Mahmureala nu se vindecă cu medicamente, dar există modalităţi de a-i diminua simptomele

Împotriva simptomelor mahmurelii există diferite remedii, fie că este vorba despre anumite băuturi și mâncăruri, fie că este vorba despre medicamente care mai diminuează din stările neplăcute ce urmează consumului excesiv de alcool. Fie că este vorba despre dureri de cap, senzații de amețeală, oboseală și sete, aceste remedii nu vindecă mahmureala ci doar îi reduc simptomele sau durata.

01 ian. 2015, 13:14
Mahmureala nu se vindecă cu medicamente, dar există modalităţi de a-i diminua simptomele

„Nu există niciun leac pentru mahmureală”, susține Dr. George Koob, directorul Institului Național american pentru studiul Abuzului de Alcool și al Alcoolismului (National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism), din cadrul National Institutes of Health, informează Agerpres. 

Citeşte şi SARBATORI FERICITE fără mahmureală. TOP SFATURI

Dr. Koob a precizat că există dovezi că un consum scăzut sau moderat de alcool poate avea efecte benefice asupra sănătății, însă mahmureala este un simptom al unei probleme mai importante: consumul excesiv de alcool.

„Nu există medicamente pe care să le iei atunci când ai o mahmureală, iar noi nu acordăm fonduri pentru obținerea unor astfel de medicamente”, a declarat el într-un interviu.

Pe lângă senzația puternică de sete și de amețeli, consumul excesiv de alcool are un efect iritant asupra stomacului, produce o dilatare a vaselor de sânge și duce la scăderea glicemiei, având ca rezultat stări de slăbiciune și de oboseală.

Nu există niciun remediu împotriva consumului excesiv de alcool și a mahmurelii pe care o aduce, însă există remedii pentru diferitele simptome, printre care și niște noi tablete efervescente care conțin cofeină și aspirină. Aspirina, de altfel, se numără printre cele mai populare remedii împotriva durerilor de cap provocate de mahmureală, însă efectele sale sunt și mai bune dacă este luată imediat după consumul excesiv de alcool, înainte de culcare și înainte de instalarea mahmurelii.

Citeşte şi REGULI de care trebuie să ţii cont înainte să consumi ALCOOL

În Australia petrecăreții preferă împotriva mahmurelii niște tablete concentrate de vitamina B.

Cercetători de la Universitatea chineză Sun Yat-sen, din Guangzhou, au descoperit că sucul de lămâie este eficient pentru a scurta durata de mahmureală, după ce au examinat efectele a 57 de băuturi — ceaiuri, băuturi răcoritoare și extracte din plante. Desigur însă că nici această soluție propusă de chinezi nu se aplică la toată lumea, în condițiile în care un pacient suferind de mahmureală poate avea și stomacul iritat din cauza consumului de alcool, iritare ce poate fi amplificată de sucul de lămâie.

Oenologul Kevin Zraly, autorul cărții „Windows on the World Complete Wine Course”, atrage atenția asupra rolului jucat de deshidratare în instalarea stării de mahmureală și îi îndeamnă pe petrecăreți să nu uite să bea și multă apă atunci când consumă alcool. „Pentru fiecare pahar de vin, beau și două pahare de apă”, susține el.

Pentru cazurile cu adevărat extreme de mahmureală medicii pot interveni cu perfuzii ce conțin soluții saline bogate în electroliți, suplimente de vitamina B și alte substanțe care scurtează timpul de refacere al pacienților. În rest, singurul remediu care funcționează mereu împotriva mahmurelii este timpul.