Începe şcoala! Vezi cum să-ţi pregăteşti copilul din punct de vedere medical

A rămas mai puţin de o săptămână până când clopoţelul va anunţa începerea anului şcolar. Dacă pentru copii asta înseamnă şi începutul unei noi etape în viaţa lor, pentru părinţi este o bătaie de cap, pentru că trebuie să se ocupe în detaliu de pregătirea medicală şi psihică a micuţilor.

14 sept. 2012, 05:31
Începe şcoala! Vezi cum să-ţi pregăteşti copilul din punct de vedere medical

Mai sunt câteva zile până la începerea şcolii, iar medicii le recomandă părinţilor să-şi ducă copiii la un consult medical amănunţit, în cazul în care nu au făcut-o până acum.

Pentru a preveni îmbolnăvirea micuţilor, ei trebuie vaccinaţi conform schemei naţionale de vaccinare împotriva bolilor precum rujeola, rubeola, oreionul, poliomielita, tuberculoza, hepatita B, difteria, tetanosul. Vestea bună pentru părinţi este că aceste vaccinuri se fac la şcoală, pe cheltuiala statului.

CITEŞTE ŞI Ce trebuie să ştii despre VACCINAREA ANTIGRIPALĂ

„Copiilor ar trebui să li se mai facă un consult medical care să depisteze dacă suferă de vreo boală acută înainte de intrarea în colectivitate. De asemenea, este bine să li se facă exudatul faringian şi nazal. Acestea sunt două examene care identifică prezenţa unei infecţii bacteriene, fungice sau virale la nivelul gâtului sau nasului. Nu toate şcolile cer, dar este ideal să se facă testul cutanat la tuberculină, un test utilizat pentru a stabili dacă o persoană a dezvoltat un răspuns imun la bacteria care provoacă tuberculoza”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, pediatrul Marcela Ionescu.

CITEŞTE ŞI Cinci lucruri pe care copilul tău trebuie să le ştie când începe şcoala

Cât priveşte bolile respiratorii, principalul sfat al medicul este ca, în cazul în care copilul face febră şi dezvoltă semnele debutului unei viroze, să fie ţinut acasă, ca să nu-i îmbolnăvească şi pe ceilalţi colegi.

Medicii le recomandă părinţilor ca, la începutul anului şcolar, să semnaleze profesorilor problemele alergice ale copiilor, astfel încât micuţii să fie feriţi de riscul un probleme grave.

„Părinţii trebuie să le spună profesorilor dacă copilul este alergic la praf, la alimente. Mai mult, educatorii trebuie să-i supravegheze pe cei mici atunci când îşi cumpără mâncare de la buticurile din jurul şcolii, pentru a observa o eventuală reacţie alergică la produsele pe care ei le consumă”, a mai spus Marcela Ionescu.

Totodată, un consult medical va identifica dacă micuţii sunt apţi pentru orele de sport sau dacă vederea este în parametri normali.

„Dacă copilul este cunoscut ca fiind mai bolnăvicios, trebuie dus la control, iar medicul specialist va stabili dacă va elibera scutire medicală pentru orele de sport. De asemenea, nu trebuie uitată vizita la medicul oftalmolog, mai ales dacă în familie există părinţi care poartă ochelari. Aici este şi rolul eduatorului să observe dacă copilul pare că nu vede bine la tablă şi atunci trebuie să avertizeze părintele”, a mai precizat medicul pediatru.

Scăderea temperaturilor şi lipsa soarelui îi poate afecta pe copii. De aceea, părinţii trebuie să aibă grija cu copiii care nu mănâncă lactate şi să le dea suplimente de vitamina D cu calciu. Pentru copiii mofturoşi, care nu mănâncă fructe, medicul recomandă vitamina C.

Noul an şcolar va începe pe 17 septembrie, ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea părinţilor, dar şi pentru pregătirea unităţilor de învăţământ. VEZI STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR