Papa Francisc a recitat din Mihai Eminescu în faţa a 100.000 de pelerini la Iaşi: România este „grădina Maicii Domnului”

Duminică, în a treia zi, Suveranul Pontif beatifică șapte eroi martiri pe Câmpia Libertății de la Blaj, apoi părăseşte România, de pe Aeroportul Internațional Sibiu, unde va avea loc un ceremonial de plecare.   

01 iun. 2019, 04:24
Papa Francisc a recitat din Mihai Eminescu în faţa a 100.000 de pelerini la Iaşi: România este „grădina Maicii Domnului”

UPDATE: Papa Francisc: Papa se simte acasă între voi/Suveranul Pontif a citat din Eminescu – „Fiii tăi trăiască numai în frăţie”/România este „grădina Maicii Domnului” pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor

Papa Francisc le-a mulţumit sâmbătă, pelerinilor adunaţi în faţa Palatului Culturii din Iaşi, pentru primirea călduroasă, făcând constant referire la discursurile credincioşilor care au precedat mesajul său, citând din Mihai Eminescu, invocând valorile şi importanţa familiei. Papa nu a uitat nici că este Ziua copilului, îndemnând să ne rugăm pentru ei şi să ne angajăm să le dăruim dreptul la viitor. El a amintit că „toţi înflorim când ne simţim iubiţi” şi că „fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi”, „să dăm prioritate păcii”, iar „credinţa nu se transmite doar prin cuvinte, dar şi cu gesturi, priviri, mângâieri ca acelea ale mamelor noastre, ale bunicilor noastre”. „România este „grădina Maicii Domnului”, şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele, care aduce bucuria în casă. Este o Mamă duioasă şi concretă, care are grijă de noi. Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă, pe care o putem oferi Mamei. Ei să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor şi al Bisericii”, a încheiat Sfântul Părinte.

 Distribuie pe Facebook

UPDATE: Papa Francisc a sosit în piaţa din faţa Palatului Culturii din Iaşi, cu papamobilul, fiind întâmpinat de patru copii îmbrăcaţi în port popular. Papa Francisc a ajuns sâmbătă la Iaşi, unde a fost aşteptat de peste 70.000 de pelerini, care, în pofida ploii puternice, au rămas în faţa Palatului Culturii. Suveranul Pontif a plecat de la Şumuleu Ciuc, după ce a oferit Trandafirul de aur Sanctuarului marian şi a binecuvântat mulţimea. Papa Francisc le-a transmis sâmbătă credincioşilor adunaţi la Şumuleu Ciuc că pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti şi că evenimentele triste din trecut nu pot fi un obstacol pentru convieţuirea fraternă. Papa Francisc a oficiat Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, în cea de-a doua zi a vizitei sale în România.


UPDATE: Papa Francisc a ajuns la Iaşi, unde a fost întâmpinat de oficialităţi ale BOR şi de către primarul Mihai Chirică. 100.000 de oameni au stat în ploaie şi grindină pentru a-l aştepta.

Papa va primi de la Episcopia Iaşi o copie a icoanei de la Cacica, iar din partea Primăriei va primi un mozaic reprezentând Palatul Culturii, conform  purtătorului de cuvâ al diecezei de Iaşi.

La Iaşi, Papa va vizita, potrivit programului oficial, Catedrala „Sfânta Maria Regină”, va binecuvânta 800 de bătrâni şi bolnavi şi va avea întâlniri cu tinerii şi cu familiile, la Palatul Culturii.

Sanctitatea Sa va merge cu papamobilul până la scena de la Palatul Culturii, unde se va adresa mulţimii şi se va ruga împreună cu cei prezenţi, pentru tineri şi familii.

Special pentru vizita Papei a fost adusă din Sanctuarul de la Cacica, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, acasta fiind dusă într-o procesiunea pe scena din faţa Palatului Culturii.


UPDATE: Zeci de mii de oameni îl aşteaptă pe Papa Francisc la Iaşi.

