Măsuri 1 august 2021. Masca rămâne un accesoriu obligatoriu, petrecerile se termina tot la 2.00. LISTA RESTRICŢII

Starea de alertă s-a prelungit la 30 de zile, astfel că noi măsuri se anunță pentru începutul fiecărei luni de vară. Iată care sunt cele preconizate de la 1 august, conform Hotărârii de Guvern, și în ce condiții se vor aplica.

25 iul. 2021, 07:56
Măsuri 1 august 2021. Masca rămâne un accesoriu obligatoriu, petrecerile se termina tot la 2.00. LISTA RESTRICŢII

Măsuri 1 august 2021. „Dacă vaccinarea nu merge în direcţia corectă, putem să tragem şi frâna de mână, până la urmă nu putem să ne jucăm cu aceste lucruri. Să venim mai încet cu aceste măsuri. Dar eu cred că românii vor din nou evenimente private, nunţi, botezuri, vor să meargă la concerte, vor să meargă la mare, am încredere că este o motivaţie foarte bună să se vaccineze”, a declarat premierul Cîţu, după prima rundă de relaxări, aplicabile de la 1 iunie 2021. Ţinta de vaccinare pentru 1 august era de 7 milioane de români, dar nu s-a atins nici cea din iunie, de cinci milioane. Cu toate acestea, numărul cazurilor este în scădere, astfel că premierul anunţă noi măsuri de relaxare.

Florin Cîţu a anunţat că e la 1 august vor fi noi relaxări legate de pandemie, unele care vizează în special evenimentele care au loc în aer liber, dar nu vom renunţa deocambdată la purtarea măştii de protecţie în spaţii închise. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că experţii estimează că, la sfârşitul lunii august, varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă, inclusiv în Europa, menţionând că România va înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, lent, dar progresiv.

Florin Cîţu, veşti proaste pentru români: „Nu se renunţă la mască în interior nici de la 1 august”

Măsuri 1 august 2021, HG 29

„Relaxări, nu restricţii. Nu scăpăm de mască la interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult pentru evenimente în spaţiu în aer liber, cu un număr mai mare de participanţi. Ora nu se schimbă, rămâne tot ora 2 noaptea. Nu sunt foarte multe relaxări. Aşa cum arată acum situaţia, mergem cu ce avem, cu excepţia evenimentelor. Suntem încă într-o situaţie foarte bună. Avem şi condiţii la intrarea în ţară pe care nu le modificăm. Suntem precauţi. Singura pregătire pentru valul 4 este vaccinarea. Rămân vaccinuri şi pentru a treia doză. Aşteptăm decizia, dar specialiştii se îndreaptă spre acest lucru. Ei ne vor spune că trebuie administrată. Aşa arată direcţia în care merg discuţiile”, a afirmat Florin Cîţu, marţi la Parlament.

Andrei Baciu, anunţ despre a treia doză din vaccinul antiCOVID: ‘Acestea sunt scenariile în care se poate administra’

Măsuri 1 august 2021. Şeful Executivului a adăugat că nu este o variată ca medicii să fie obligaţi să se vaccineze. El a mai spus că a avut discuţii cu ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă despre variantele de legislaţie prin care medicii să fie testaţi obligatoriu, iar subiectul va fi abordat la şedinţa de marţi a coaliţiei.

Care erau ţintele de vaccinare anunțate de președintele Klaus Iohannis:

  • la 1 iunie – 5 milioane de persoane vaccinate.
  • la 1 iulie – 6 milioane de persoane vaccinate.
  • la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate.

Măsuri 1 august 2021. Ce alte restricții ar putea fi ridicate

La 1 august crește iar numărul persoanelor permise la spectacolele în aer liber. „Începând cu data de 1.08.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 5.000 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară și cu condiția ca evenimentul să nu aibă o durată mai mare de o zi”.

Dan Barna: „La mall, doar persoanele vaccinate”. Bonusuri pentru vaccinare: vouchere sau tichete valorice pentru români
Și la nunți, botezuri și alte evenimente private crește numărul de persoane permise. „Se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise să se realizeze cu participarea a maximum 150 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, mai transmite CNSU.

Raed Arafat anunţă restricţii mai multe pentru persoanele nevaccinate

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că abordarea se schimbă și ultimul lucru pe care și l-ar dori autoritățile ar fi să închidă iar economia. Tocmai de aceea, el nu exclude ca accesul în anumite sectoare – cum ar fi industria HoReCa – să fie acordat măcar unei categorii de persoane: cele vaccinate.

Săptămâna viitoare urmează să fie discutată o eventuală hotărâre CNSU pentru măsurile care vor fi în vigoare de la 1 august.  „O să vedem care sunt măsurile care rămân la fel, dacă sunt modificări, aceste lucruri urmează să se stabilească în cursul săptămânii care vine, iar între timp sunt convins că se va discuta inclusiv la nivel politic care va fi abordarea (în eventualitatea unui nou val pandemic – n.r.)”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Digi24.

Raed Arafat anunţă ce noi restricţii se pregătesc în România. Acces în restaurante şi alte spaţii închise doar cu vaccin, test sau anticorpi
„Vedem toată Europa ce face, vedem în jurul nostru care este modelul și care este situația. Majoritatea țărilor europene au restricții mult mai mari decât la noi. În ziua de astăzi, poate rămânem printre cei mai puțin restricționați, dar e clar că dacă începe să crească – și foarte multe țări se gândesc la acest aspect – ne uităm la ce impact are pe sistemul sanitar și mai ales pe secțiile de terapie intensivă. Dacă impactul este limitat și dacă vaccinații duc la limitarea impactului pe terapie intensivă – și sper să crească numărul lor, să nu mai ajungem la cazuri critice la spital – abordarea este bună. Dacă vezi că este un impact major pe spitale și pe terapie intensivă și crește și mortalitatea și începem să intrăm într-un val cum am avut la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an, abordarea este alta”, a explicat Raed Arafat.