Lucian Bode nu se sperie de moţiunea simplă: „E o şaorma cu de toate, n-am nicio emoţie”. Pe cine susţine ministrul de Interne pentru alegerile prezidenţiale

Ministrul de Interne, Lucian Bode, este de părere că moţiunea simplă iniţiată de USR şi semnată de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa este ”o şaorma cu de toate” şi este convins că aceasta nu va trece. Bode a precizat că nu are nicio emoţie în privinţa moţiunii şi promis că va arăta tot ceea ce face Ministerul de Interne, inclusiv în privinţa Schengen.

06 oct. 2022, 23:12
Lucian Bode nu se sperie de moţiunea simplă: „E o şaorma cu de toate, n-am nicio emoţie”. Pe cine susţine ministrul de Interne pentru alegerile prezidenţiale

Lucian Bode spune că ar avea cea mai mare satisfacţie, dacă ar putea da un răspuns afirmativ în privinţa intrării României în Schengen, despre care a subliniat că este un obiectiv de ţară. Bode a mai adăugat că are emoţii, mai ales că săptămâna viitoare urmează vizita experţilor din statele membre.

”Moţiunea simplă în sine este un demers pe care eu îl respect. Am semnat zeci de astfel de moţiuni simple. Văzând ce au reuşit semnatarii să pună în această moţiune, vorbind despre Ministerul Transporturilor, despre Ministerul de Interne, despre Facebook, despre tot, un fel de şaorma cu de toate, nu am nicio emoţie pentru că voi demonta toate aceste acuzaţii mincinoase fără niciun temei şi voi arăta şi ce face Ministerul de Interne în această perioadă, vizavi de Schengen”, a declarat Bode.

Moţiunea simplă ”Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat” a fost iniţiată de USR şi semnată de către deputaţii partidului Forţa Dreptei.

Moţiunea va fi dezbătută şi vtată săptămâna viitoare.

În continuare, invitat la Digi 24, Lucian Bode a fost întrebat dacă este sigur că România va fi primită în spaţiul Schengen şi dacă are emoţii în această privinţă.

”Dacă aş putea să răspund la această întrebare şi răspunsul ar fi da, credeţi-mă că răspunsul ar fi cea mai mare satisfacţie a mea ca om politic. Obiectivul de aderare a României la Spaţiul Schengen este un obiectiv de ţară. În consecinţă, tot ceea ce vom face noi, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanţelor, celelalte structuri ale statului implicate la nivel tehnic, la nivel diplomatic, de la preşedintele României total implicat în acest demers, premierul României, europarlamentarii noştri, toate trebuie să concure la acest obiectiv major”, a răspuns Lucian Bode.

Citeşte şi: Un lider PNL aduce acuzaţii grave: „Angajaţi ai Ambasadei Rusiei adună informaţii la evenimente oficiale unde nu sunt invitaţi”

Ministrul de Interne a mai fost întrebat dacă are emoţii, el explicând că urmează vizita experţilor din statele membre, chiar săptămâna viitoare.

”Sigur că am emoţii pentru că pe calendar urmează vizita experţilor din statele membre, săptămâna viitoare. Vor face vizite şi verificări la sediile unor subunităţi ale Ministerului de Interne, vor face vizite şi verificări în teren, în frontieră. Vor avea sesiuni de  întrebări şi răspunsuri cu personalul MAI privind aplicarea aquisului Schengen, despre cunoaşterea legislaţiei, a procedurilor Schengen”, a declarat Lucian Bode.

Bode a adăugat că vizita este un exerciţiu voluntar şi că 13 specialişti vor fi prezenţi în România.

”Această vizită este un execiţiu voluntar, am fost de acord cu acest exerciţiu în condiţiile în care  pe ceea ce însemană proceduri de acceptare în Spaţiul Schengen, România îndeplineşte toate condiţiile, lipseşte o decizie, decizia care se ia în unanimitate a consiliului JAI şi sperăm că această decizie se va lua anul acesta. Sunt specialişti din 13 ţări din cele 26 membre ale Spaţiului Schengen, respectiv din partea Comisiei. Vor verifica managementul frontierelor, cooperarea poliţienească şi returnarea pe zona de migraţie”, a mai spus Bode.

Ministrul de Interne a vorbit şi despre favoritul său pentru alegerile prezidenţiale din 2024, din partea liberalilor. Bode a refuzat să dea un nume, dar a lăsat clar să se înţeleagă că ar merge pe mâna actualului premier, Nicolae Ciucă.

Secretarul general al liberalilor a adăugat că, în cei doi ani care mai sunt până la alegeri, liberalii pot ”produce un candidat de dreapta care să câştige alegerile prezidenţiale în 2024”.

”Dar, în cei 2 ani pe care-i mai avem în faţă, plus ceea ce am realizat în guvernarea grea – unde nu am ratat nicio criză, de la pandemie, la război, la criza economică – guvernarea liberală poate produce un candidat de dreapta care să câştige alegerile prezidenţiale în 2024”, a adăugat Bode.