UPDATE: Slujba de la Şumuleu Ciuc s-a încheiat. Papa Francisc a oferit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii.

Suveranul Pontif a aşezat Trandafirul de aur la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Până în 1922, un astfel de trandafir se oferea şi unei persoane pe care Sfântul Părinte o respecta în mod deosebit, dar de atunci acest dar se face doar acelor locuri de pelerinaj dedicate Fecioarei Maria, a declarat pentru AGERPRES, părintele Veres Stelian, membru în comisia de organizare a vizitei papale.

La Şumuleu Ciuc există o statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria sculptată în lemn de tei, cu o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, care are vechime de peste 500 de ani.

În mod excepţional, cu ocazia vizitei Papei aceasta a fost scoasă din biserica franciscană pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind adusă la altarul de unde Suveranul Pontif a oficiat Sfânta Liturghie.

De obicei, la pelerinajul catolic de Rusalii care are loc la Şumuleu în fiecare an este expusă o replică a acesteia.


UPDATE: Centrul Iaşiului, unde Papa Francisc este aşteptat sâmbătă după-amiază, este blocat, iar în cursul nopţii încă se mai montau steaguri şi garduri pentru demarcarea spaţiilor destinate pelerinilor. Întreg centrul oraşului este închis traficului sâmbătă.

Pregătirile pentru vizita Suveranului Pontif au continuat şu sâmbătă noaptea, când încă se mai făceau pregătiri, fiind instalate garduri şi montate steaguri.

Totate gurile de canal din zona centrală au fost sigilate, aşa cum s-a întâmplat şi la Bucureşti.

De asemenea, au fost instalate puncte de prim ajutor, iar zeci de voluntari direcţionează pelerinii catre zonele în care au bilete.

UPDATE: Papa Francisc le-a transmis sâmbătă credincioşilor adunaţi la Şumuleu Ciuc că pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti şi că evenimentele triste din trecut nu pot fi un obstacol pentru convieţuirea fraternă.

„Pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii”, a afirmat Sanctitatea sa.

Suveranul Pontif a subliniat  că nu trebuie să lăsăm să ni se fure fraternitatea „de către vocile şi rănile trecutului”.

„Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune”, a spus Papa Francisc.

„A peregrina înseamnă a crede în Domnul care vine şi care este în mijlocul nostru, promovând şi încurajând solidaritatea, fraternitatea, dorinţa de bine, de adevăr şi de dreptate”, a continuat Papa Francisc.

UPDATE: Papa Francisc a ajuns, sâmbătă, cu papamobilul construit la Dacia, la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, locul unde va oficia o Liturghie Pontificală şi unde, în fiecare an, are loc cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.

UPDATE: Din informaţiile  primite de la echipajele aflate la fata locului, pana la ora 9.30 au fost asistate medical 67 de persoane care participau la evenimentele de la Şumuleu Ciuc. Dintre acestea, 36 sunt copii care au suferit diverse afecţiuni medicale, generate de temperaturile scăzute înregistrate in zona.  
 

UPDATE: Oamenii prezenţi pe Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş, atât civili, cât şi autorităţi sau forţe de ordine, s-au arătat extrem de emoţionaţi de scurta vizită efectuată pe teritoriul judeţului Mureş de către Papa Francisc.

Prefectul judeţului, Mircea Duşa, a afirmat că este onorat de întâlnirea cu Papa Francisc, arătând că poartă în suflet mulţumirea că este a doua oară când se întâlneşte cu un Suveran Pontif.

„Port în suflet şi plăcerea de a-l fi întâlnit şi pe Papa Ioan Paul al II-lea, când am fost primit oficial la Vatican de Sfinţia Sa, atunci când România, în 2001, a donat pentru prima dată Bradul de Crăciun pentru Vatican”, a declarat Mircea Duşa.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a arătat, la rândul său, că emoţiile transmise de privirea blândă şi atingerea caldă a unei personalităţi cum este Papa Francisc, sunt unice.

