latime. Am curatat o bucatica de hrean de 10 cm si am taiat-o in fasii lungi.

Intr-un castron am amestecat otetul cu sarea si zaharul. Le-am agitat bine cu o lingura pana s-au dizolvat toate cristalele. Sarea este neiodata, speciala pentru muraturi. Nu se pune apa deloc!! Veti vedea cata zeama vor lasa gogosarii…. Eu am pus si un varf de cutit de salicil (conservant). Salicilul are aceeasi substanta activa ca si aspririna, care este acid acetil-salicilic. Daca nu doriti, nu puneti deloc. Gogosarii tin si asa. Camara mea este mai calda si de aceea am ales sa pun un strop de conservant.

Am asezat feliile de gogosar intr-un castron incapator si am turnat peste ele saramura. Tot acum am pus si 3 foi de dafin, o lingura de boabe de piper si fasiile de hrean. Am framantat usor cu mainile (fara sa zdrobesc feliile de gogosar) si am acoperit castronul cu o carpa de bucatarie (sau cu punga de plastic) si l-am lasat asa 12 ore, la temperatura camerei.

Asezare in borcane Gogosari in otet la rece – fara fierbere

Dupa 12 ore acesti gogosari in otet arata asa. Au lasat zeama, s-au inmuiat un pic si incep sa aiba aspect de muratura. Au un miros foarte placut si daca-i gustati veti fi surprinsi de gustul dulceag

Am sterilizat borcanele si capacele lor. Am asteptat cateva minute sa se raceasca borcanele – pleznesc daca pun gogosarii reci in ele cat sunt calde.

Eu am umplut 1 borcan de 1700 ml si 2 de 800 ml. Am asezat in borcane mai intai fasiile de gogosari si hrean si apoi am turnat zeama, pana sus. Mi-a ajuns la fix! Daca cumva gogosarii nu lasa destul zeama puteti completa cu otet (nu cu apa). Boabele de piper ramase pe fundul castronului le-am impartit frateste intre borcane.

Am inchis borcanele cu gogosari in otet cu capacele cu filet sterilizate si … gata! La camara cu ele!