Marcel Boloş are veşti proaste pentru sute de mii de români: „Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale”. Taxe mai mari pentru un milion de angajaţi

În căutare de bani, Guvernul pregătește schimbări de taxe și accize prin care să acopere rapid deficitul tot mai mare. Marcel Boloş anunţă scumpiri la alcool, tutun și carburanți, creșterea TVA, fără scutiri la plata CASS. Premierul a afirmat recent că vor lua toate măsurile care se impun pentru a ne încadra în deficitul de 4,4, asumat de către statul român.

18 iul. 2023, 10:34
Marcel Boloş are veşti proaste pentru sute de mii de români: „Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale”. Taxe mai mari pentru un milion de angajaţi
ANAF și bugetarii, pe lista neagră a lui Marcel Boloș! Ministrul a făcut anunțul mult așteptat de milioane de români: ”Timpul nu este de partea noastră”

Marcel Boloş anunţă că toate cheltuielile făcute de stat în primele 6 luni sunt cu 40 de miliarde de lei mai mari decât sumele strânse la buget. Primele schimbări discutate în coaliția de guvernare îi vizează pe cei care sunt acum scutiți de plata contribuției la sănătate.

Citește și

Guvernul are un plan de austeritate. Se taie 200.000 de posturi, urmează creşteri de taxe de la 1 septembrie și 1 ianuarie. Voucherele bugetarilor și unele bonusuri ar putea dispărea

Angajații care acum sunt exceptați de la plata contribuției la asigurările de sănătate, de 10% din salariul brut, precum cei din construcții și industria agroalimentară – adică aproape 900.000 de români – nu ar trebui să mai beneficieze de această facilitate, spune ministrul finanțelor Marcel Boloş, într-un interviu pentru Știrile ProTV.

”Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale, dar și în zona acestor impozite indirecte, mai ales pe consum, pentru ca mai apoi să avem problemele de fond, pe marile servicii publice. E nedrept, din această perspectivă, ca alții în locul tău să plătească această contribuție la asigurările sociale de sănătate, e un minim de decență în a asigura un sistem contributiv la asigurările de sănătate”, anunţă Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.

Marcel Boloş merge pe creşterea accizelor

În privința accizelor, planul ar fi de aducere a lor la nivel mediu european, ceea ce ar însemna creșteri de prețuri finale pentru tutun, alcool și carburanți. Și la taxa pe valoare adăugată, la TVA, discuția ar fi să rămână doar două cote – de 9%, pentru mâncare și produse farmaceutice, respectiv 19% pentru restul. Asta ar însemna eliminarea cotei reduse de 5%.

Christian Năsulea, profesor de economie: ”Alte state europene reduc TVA pentru a încerca să combată creșterea prețurilor și a face viața mai ușoară cetățenilor. Creșterea TVA de la 5% sau de la 9% la 19% pentru toate categoriile de produse se va resimți imediat în prețurile produselor și atunci e o problemă pe care politicienii trebuie să o aibă în vedere”.

Ciolacu, anunț despre bugetul de austeritate: ”Tăiem de la demnitari și ajutăm fermierii români!”
Cei mai mulți bani ar veni din modificarea taxelor pe consum – adică accize și TVA, din care statul a obținut anul trecut aproape 130 miliarde de lei.

O variantă discutată în Coaliție este și cea de taxare cu 1% a clădirilor rezidențiale de peste 500.000 de euro – apartamente, vile, piscine. Totodată, este luată în calcul o taxă pe banii scoși din țară, de 15%. Este vorba despre acele profituri mascate, de pildă, sub forma unor servicii de consultanță.

Schimbările fiscale vin în contextul în care deficitul bugetar a fost de 37 de miliarde de lei în primele cinci luni din an, iar la șase luni a depășit 40 de miliarde. Recent, România a fost avertizată de Comisia Europeană să ia măsuri urgente pentru a-l reduce.

Scad preţurile la produse de bază, cresc taxele pe vicii. Se scumpesc ţigările, alcoolul şi sucurile cu zahăr

Țigările, alcoolul şi sucurile cu zahăr s-ar putea scumpi de la 1 septembrie. Tot din toamnă, am putea ajunge să plătim mai mult pentru vacanțe sau mesele la restaurant. Deficitul bugetar este destul de mare, astfel că guvernanții caută soluții pentru a face rost de bani. Mai exact, Ministrul Finanţelor vrea să crească încasările la bugetul de stat pe seama viciilor românilor. Astfel, din această toamnă este foarte probabil să fim nevoiți să dăm mai mulți bani pentru țigări, băuturi alcoolice și sucuri.