„Într-o viaţă poţi să ai parte de multe bucurii, dar emoţiile transmise de privirea blândă şi atingerea caldă a unei personalităţi cum este Suveranul Pontif Papa Francisc, sunt unice. Aceste trăiri doresc să le împărtăşesc cu toţi târgumureşenii care înţeleg, apreciază şi respectă întreaga activitate a Suveranului Pontif Papa Francisc”, a arătat Dorin Florea.

Mureşenii veniţi în număr destul de mare la Aeroportul Transilvania Târgu Mureş susţin că au auzit de dimineaţă ştirile referitoare la sosirea Sanctităţii Sale, s-au îmbrăcat şi, în ciuda ploii, au parcurs şi câte 20-25 de kilometri pentru a-l zări, chiar şi pentru câteva clipe, pe Papa Francisc.

Peste o sută de mii de persoane din întreaga lume sunt aşteptate să participe, sâmbătă, la Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, acolo unde în fiecare an se desfăşoară cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.

Pregătirile pentru această vizită istorică au început de câteva luni, mai multe comisii şi sute de oameni lucrând pentru a pune la punct toate detaliile, de la textele liturgice până la veşmintele pe care le vor purta papa, cardinalii şi episcopii sau darul pe care Sfântul Părinte îl va primi la Şumuleu Ciuc.

Comitetul Interminiserial pentru ”Securitate Vizita Papa Francisc” a analizat condiţiile meteo şi a decis ca, sâmbătă, aeronava care îl va transporta pe Sanctitatea Sa să aterizeze la Targu Mureş, nu în judeţul Bacău, cum era anunţat iniţial.

”Schimbarea traseului nu afectează programul iniţial al Papei Francisc care va ajunge la Sumuleu Ciuc si la Iasi la orele anuntate”, a transmis Comitetul Interminiserial pentru Securitate “Vizita Papa Francisc”.

Altarul din şaua muntelui Şumuleu, de unde se va oficia slujba, a fost renovat, extins şi modernizat, pentru a satisface cerinţele unui astfel de eveniment, în zonă fiind construită şi o linie electrică de medie tensiune şi fiind amenajate căi de acces.

O comisie specială a pregătit textele liturgice ale slujbei oficiate de Papa Francisc, în care s-au introdus elementele specific locului, acestea fiind aprobate de Sfântul Scaun.

Potrivit membrilor comisiei, liturghiile şi cântecele vor fi în limbile latină, maghiară şi română, a fost editat un caiet care cuprinde aceste rugăciuni, respectiv traducerile în limbile respective ale cântecelor, iar răspunsurile la textele oficiale în limba latină, în care se va ţine slujba, „vor fi pe limba poporului”, respectiv fiecare dintre credincioşi va răspunde în limba sa.

La Şumuleu Ciuc, Papa Francisc va fi întâmpinat cu Imnul Papal, dar şi cu un vechi cântec bisericesc, „cântat de veacuri” la Şumuleu.

Predica pe care Papa Francisc o va rosti în timpul liturghiei oficiate la Şumuleu Ciuc va fi tradusă simultan în limbile română şi maghiară, acesta fiind singurul loc din ţară în care se va utiliza acest fel de traducere, în celelalte oraşe predica urmând să fie subtitrată pe ecrane.

La Şumuleu Ciuc, traducerea predicii va fi disponibilă şi pe frecvenţe radio, în română şi maghiară şi pe Internet în engleză, germană şi spaniolă.

La liturghia oficiată în celebrul sanctuar marian, Sanctitatea Sa va purta veşminte liturgice realizate de un cunoscut designer de haine bisericeşti, din Satu Mare, Sabău-Trifu Cristina.

Pe cazula (veşmântul liturgic) Sfântului Părinte, care este unicat, va fi Fecioara Maria de la Şumuleu Ciuc, din biserica Mânăstirii Franciscane, iar pe spate, logo-ul acestei vizite papale „Să mergem împreună!”.

