Gogoşi de post delicioase după reţeta lui Chef Sorin Bontea. Ingredientul secret care le face pufoase

Chef Sorin Bontea a rămas departe de scandalurile cu Antena 1, după plecarea intempestivă de la Chefi la cuţite, şi a stat mai mult în bucătărie. În Postul Paştelui, celebrul bucătar ne recomandă gogoşi delicioase.

26 mart. 2024, 12:30
Gogoşi de post delicioase după reţeta lui Chef Sorin Bontea. Ingredientul secret care le face pufoase

Cea mai mare provocare pentru cei care ţin Postul Paştelui este renunțarea la dulciuri, astfel că Sorin Bontea a dezvăluit o rețetă simplă de gogoși de post. Nu ai nevoie nici de lapte sau ouă, ci doar de câteva simple ingrediente, iar pentru a ne asigura că te vei bucura de cel mai gustos preparat, am făcut rost chiar de rețeta celebrului bucătar Sorin Bontea.

„Gogoși de post. E rețeta pe care am găsit-o la mama unui prieten din Satu Mare și am încercat-o și eu.

  • 1 kg faină
    750 ml apă
    35 g drojdie proaspătă
    4 linguri zahăr
    1/2 lingură sare
    Ulei floarea soarelui 4 linguri

Se amestecă toate ingredientele și se lasă la dospit și gata gogoșile!”, a scris chef Sorin Bontea, pe rețelele de socializare.

Pentru a obține un aluat extrem de pufos și, astfel, niște gogoși delicioase, este bine să ai în vedere și câteva sfaturi utile. În primul rând, ai grijă să activezi drojdia în apă călduță sau lapte vegetal, înainte de a o adăuga la aluat, pentru a asigura, astfel, o creștere corespunzătoare a aluatului.

Un alt truc excelent stă în înlocuirea apei plate cu apă minerală sau sifon, lucru care poate ajuta la creșterea gogoșilor și le poate conferi o textură mai aerată.

De asemenea, poți utiliza în aluat și laptele vegetal, pentru a obține o textură mai delicioasă. Poate fi vorba despre laptele de cocos, migdale sau despre tipuri, care pot fi utilizate în loc de lapte de vacă pentru a adăuga și puțină grăsime aluatului, ceea ce poate contribui la textura pufoasă a gogoșilor.

Totodată, mai este recomandat să lași aluatul să dospească mai mult timp, iar acest lucru te poate ajuta să obții o textură mai pufoasă. Poți lăsa aluatul la dospit într-un loc cald și lipsit de curent pentru aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. Când este gata și te apuci de prepararea propriu-zisă, încearcă să nu modelezi prea mult aluatul, pentru că acest lucru îl poate face să fie ceva mai tare.

În final, asigură-te că uleiul este încălzit la temperatura potrivită și că gogoșile sunt prăjite uniform pe ambele părți. Le poți servi cu zahăr pudră deasupra sau umplute cu diferite gemuri și dulcețuri, după bunul plac. Ele pot fi servite ca o gustare delicioasă, ori chiar la micul dejun, alături de o cană generoasă de ceai. Poftă bună!

Gogoși de post decupate cu paharul. Rețeta cu apă minerală și esență de vanilie

Gogoși simple de post, decupate cu paharul. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru desertul minune.

Ingrediente

  • 1 kg făină albă
  • 10 gr drojdie uscată
  • 50 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 30 ml esență de vanilie
  • 100 ml apă caldă
  • 400 ml apă minerală
  • 1/2 linguriță sare
  • 100 gr zahăr pudră, vanilinat, pentru pudrat

Citește și: Cele mai gustoase și pufoase gogoși mănăstirești! Rețeta de post a măicuțelor de la Mănăstirea Voroneț care o să te facă să te lingi pe degeteMod de preparare gogoşi de post

Cum pregătim aluatul – Cernem aproximativ 850 – 900 de grame de făină într-un vas. Restul de făină îl păstrăm pentru înfăinat masa de lucru. Facem o adâncitură la mijlocul făinii și punem acolo drojdia și zahărul. Turnăm apa caldă și amestecăm cele două ingrediente până la diluare. Acoperim vasul și lăsăm drojdia să se activeze până își dublează volumul.

Peste făina din vas presărăm sarea și zahărul vanilinat. Începem să adăugăm făină peste amestecul de drojdie și zahăr și turnăm, treptat, apa minerală și esența de vanilie. Amestecăm intens până se omogenizează totul, apoi frământăm aluatul, mai întâi în vas, apoi pe masa de lucru presărată cu făină. Aluatul trebuie să fie ușor ferm, dar nu atât de ferm ca cel de pâine. Acoperim aluatul și îl lăsăm la loc cald aproximativ o oră sau până își dublează volumul.

Citește și: Secretul aluatului perfect pentru cele mai pufoase gogoși! Rețeta secretă a bunicii cu care vei face furori toamna aceasta

După ce aluatul a crescut, rupem bucăți din el, pe care le întindem pe masa de lucru în foi de circa un centimetru grosime. Cu un pahar decumpăm discuri din aluat pe care le mai lăsăm să se dezvolte pe masă 7 – 8 minute. Surplusul de aluat, îl frământăm din nou și îl întindem, decuăând gogoși din el.

Încimgem o cantitate mare de ulei într-o tigaie adâncă și scufundăm în el 5 – 6 gogoși sau câte încap. Le rumenim pe ambele părți la foc mediu spre mare. Le scoatem pe prosoape absorbante, le lăsăm câteva minute să se scurgă de ulei, apoi le pudrăm cu zahăr vanilinat.