Laurenţiu Baranga, explicaţii în faţa anchetatorilor despre falsificarea diplomei de Bacalaureat. "Am avut un moment de scăpare"

Publicat: Vineri, 16 Octombrie 2020 19:29 // Actualizat: Vineri, 16 Octombrie 2020 19:29 // Sursa: romaniatv.net

Laurenţiu Baranga, fost şef al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, a recunoscut în faţa anchetatorilor că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat. "A existat un moment în viaţa mea", le-a spus Baranga procurorilor, în timpul audierilor.

Judecătoria Sectorului 5 a respins, la sfârşitul săptămânii trecute, cererea procurorilor Parchetului General de a-l aresta preventiv pe Laurenţiu Baranga. Astfel, instanţa a dispus ca fostul şef al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor să fie plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile în dosarul în care este acuzat de înşelăciune.

Laurenţiu Baranga, în arest la domiciliu. Fostul şef al Oficiului pentru Spălarea Banilor şi-ar fi falsificat diploma de bacalaureat

Magistratul a explicat că a luat această hotărâre deoarece Baranga "a avut o atitudine procesuală sinceră, a recunoscut şi regretat în faţa organelor judiciare comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, declaraţiile acestuia coroborându-se cu celelalte probe administrate în cauză".

Laurenţiu Baranga a recunoscut în faţa procurorilor că a nu a urmat liceul timp de patru ani

Baranga nu a vrut să fie audiat în instanţă, însă în motivarea deciziei privind plasarea sa în arest la domiciliu, judecătorul a inclus un scurt fragment din declaraţia dată în faţa procurorilor de către fostul şef de la Combaterea Spălării Banilor.

"Cu privire la acuzaţiile aduse, declar faptul că a existat un moment în viaţa mea, când am avut un moment de scăpare, luând o decizie neinspirată, constând în aceea că, prin intermediul unei persoane, al cărei nume nu mi-l amintesc, am reuşit să obţin o diplomă de Bacalaureat din care să rezulte că am urmat cursurile liceale şi am obţinut diploma de Bacalaureat. Menţionez că acea persoană m-a asigurat de faptul că obţinerea diplomei de Bacalaureat va fi legală, întrucât urmasem cursurile liceale de 2 ani şi o şcoală profesională.

Nu am urmat cursuri liceale de 4 ani la liceul (...), aşa cum reiese din diploma aflată la dosarul cauzei. Nu am dorit să induc în eroare instituţiile de învăţământ cu care am avut relaţii contractuale, deoarece celelalte diplome dobândite ulterior sunt obţinute pe merit. De asemenea, sunt de acord să fac toate demersurile necesare pentru a acoperi prejudiciul cauzat în cauză", le-a spus Baranga procurorilor, conform Agerpres.

De ce nu a fost arestat Baranga

Judecătorul a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile pe motiv că o astfel de măsură ar fi prea severă.

"Constatăm că inculpatul a avut o conduită procesuală sinceră, a recunoscut săvârşirea faptelor reţinute în sarcina, cel puţin sub aspectul elementelor esenţiale ale situaţiei de fapt reţinute prin referat, şi-a exprimat regretul faţă de prejudiciul de imagine adus instituţiilor angajatoare, şi-a manifestat intenţia de a face toate demersurile necesare pentru a acoperi prejudiciul produs în cauză, iar din actele dosarului nu rezultă niciun indiciu că inculpatul ar exercita presiuni asupra persoanelor vătămate sau ar încerca să realizeze o înţelegere frauduloasă cu acestea şi nici că ar urmări să se sustragă de la urmărirea penală", spune magistratul.

Mai mult, magistratul a precizat că Laurenţiu Baranga a demisionat din funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu câteva zile înainte de a fi pus sub acuzare, "aspect de natură a contura atitudinea de regret a inculpatului, de protejare a imaginii instituţiilor angajatoare şi de colaborare cu organele judiciare".

Cine este Laurenţiu Baranga, fostul şef de la Oficiul pentru Spălarea Banilor

Laurenţiu Baranga a fost numit la începutul lunii septembrie la conducerea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. El a demisionat pe 8 octombrie din această funcţie, notează sursa citată.

Din CV-ul pe care l-a publicat pe Internet reiese că Baranga şi-a luat diploma de Bacalaureat în anul 1999, la vârsta de 32 de ani, fiind absolvent al Colegiului Tehnic "Dimitrie Leonid" din Bucureşti. Apoi, la vârsta de 41 de ani a absolvit Facultatea de Management - Universitatea Ecologică Bucureşti, iar la vârsta de 44 de ani devine doctor în management la Universitatea Valahia din Târgovişte.

Baranga a mai trecut în CV că a urmat cursurile mai multor instituţii de învăţământ, obţinând numeroase titluri şi diplome: mediator, evaluator de competenţe profesionale, studii postuniversitare la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", cursant la Colegiul Naţional de Apărare, membru în ARACIS, asistent universitar doctorand şi lector universitar la Universitatea 'Titu Maiorescu' - Facultatea de Ştiinţe Economice, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie - Alexandria.

De asemenea, Baranga susţine că, din anul 2009 până în septembrie 2020, a fost pe rând consilier, adjunct şef de serviciu şi director adjunct la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Pe de altă parte, Oficiul a transmis că Baranga nu a îndeplinit "niciodată şi sub nicio formă" calitatea de adjunct al conducătorului ORNISS, iar contractul său individual de muncă a fost suspendat în 2016.

DEZVĂLUIRE: Fostul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor avea toate diplomele anulate de justiţie din 2016

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
diplomă de bacalaureat falsă înşelăciune laurențiu baranga scandal
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8738
RON
20 Oct
noapte 5 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H