În ceea ce priveşte veşmintele liturgice pe care le vor purta episcopii şi preoţii cu ocazia vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc, acestea au fost realizate într-un mic atelier de croitorie din Leliceni, o localitate în apropierea municipiului Miercurea Ciuc.

În organizarea marelui eveniment de la Şumuleu Ciuc au fost implicaţi peste 300 de preoţi concelebranţi, precum şi zeci de preoţi care vor fi prezenţi în mulţimea de pelerini pentru a-i împărtăşi pe credincioşi. De asemenea, la slujbă vor participa 60 de episcopi, patru diaconi, iar unele informaţii arată că ar urma să ia parte şi patru cardinali.

Pentru prima dată după cel De-al Doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, sculptată în lemn de tei, cu o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, cu o vechime de peste 500 ani, va fi urcată pe munte şi va împodobi altarul de unde Suveranul Pontif va oficia slujba în data de 1 iunie.

Scoaterea statuii originale din biserică are legătură şi cu faptul că Papa Francisc va oferi sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc un trandafir din aur, aşa cum face la toate locurile mari de pelerinaj dedicate Fecioarei Maria.

Este aşteptat ca din biserică să fie scos şi Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, aşa cum se întâmplă şi la pelerinajul de Rusaliile Catolice.

Cu ocazia marelui eveniment istoric, în apropierea altarului din şaua muntelui Şumuleu a fost amplasată şi o poartă secuiască de mari dimensiuni, la iniţiativa autorităţilor din Harghita, Covasna şi Mureş, care au dorit să prezinte valorile specifice acestei regiuni.

Evenimentul de la Şumuleu Ciuc va reuni un număr impresionant de persoane, circa 110.000 de oameni înscriindu-se online pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Pe lângă pelerinii din România sau Ungaria, la Şumuleu Ciuc au anunţat că vin persoane din ţări foarte îndepărtate, cum ar fi Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada sau Namibia.

Sanctuarul marian Şumuleu Ciuc

Papa Francisc va oficia, la 11:30, Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, judeţul Harghita. La această slujbă şi-au anunţat prezenţa premierul României, Viorica Dăncilă, dar şi preşedintele Ungariei, János Áder. De asemenea, vor fi prezenţi peste 110.000 de credincioşi. 

SPP a anunţat că Sanctitatea Sa va folosi la Miercurea Ciuc papamobilul construit de uzina Dacia special pentru acest eveniment. 

Citeşte şi: Papa Francisc: Când trăim în neîncredere, închişi în noi înşine, contrazicem credinţa

În localitatea Şumuleu Ciuc din judeţul Harghit se află Bazilica papală minoră închinată Sfintei Fecioare, păstorită de Ordinul Franciscan.

Data construirii prime biserici nu este cunoscută, însă istoria a consemnat reconstruirea edificiului, în perioada 1442-1448, ca urmare a distrugerilor provocate de invaziile turco-tătare.

În România există încă trei bazilici minore, în afara celei de la Şumuleu Ciuc – la Cacica, la Maria Radna şi la Oradea. Toate cele patru bazilici sunt sanctuare mariane şi sunt asociate pelerinajelor prilejuite de marile sărbători creştine.
În arhitectura interioară a bazilicii mariane din Şumuleu sunt reprezentative altarele lui Isus cel Suferind şi a Sfântului Ioan Botezătorul.

Cel mai mare pelerinaj catolic din Europa de Est are loc aici în sâmbăta Rusaliilor.

Mănăstirea franciscană adăposteşte o statuie făcătoare de minuni a Maicii Domnului, sculptată în lemn de tei, de 2,27 metri înălţime, fiind cea mai mare din lume.

Vizita Suveranului pontif la Iaşi

Ulterior, sanctitatea Sa va pleca spre Iaşi, unde va vizita, potrivit programului oficial, la ora 17.25, Catedrala „Sfânta Maria Regină”. De asemenea, la Iaşi, Papa Francisc va avea întâlniri cu tinerii şi cu familiile, la Palatul Culturii.

