Mămăligă boierească vs mămăliga italienească. Un deliciu românesc, după o rețetă străveche de un secol. Atenţie mare când puneţi sare

Mămăliga este una dintre mâncărurile tradiționale românești. Ieftină, rapidă, cu felurite întrebuințări, nu are cum să nu îţi placă. Iată cum se prepară mămăliga boierească, un deliciu autentic românesc, după o rețetă veche de un secol, dar şi varinata italienească.

24 iul. 2021, 08:01
Mămăligă boierească vs mămăliga italienească. Un deliciu românesc, după o rețetă străveche de un secol. Atenţie mare când puneţi sare

Mămăligă a fost una dintre mâncărurile de bază ale locuitorilor din România încă de acum câteva milenii. Și nu este un preparat simplu, cu doar trei ingrediente, ci a căpătat de-a lungul timpului tot felul de variante, unele opulente, altele modeste şi eficiente. Este important şi cu ce este combinată pentru efecte gustative deosebite şi, mai ales, fără să îţi fie afectată silueta.

Românii nu au început să mănânce mămăligă după ce Columb a descoperit porumbul din America, după toate probabilităţile. Până atunci aceasta se făcea din hrişcă, iar ţăranii doar s-au adaptat la noua materie primă.

Trucul care a uimit toate gospodinele. Iată cât trebuie să fierbi de fapt mălaiul ca să faci cea mai bună mamăligă din lume!
Textul original al rețetei de mămăligă boierească a apărut în cartea de bucate a „doamnei A. Petrini“, publicată în urmă cu aproape un secol.

Ingrediente

• 2 căni mălai

• 4 căni lapte

• 2-3 linguri brânză (telemea) rasă

• 60 g unt

• sare.

„Se face mămăligă cu lapte în loc de apă, când se amestecă se adaogă 2-3 linguri de brânză și 2 linguri de unt proaspăt, se răstoarnă și se servește”, este scris în dreptul rețetei de mămăligă boierească din cartea apărută în 1928.

Mămăligă boierească. Rețeta veche de un secol, nu rataţi etapele de preparare: 

Nu face această greşeală în bucătărie. Toate gospodinele trebuie să ştie asta când pregătesc mămăliga!
1. Se face o mămăligă numai cu lapte (nu se pune apă deloc).

2. Se adaugă untul și brânză rasă amestecându-se bine și se potrivește de sare (dacă mai e nevoie)

3. Când e gata, se răstoarnă mămăligă pe un tocător de lemn

4. Se lasă puțin să se răcească apoi se taie cu ață

5. Se servește.

Cum să faci o mămăligă ca la carte? 7 reguli ale italienilor

Există mămăligă şi în alte ţări, chiar dacă are alte denumiri. Pe internet circulă mai multe reţete din Italia. La Peiemonte, de exemplu, secretul nu era doar unul – modul de măcinarea al făinii, timpul îndelungat de fierbere, cantitatea perfectă de sare de mare și chiar și vasul în care se prepară magica polenta cum este numită aici. Am investigat la fața locului.

Polenta și la italieni a fost considerată în trecut hrana a săracilor, iar din 1700 a devenit un preparat tradițional din Nordul Italiei. Astăzi, are o reputație foarte bună – polenta se servește la ocazii speciale și în restaurante scumpe. Câteva reguli de bază sunt fixe și nu ai voie să te abați pentru un rezultat delicios.

Aşa se prepară mămăliga perfectă. Trucul cu care nu vei da greş niciodată şi nu vor fi cocoloaşe!
Făina de porumb intergral, măcinată la moară cu pietre este de negalat atunci când vreți să preparați cea mai bună rețetă de polenta. Nu uitați să puneți unt din belșug pentru un gust desăvârșit.

Mămăliga italienilor are nevoie de timp ca să fiarbă, iar făina de porumb prefiartă nu este o opțiune în restaurantele tradiționale și nici în casele care se respectă. Făina de moară are nevoie de o oră pentru a fierbe. Apa și sarea de mare se pun la fiert într-un vas. Atunci când apa fierbe, făina se adaugă. Secretul este să mestecați ușor cu un tel foarte des.

Dozajul apă – făină un alt secret pentru polenta
4 litri de apă la un kilogram de făină de mălai. 500 grame de făină sunt suficiente pentru 4 porții de mămăligă.

Câtă sare pui la mămăligă?
Un alt sfat pentru pe care italienii pentru polenta perfectă este să respecți cu strictețe cantitatea de sare din rețetă. O mămăligă nesărată nu este o plăcere, însă nici prea multă sare nu trebuie adăugată având în vedere că produsele cu care acompaniați mămăliga pot fi sărate (brânză etc).

În ce tip de vas prepari mămăliga?
Ca și la români – ceaunul de mămăligă – este foarte important și trebuie făcut dintr-un metal ce permite distruibirea uniformă a căldurii. Italienii au un vas special pentru polenta numit ”paiolo”. Acesta poate fi din cupru, aluminiu.