Klaus Iohannis, întâlnire cu omologul elveţian. Ce au discutat cei doi

Klaus Iohannis susţine la finalul întâlnirii cu omologul elvețian că pandemia, de aproape doi ani, ne face să înțelegem necesitate de a cosnolida cooperarea într-un spațiu european în care provocările nu țin seama de frontiere sau de statutul diferit al țărilor.

09 sept. 2021, 13:54
Klaus Iohannis, întâlnire cu omologul elveţian. Ce au discutat cei doi

Klaus Iohannis, întâlnire cu omologul elveţian. Preşedintele României a transmis aprecierea deosebită pentru consistența investițiilor elevețiene în România atât ca pondere cât și ca valoare adăugată.

Klaus Iohannis, întâlnire cu omologul elveţian. Ce au discutat cei doi

„În acest an aniversăm 110 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Elveția. E un moment cu valențe simbolice pentru relația româno-elvețiană. Am putut constata cu satisfacție în cadrul dialogului nostru nivelul excelent al cooperării bilaterale în plan politic, economic și social.

Am arătat în discuția noastră că situația pandemică cu care ne confruntăm de aproape doi ani ne arată necesitatea consolidării cooperării noastre.

Am transmis aprecierea deosebită pentru consistența investițiilor elvețiene în România. Mai mult, aceste investiții aduc în țara noastră experiența know-how-ului elvențian. Am mulțumit domnului președinte pentru susținerea Elveției pentru un obiectiv strategic al României. Aderarea noastră la OCDE.
Am evidențiat și apreciat faptul că unul dintre motoarele vizibilității îl reprezintă contribuția elvețiană la obiectivul de coeziune europeană.”, a spus el.

„Am discutat cu domnul președinte despre planul mai amplu al relației Elveției cu UE. Din perspectiva României, Elveția rămâne un partener cheie al Uniunii.

Am agreat necesitatea consolidării sprijinului pentru statele din regiune astfel încât acestea să-și întărească fundamentele democratice. Evoluțiile recente democratice încurajatoare din Republica Moldova au constituit de asemenea un subiect al discuții. Am discutat despre asigurarea sprijinului atât de necesar pentru autoritățile din Republica Moldova.

Aspectele economice au constituit o parte semnificativă din dialogul pe care l-am avut cu domnul președinte. Avem investiții foarte importante și de mare succes în România. Acest trend va continua. E clar că pentru a avea succes în continuare trebuie să încurajăm mai mulți investitori. Pot să vă spun că domnia sa planifică pentru anul viitor o delegație cu profil economic pe care delegația sa o va conduce în România pentru a explora alte posibilități de colaborare. L-am încurajat pe domnul președinte să realizeze această delegație. Vor avea tot sprijinul meu. Chestiunea guvernamentală nu e absolut deloc îngrijorătoare. Avem un guvern care merge mai departe, chiar împreună cu mine e domnul ministru al Afacerilor Externe.

Citeşte şi: Cîţu: Orban a dat la USR ministerele cele mai bogate/ Orban: „Iohannis și-a dorit trei ministere, Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Educației