Catedrala „Sfânta Maria Regină” Iaşi este o biserică romano-catolică construită în perioada 1992-2005. La 24 iunie 1998, a fost celebrate prima sfântă Liturghie. Spaţiul de cult are 76 de bănci şi patru confesionale din stejar, baptisteriul pe partea dreaptă, la mijloc, şi un al doilea tabernacol pe stânga, la mijloc. Altarul, aşezat într-un desen care formează un peşte, are de o parte şi de alta pupitre de la care se proclamă lecturile sfinte. Potrivit site-ului amdis.ro, de la intrare până la altar este un covor din marmură cu stele. Pe cupola catedralei, cu cele 24 de nervuri, este monograma lui Hristos din centrul căreia coboară un candelabru, o replică a cupolei. Vitraliile sunt aşezate pe trei registre reprezentând teme legate de creaţie, alianţă, sacramente, misterele Rozariului.

De asemenea, Suveranul pontif va avea o Întâlnire Mariană cu tinerii şi cu familiile la Palatul Culturii din Iaşi la ora 17.45. Papa Francisc va susţine şi un discurs.

Primele imagini cu papamobilul conceput de uzina Dacia. Papa Francisc îl va folosi în vizita în România FOTO

Palatul din centrul Iaşilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic şi neobaroc.

Palatul de Justiţie şi Administraţie din Iaşi, construit între anii 1906-1925 după planurile arhitectului I.D. Berindey, s-a impus prin dimensiunile sale remarcabile. Astfel, turnul central al clădirii, care atinge 55 de metri înălţime, făcea ca Palatul să fie considerat în epocă cea mai înaltă clădire din oraş cu o amprentă la sol de 7330 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 34.236, 35 mp.

Clădirea se distingea prin instalaţiile şi echipamentele tehnice moderne, achiziţionate din Germania, precum şi prin feroneria realizată de Casa Haug şi de renumitele firme franceze Krieger, Mericier şi Bagvès. Mobilierul Palatului de Justiţie, în stil neogotic, a fost proiectat şi realizat în celebrele ateliere Albert Goumain din Paris şi de către firma Mappel din Anglia.

În prezent, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi are sediul central în Palatul Culturii din Iaşi, unde funcţionează patru muzee de renume:  Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, Muzeul de Artă şi Muzeul Etnografic al Moldovei.

Măsuri de securitate

În oraşele pe care le vizitează Suveranul Pontif sunt luate măsuri sporite de securitate şi s-au stabilit puncte de informare, puncte de acces pentru pelerini şi puncte de prim-ajuntor. 

În Miercurea Ciuc vor fi instalate nouă spitale mobile şi puncte de prim-ajutor: în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc; în Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Leliceni; în Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Păuleni-Ciuc; pe Dealul Şumuleului, la liziera pădurii (4 spitale); în parcarea de lângă Catedrala Franciscană din Şumuleu-Ciuc (două spitale).

În Iaşi vor fi amplasate patru spitale mobile şi puncte de prim-ajutor: la Catedrala Catolică; în parcarea de lângă Prefectură; pe strada Palat (în partea stângă a Palatului Culturii); pe strada Anastasie Panu (în partea dreaptă a Palatului Culturii).

Papa Francisc, primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

În ambele oraşe, credincioşii sunt rugaţi să nu fotografieze, să nu filmeze de pe balcoanele, terasele, sau din ferestrele clădirilor adiacente şi să nu folosească drone.

Autorităţile au stabilit şi o serie de obiecte interzise şi obiecte permise pentru accesul în perimetrul securizat pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa Francisc de la Şumuleu-Ciuc:

Obiecte interzise: arme, obiecte ascuţite sau contondente (ex. cuţite, cuie, ţevi metalice); obiecte care pot fi folosite pentru acţiuni violente sau pentru tulburarea ordinii publice (pietre, bile, recipiente cu vopsea, aparatură sau instrumente care pot deranja fonic, ex. vuvuzele) etc.; obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii etc.; arme de jucărie, imitaţii ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevărate; băuturi alcoolice, droguri etc.; dispozitive cu lichid sub presiune (spray); dispozitive cu şocuri electrice; substanţe cu efect iritant lacrimogen, paralizant sau incendiar.

