Încă o localitate intră în carantină! Este focar de coronavirus la un spital din judeţul Olt

O localitate din Olt intră în carantină de la ora 19:00. Este vorba de localitatea Schitu Greci, unde e focar de coronavirus la spitalul de psihiatrie.

RomaniaTV.net
09 aug. 2020, 13:50
Încă o localitate intră în carantină! Este focar de coronavirus la un spital din judeţul Olt

Potrivit CJSU Olt, s-a instituit carantina zonală în satul Greci, din comuna Schitu, judeţul Olt pentru o perioadă de 14 zile începând de duminică, 9 august, de la ora 19.00, cu posibilitate de prelungire în funcţie de evoluţia răspândirii a noului coronavirus SARS-CoV-2, scrie Mediafax.

Focarul COVID-19 din satul Greci are legătură cu infectările de la Spitalul de Psihiatrie Schitu-Greci, unde sunt peste 41 de cazuri confirmate. Vorbim de pacienți și de personal din cadrul unității medicale. Zece angajați de la Spitalul de Psihiatrie Schitu sunt din satul Greci. Potrivit unor surse, unitatea medical este în carantină, însă, anterior luării acestei decizii, angajații au fost acasă, la familiile lor. Pentru a limita riscul răspândirii infecțiilor, autoritățile locale au propus măsura carantinării pentru satul Greci.

„În cazul în care, pe durata celor 14 zile pentru care s-a instituit măsura carantinării satului Greci, comuna Schitu, vor apărea situaţii speciale, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Olt va analiza aceste situaţii şi va stabili măsuri suplimentare, cu aprobarea prefectului”, anunţă CJSU Olt.

Citeşte şi: Tataru, vizită inopinată la Vaslui. Anchetă în cazul fiicei unui ambulanţier, infectată cu COVID şi plecată la mare

În localitatea carantinată sunt permise intrarea, respectiv ieşirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi aprovizionării populaţiei.

Persoanele care nu locuiesc în satul pus în carantină, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor pot intra şi ieşi din satul carantinat.

Citeşte şi: Mărturie cutremurătoare a directoarei unui colegiu din Buzău. Ce experienţă a trăit la TERAPIE INTENSIVĂ după diagnosticul de COVID-19

Cei care locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activitate profesională în afara zonei carantinate pot intra sau ieşi doar dacă prezintă o adeverinţă de la angajator, legitimaţie de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională.

Pot intra şi ieşi din sat şi persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare. De asemenea, deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie sunt permise, precum şi deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă. Şi deplarea pentru urgenţe medicale este posibilă.

Citeşte şi: Dezvăluire-bombă a unui şef de laborator. Când ar fi apărut, de fapt, COVID-19 în România

Persoanele care tranzitează zona carantinată, utilizând DJ546A şi DJ653, pot străbate satul fără a opri în această zonă. 

De asemenea, pentru prevenirea şi limitarea transmiterii comunitare a noului coronavirus, în zona carantinată, respectiv satul Greci, s-a instituit şi obligativitatea purtării măştii de protecţie,
astfel încât să acopere gura şi nasul, în spatiile publice in aer liber, inclusiv de către persoanele care intră/ies din zona carantinată. Sunt exceptate de la această măsură copiii care nu au
împlinit vârsta de 5 ani.

În zona carantinată s-au interzis adunărilor publice şi private.