Ţigările, purtătoare de accize mai mari

Începând cu 1 septembrie, accizele pentru țigări, jocuri de noroc și băuturi non-alcoolice, precum sucurile, ar putea să crească cu 10%. Totodată, TVA-ul din HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%, acest lucru ducând inevitabil la creșterea prețurilor din acest domeniu de activitate. În plus, agricultura și construcțiile ar putea fi afectate de scumpiri în această toamnă, cei care lucrează în aceste domenii urmând să plătească 10% mai mult contribuția pentru sănătate.

În România ţigările sunt de 4 ori mai scumpe ca în Luxemburg și dublu față de Germania, raportat la puterea de cumpărare. JTI semnalează că intențiile Guvernului de a crește acciza la țigarete vor duce la creșterea abruptă a pieței negre, în condițiile în care raportat la puterea de cumpărare, un pachet de țigarete costă în România de patru ori mai mult decât în Luxemburg și dublu față de Germania, Italia, Spania, Olanda.

În țara noastră, PIB-ul pe cap de locuitor este cu 23% sub media europeană, conform ultimelor date Eurostat. La noi, ponderea prețului unui pachet de țigarete în venitul mediu zilnic disponibil este de 20%, aproape cât ponderea din Irlanda, unde sunt cele mai scumpe țigări și mai mare decât cea din Franța, aceste două țări înregistrând cele mai mari accize la țigarete! În Germania, procentul este mult sub cel din România – 9,3%, Polonia – 12,3%, Ungaria 17,7%. Altfel spus, cu venitul zilnic disponibil, se pot cumpăra în România aproape 5 pachete de țigări, în Germania – aproape 11 pachete, în Italia – 10, în Spania – 9, iar în Luxemburg peste 20.

Tot din tomană am putea să plătim mai mult pe vacanţe sau mese la restaurant. Şi asta pentru că TVA-ul din industria HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%. De exemplu, pe o masă la restaurant care costă azi 109 lei am putea plăti din toamnă 119 lei. În cazul unei nopţi de cazare pe litoral – de 420 de lei – aceasta ar putea posta 476 de lei

Marcel Ciolacu anunţă o nouă discuţie cu miniştrii şi Nicolae Ciucă, vineri, pe măsurile fiscale:  Nu se va mări niciun impozit, nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra pe ce ne-am asumat în PNRR

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat recent o nouă discuţie cu miniştrii şi Nicolae Ciucă, vineri, pe măsurile fiscale, e precizând că săptămâna următoare încep să ia decizii. Şeful Executivului a dat asigurări că nu se va mări niciun impozit, nu vor fi introduse impozite noi, ci se va lucra exact pe ceea ce şi-au asumat în PNRR.

Se scumpesc ţigările. Cât costă un pachet de Kent din 3 iulie

”Am avut până acum două sau trei întâlniri, este evident că trebuie luate anumite măsuri nu numai de reducere şi în ceea ce priveşte veniturile, lucrul acesta se ştia încă din luna mai, în urma avertismentului venit de la Comisia Europeană. Cred că vineri vom avea iarăşi o discuţie cu fostul ministru al Finanţelor, cu actualul ministru şi cu preşedintele Senatului iar în zilele următoare, săptămâna următoare începem să luăm decizii”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la Berlin.

”Nu se va mări niciun impozit, nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra exact pe ceea ce ne-am asumat în acest moment, nu eu, Marcel Ciolacu şi nici PSD nu am contribuit la proiectul PNRR dar este un lucru asumat de către statul român şi vom încerca să scoatem cât mai mult din excepţii”, a arătat premierul., Marcel Ciolacu a precizat că avem un jalon de îndeplinit, asumat în PNRR.

Premierul Ciolacu anunţă de când se vor vedea în preţuri plafonările adaosurilor la alimente de bază: „Din luna august, sunt sigur”

”Există excepţii la trei categorii, la IT este o scutire pe profit şi la construcţii şi agricultură, unde sunt excepţii şi pe CASS şi impozitele pe profit. Aici o să avem o discuţie, pe venit”, a mai spus şeful Executivului.

Premierul a mai afirmat că vor lua toate măsurile care se impun pentru a ne încadra în deficitul de 4,4, asumat de către statul român.