Obiecte permise: scaun pliabil de mici dimensiuni; ceaiuri, sucuri, alimente neperisabile; umbrele de dimensiuni reduse (cu tijă telescopică, nu tip ,,baston”); steaguri (cu suport din plastic, nu din lemn sau metal), pancarte ce reprezintă comunitatea de provenienţă; radiouri de mici dimensiuni pentru ascultarea traducerii; aparate foto; căruţ transport nou-născut, pe cât posibil pliabil.

De asemenea, în ambele oraşe au fost stabilite restricţii de circulaţie, locuri speciale de parcare şi trasee pe care pelerinii le pot urma pentru a ajunge în sectoarele special destinate spectatorilor la evenimentele publice ale Suveranului Pontif.

Restricţii parţiale de trafic, în acest week-end, la Miercurea Ciuc, Iaşi şi Blaj, pe timpul vizitei Papei Francisc

Traficul rutier este restricţionat parţial, sâmbătă şi duminică, la Miercurea Ciuc, Iaşi şi Blaj, pe timpul vizitei Papei Francisc. Şoferii sunt sfătuiţi să aleagă rute ocolitoare.

 Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email

Potivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), sunt restricţii parţiale de circulaţie, sâmbătă, în municipiile Miercurea Ciuc şi Iaşi şi duminică, în municipiul Blaj, cu ocazia vizitei Papei Francisc.

Pentru evitarea aglomeraţiilor în trafic, şoferii sunt sfătuiţi să aleagă rute alternative.

Astfel, pentru relaţia Sfântu Gheorghe (judeţul Covasna) – Braşov – Gheorgheni (judeţul Harghita) se poate utiliza ruta ocolitoare: Sfântu Gheorghe – DN 11 – Braşov – DN 13 – Sighişoara – DN 13 – Bălăuşeri – DN 13A – Praid – DN 13B – Gheorgheni. Vehiculele cu masa totală mai mică de 10,0 tone pot utiliza şi traseul Sfântu Gheorghe – DN 11 – Braşov – DN 13 – Vânători – DN 13C – Cristuru Secuiesc – DN 13C – Bisericani – DN 13A – Praid – DN 13B – Gheorgheni.

Pentru relaţia Braşov – Bacău, vehiculele cu masa totală mai mică de 40 tone pot utiliza traseul Braşov – DN 11 – Târgu Secuiesc – DN 2D – Focşani – DN 2 – Bacău. Vehiculele cu masă totală mai mică de 30 tone pot utiliza traseul Braşov – DN 11 – Târgu Secuiesc – DN 11 – Poiana Sărată – DN 11 – Oneşti – DN 11 – DN 2 – Bacău.

Pentru relaţia Huşi (judeţul Vaslui) – Vaslui – Târgu Frumos (judeţul Iaşi) – Botoşani se poate utiliza ruta ocolitoare Huşi – DN 24B – Crasna – DN 24 – Vaslui – DN 15D – Roman – DN 2 – DN 28 – Târgu Frumos – DN 28B – Hârlău – DN 28B – Botoşani.

Pentru relaţia Teiuş (judeţul Alba) – Copşa Mică (judeţul Sibiu) se poate utiliza ruta ocolitoare Teiuş – DN 1 – Alba Iulia – Lancrăm – A1 – Sibiu – DN 14 – Copşa Mică. Vehiculele cu masă totală mai mică de 30 tone pot utiliza şi traseul Teiuş – DN 1 – Aiud – A10 – A3 – DN 15 – Iernut – DN 14A – Târnăveni – DN 14A – Mediaş – DN 14 Copşa Mică.