Menstruaţia la adolescente. Când e cazul să te îngrijorezi

Menstruatia la adolescente. Ciclul menstrual este diferit de la femeie la femeie. Se considera „regulata" menstruatia care apare la fiecare patru saptamani, insa majoritatea femeilor nu au sangerarea lunara dupa fix acelasi numar de zile fata de ultima.

18 sept. 2018, 04:11
Menstruaţia la adolescente. Când e cazul să te îngrijorezi

Menstruatia la adolescente. Ce este ciclul menstrual

Majoritatea fetelor au prima menstruatie in jurul varstei de 10-15 ani, insa la unele poate aparea mai devreme sau mai tarziu. Prima menstruatie poarta numele de menarha. Desi 28 de zile se considera durata medie a unui ciclu menstrual, fetele au cicluri menstruale diferite ca lungime de la luna la luna, in special in primii ani de la prima penstruatie.

Prima zi de menstruatie va fi considerata Ziua 1 a ciclului sau menstrual. Inainte de asta, glanda pituitara a dat comanda ovarelor sa pregateasca un ovul pe care sa-l elibereze. Ovulul se maturizeaza complet, iar in acelasi timp captuseala uterului va incepe sa se ingroase pentru a pregati „cuibul” rezervat ovulului eventual fecundat, care sa genereze sarcina.

In jurul Zilei 14 din cele 28, ovulul se elibereaza (ovulatie) prin trompele uterine si calatoreste spre uter.

Menstruatia la adolescente.Daca ovulul este fecundat de spermatozoizi, acesta se va prinde de captuseala uterului, iar fata va fi insarcinata. Daca nu, doua saptamani mai tarziu, captuseala uterului si ovulul vor fi eliminate prin ceea ce noi numim „menstruatie”. Iar totul se va repeta lunar.

Desi totul pare limpede, corpul fetei nu va urma acest scenariu simplist. In primii doi ani de la prima menstruatie, pot fi luni in care fata sa nu aiba sangerari sau durata ciclului menstrual sa fie mai mare sau mai mica. Stresul, boala, schimbarile bruste de greutate pot contribui la iregularitatea ciclului menstrual.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.