Guvernul aprobă amnistia pentru pensionari

Veste bună pentru peste 20.000 de pensionari. Guvernul aprobă în şedinţa din această săptămână amnistia pentru cei care au încasat pensii mai mari din vina funcţionarilor publici. Alte aproape 10.000 de persoane vor trebui, însă, să returneze banii către stat.
Alina Costache
18 aug. 2014, 10:22
Guvernul aprobă amnistia pentru pensionari

În urma verificărilor, 32.000 de dosare au fost găsite cu probleme: peste 20.000 din cauza funcţionarilor şi în jur de 10.000 din cauza pesioanrilor care au dus acte false sau neconforme.

Pensionarii care au primit pensii mai mari din vina funcţionarilor sunt scutiţi să returneze banii primiţi de-a lungul timpului. Nu acelaşi lucru se va întâmpla şi cei care au dus acte false la dosar. Aceştia au luat bani de la stat necuveniţi, din vina lor, şi a cum trebuie să îi returneze. Aproape 53.000.000 de lei trebuie returnaţi statului în următorii trei ani. Miercuri, în şedinţa executivului, va fi aprobat actul normativ, care îi amnistiază pe cei aproape 22.000 de pensionari.

Citeşte şi CUTREMURĂTOR. Sărăcia a făcut-o să ceară să fie EUTANASIATĂ, dar este în continuare BATJOCORITĂ VIDEO

Victor Ponta a cerut ministrului Muncii, Rovana Plumb, să elaboreze un proiect de lege prin care să fie amnistiaţi pensionarii care trebuie să returneze bani statului. Premierul a explicat că aministia este necesară pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care aceştia să se sinucidă.

Ministerul Muncii a publicat, la începutul lunii august, proiectul pe site în vederea dezbaterii publice – „Proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii”.

Potrivit actului normativ, „pensionarii aflați în evidența sistemului unitar de pensii publice la data intrării în vigoare a prezentei legi, se scutesc de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislației din domeniul asigurărilor sociale și pensiilor.”

CITEŞTE AICI ÎNTREGUL PROIECT

Sumele provenite din debitele deja recuperate până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu se restituie.

Contribuția de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată conform prevederilor alin. (1), nu se recuperează.

Debitele care au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii , declararea de către acesta a unor date neconforme realității care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condițiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu fac obiectul scutirii la plată, conform prevederilor prezentei legi”, mai prevede proiectul.

CITEŞTE ŞI VICTOR PONTA, după valul de sinucideri: AMNISTIE pentru pensionarii care trebuie să dea bani înapoi statului

Actul normativ stabileşte că „scutirea de la plată a debitelor, conform prevederilor prezentei legi, se face indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatării existenței debitelor”.
 
Potrivit expunerii de motive a proiectului, debitele stabilite în sarcina pensionarilor provin din mai multe cauze, cum ar fi: nerespectarea de către pensionar a prevederilor legale privind cumulul pensiei cu veniturile salariale;  declararea de către pensionar a unor date  neconforme realității care au avut drept urmare  stabilirea eronată a pensiei; depunerea de către pensionar, la dosarul de pensie, a unor documente eliberate fără respectarea
legislației; stabilirea eronată a pensiei generată de interpretări neunitare ale prevederilor legislației sau ca
urmare a unor erori de proc esare a dosarelor de pensionare.
 
În prezent, din datele prezentate de Casa Națională de Pensii Publice, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 31.118 pensionari din care, pentru 9.593 pensionari, debitele au avut drept cauză culpa pensionarilor.
În prezent, din datele prezentate de casele de pensii sectoriale, reiese că au fost stabilite debite în
sarcina unui număr de 230 pensionari.
 
CITEŞTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

„Prin prezentul proiect de lege se propune scutirea de la plata debitelor generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislației din domeniul asigurărilor sociale și pensiilor pentru toți pensionarii aflați în evidența sistemului unitar de pensii publice la data intrări i în vigoare a prezentei legi.

Ținând cont de faptul că pentru pensionarii proveniți din anumite categorii socio – profesionale (militari, agricultori și personalul auxiliar de pe lângă instanțele judecătorești) există reglementări privind scutirea de la plata unor debite, proiectul de lege are în vedere reglementarea unitară, cu privire la scutirea de la plată a debitelor generate de interpretări neunitare ale legislației din domeniul asigurărilor sociale, pentru toate categoriile de pensionari.

Proiectul de lege nu are în vedere scutirea de la plată a debitelor care au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate fără respectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condițiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului”, se arată în expunerea de motive.

Citeşte şi: Se întâmplă în România: Peste 2600 de bătrâni au pensie de 1 LEU

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Tunelul subacvatic care leagă două continente. A fost construit într-o zonă cu activitate seismică intensă, e circulat zi de zi și e un simbol al progresului tehnologic
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Răsfăț pentru zilele toride. Trei rețete ușoare de înghețată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce