Meteorologii avertizează: canicula a venit foarte devreme anul acesta. În Spania temperaturile ajung la 45 de grade Celsius

În timp ce România a fost afectată în ultimele zile de furtuni și precipitații abundente, Peninsula Iberică a fost lovită de un val fierbinte din nord-vestul Africii, astfel că temperatura ajunge luni la 45 de grade, după ce duminică a ajuns la 43 de grade Celsius.

13 iun. 2022, 09:21
Meteorologii avertizează: canicula a venit foarte devreme anul acesta. În Spania temperaturile ajung la 45 de grade Celsius

În următoarele zile în Spania și Portugalia vor fi călduri dincolo de limita suportabilului, cu temperaturi care vor depăşi 40 de grade. În Spania și în sud-estul Portugaliei, vor fi până la 42, inclusiv Madrid, în timp ce în sudul și sud-vestul Spaniei în zona Cordoba se așteaptă să fie până la 45 de grade.

Pe de altă parte, efectul de răcire al Mării Mediterane determină pe țărmul estic al Spaniei temperaturi foarte plăcute, de aproximativ 30 de grade, la fel ca şi pe coastele atlantice din nord-vestul Spaniei și Portugaliei.

Citeşte şi Prognoza meteo lunară: România va fi lovită de temperaturi caniculare

Meteorologii spun că valul de căldură care a lovit Spania și Portugalia a venit foarte devreme anul acesta, iar temperaturile care se înregistrează sunt caracteristice celor mai călduroase zile din iulie și august. Seceta și nivelurile minime ale apei ale râurilor și lacurilor reprezintă, de asemenea, o mare problemă, precum și pericolul incendiilor forestiere.

Este foarte cald şi în sudul SUA, meteorologii consemnând duminică mai multe zone cu peste 43 de grade, în timp ce sâmbătă, în oraşul Tucumcari din New Mexico (altitudine 1250m) temperatura a crescut la 44,4 Celsius, cea mai fierbinte zi din toate timpurile.

De asemenea, duminică a fost excesiv de cald în Maroc, cu 44,9 grade la Kasba Tadla și Beni Mellal, iar la Fes s-a înregistrat cea mai fierbinte noapte de iunie din istorie, cu o temperatură minimă de 27,5 grade Celsius.

Citeşte şi „Dunărea putea fi trecută cu piciorul, iar Rinul a secat”, încălzirea climatică de acum este infimă pe lângă arşiţele de altădată. Istoricul celor mai caniculare veri din ultimii 700 de ani