Citeşte şi: Iohannis infirmă neînțelegerile din coaliție privind modificarea OUG pe energie: „Parlamentarii coaliţiei aşteaptă lămuriri de la experţi şi poziţia Comisiei Europene”

Bode: Plagiatul este un furt, furtul se pedepseşte / Despre lucrarea sa de doctorat: Teza se găseşte la bibliotecă, mă voi întâlni în instanţă cu toţi cei care mă vor acuza că am secretizat-o

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că plagiatul este furt şi furtul se pedepseşte, însă a precizat că demisia ministrului Sorin Cîmpeanu i-a surprins pe liberali. În privinţa tezei sale de doctorat, Bode a subliniat că nu a fost secretizată şi că poate fi consultată la bibliotecă şi a anunţat că se va întâlni în instanţă cu toţi cei care îl vor mai acuza că şi-a secretizat teza de doctorat. Întrebat joi seară la Digi 24, dacă pentru PNL acuzaţiile de plagiat sunt o vulnerabilitate, Lucian Bode a explicat că Legile educaţiei nu au ajuns încă în Parlament.

”În legătură cu declaraţiile domnului preşedinte Klaus Iohannis, atât la deschiderea anului universitar, cât şi astăzi, la Praga, ele sunt  foarte bune, mai ales că vin de la un om care la bazp are meseria de profesor, aşadar un om din sistem. Cred că este îndreptăţit să emită o opinie avizată. Legile educaţiei nu au ajuns încă în dezbaterea Parlamentului. Sunt convins că după dezbateri vom avea un pachet de legi necesare pentru educaţie”, a declarat Lucian Bode.

După ce i s-a atras atenţia că legislaţie există şi acum în privinţa plagiatului, Bode a spus că plagiatul este un furt. ”Plagiatul este un furt, furtul se pedepseşte, indiferent că este sau nu o vulnerabilitate pentru un partid sau pentru un om. Acest lucru nu trebuie să existe. Această părere mi-am exprimat-o şi în interiorul PNL şi cred că o dată cu adoptarea noului pachet al legilor educaţiei şi acest aspect va fi clarificat”, a declarat Bode.

Lucian Bode a mai precizat că Sorin Cîmpeanu a făcut o treabă excepţională la Ministerul Educaţiei şi că demisia acestuia i-a surprins pe liberali.

”Nu aş vrea să îl introduc  în această discuţie pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu care  a făcut o treabă excepţională la minister. Demisia domniei sale ne-a surprins pe toţi. O respectăm, îi respect şi eu personal opţiunea, este un act unilateral, dar trebuie să spun că în PNL această demisie a surprins aproape pe toată lumea. În consecinţă am procedat urgent la nominalizarea altui candidat. Doamna Ligia Deca sunt convins  că va face faţă rigorilor acestei funcţii, iar PNL îi acordă tot sprijinul”, a spus Bode.

Întrebat dacă lucrarea sa de doctorat va fi publicată la o editură, Lucian Bode a explicat că nu şi-a secretizat teza de doctorat, aşa cum s-a spus în spaţiul public.

”Vorbesc pentru prima dată public despre acest lucru şi nu am făcut-o fiindcă am văzut afirmaţiile absolut mincinoase din spaţiul public, restogolite, cum că lucrarea mea de doctorat este secretă, că a fost secretizată. Este o aberaţie să afirmi aşa ceva că o lucrare susţinută public în 2018 poate fi secretizată în Romţnia. Totul a pornit de la un titlu pe care un jurnalist l-a dat unui articol care pe fond era corect şi prezenta cronoligia tezei de doctorat, dar titlul era Bode şi-a secretizat teza de doctorat. Daţi-mi voie să demontez această minciună public aici, minciuna cu secretizatul. Editura a publicat. O găsesc la biblotecă. În 2018 am susţinut teza de  de doctorat la Universitatea Babes Bolay la Cluj-Napoca. În 2018 am  aici în faţă şi vă prezint adeverinţa de la Bibilioteca centrală universitară Lucian Blaga, adeverinţa prin care se spune clar că am predat un exemplar din lucrare. este documentul la dosar trimis la Ministerul Educaţiei, lucrarea este publică. În urmă cu doi ani, jurnalişti au spus că lucrarea poate fi consultată la bibliotecă, în format print şi la Biblioteca Naţională a României atât în format print, cât şi electronic”, a menţionat Bode.

Ministrul de Interne le-a atras atenţia celor care vor mai spune că lucrarea sa de doctorat a fost secretizată, că se va întâlni cu ei în instanţa de judecată.

”Toţi cei care mă vor acuza că am secretizat teza de doctorat, cu toţi mă voi întâlni  în instanţă, pentru că prea mult şi-au bptut joc de munca mea şi de ceea ce ei numesc ascunderea tezei. Au citit-o de nu mai are coperţi şi jurnaliştii şi nejurnaliştii”, a precizat Lucian Bode.