Napoleon Dolar, de la orfelinat la catedra de profesor. Cum a reușit tânărul să termine două facultăți și să facă față bullyingului

Se spune că viața bate filmul, iar povestea lui Napoleon Dolar Munteanu din Alba Iulia întrece orice scenariu. Tânărul în vârstă de 25 de ani a fost abandonat la naștere și primii cinci ani din viață și i-a petrecut într-un orfelinat.
Alina Costache
08 mart. 2023, 12:00
Napoleon Dolar, de la orfelinat la catedra de profesor. Cum a reușit tânărul să termine două facultăți și să facă față bullyingului
Napoleon Dolar, de la orfelinat la catedra de profesor

Napoleon Dolar, de la orfelinat la catedra de profesor. De-a lungul timpului, Napoleon Dolar a îndurat foarte multe răutăți din partea celor din jur care au râs în primul rând de numele său, dar și de faptul că provine dintr-o familie de etnie romă și are un handicap.

Citește și Viața bate filmul! Povestea tragică a celor două surori care au murit la doar câteva zile distanță. Acestea vor fi înmormântate împreună 

Napoleon Dolar, de la orfelinat la catedra de profesor

Cu toate acestea, Napoleon nu s-a lăsat descurajat și a luptat ca să își îndeplinească cel mai mare vis al său, acela de a deveni profesor.

Povestea lui Napoleon a început în urmă cu 25 de ani, atunci când mama sa l-a abandonat imediat după naștere în spital, unde a stat două luni. Apoi, micuțul Napoleon a ajuns în salonul nr. 1 al unei case de copii, acolo unde avea să o întâlnească pe care care avea să îi spună până în ziua de astăzi mama.

Napoleon adoră cititul și a mărturisit că a deprins acest obicei de la mama și fratele său mai mare. Încă din timpul liceului, acesta merge  constant la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba.

„Am 23 de ani şi, da, citesc, citesc de când am fost în stare, de când am învăţat să o fac şi recunosc astăzi că, dacă n-ar fi fost mama şi fratele meu mai mare, să-i văd mai întâi pe ei citind în casă, poate m-aş fi apropiat mai târziu de carte şi lectură. La Biblioteca Judeţeană «Lucian Blaga» Alba am ajuns cu şcoala, mai exact cu directorul Şcolii Gimnaziale «Ion Agârbiceanu» de atunci. M-am înscris şi am pendulat între biblioteca judeţeană şi cea şcolară până când am intrat la liceu, la H.C.C., când am trecut la biblioteca colegiului.

Cam în acelaşi timp am trecut şi de la secţia de împrumut carte pentru copii la cea de împrumut carte pentru adulţi de la BJA. Acum să nu vă imaginaţi că am stat numai cu capul în cărţi, dar am petrecut mult timp citind, iar odată cu clasa a VIII-a am conştientizat cu adevărat cât de tare mă pot ajuta cărţile, nu doar pentru a avea note bune la şcoală, la examene, ci pentru a înţelege lumea, pentru a mă integra în societate şi pentru a putea naviga uşor prin ea”, a declarat Napoleon în urmă cu doi ani.

În ciuda problemelor sale de sănătate, Napoleon nu a încetat o clipă să meargă la școală și să învețe pentru a-și îndeplini visul. Ani de zile a mers la ore în ghips, în urma repetatelor operaţii suferite la picioare. Mama sa era cea care îl căra în brațe până la etajul 2, acolo unde era clasa lui.

În cele din urmă, Napoleon a absolvit Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba, după care a urmat Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde a obținut nota 9,50, la licenţă. Atunci când era în anul doi a început cursurile Facultății de Litere, profil română-engleză, la aceeaşi universitate pe care a absolvit-o în umră cu un an.

„Cartea nu te lasă să fii manipulat! Din cărţi înveţi să asculţi, să vorbeşti, să formulezi opinii şi să le susţii! Da, ai nevoie de un îndrumător de lectură, şi aici intră în scenă bibliotecarii, dacă vorbim despre bibliotecă, dar înaintea lor ar trebui să fie părinţii, familia şi profesorii. Indiferent de materia predată, aceştia trebuie să recomande lectura ca modalitate de formare continuă. Citiţi, citiţi, citiţi, nu veţi avea decât de câştigat! Dincolo de bibliografii obligatorii, dincolo de referate, termene, note şi examene, să ai biblioteca la purtător, în propria minte, clădită raft cu raft, de unde să iei, la nevoie, orice informaţie, asta e ideea. De altfel, lectura te duce înainte, vrei, nu vrei, te formează şi te scoate la liman atunci când nici nu te aştepţi ori poate nici nu realizezi. Eşti diplomat, eşti în stare să susţii discuţii, chiar aprinse, pe varii subiecte, ai un vocabular care nu lasă loc de niciun mişto, ba chiar impune respect? Păi înseamnă că ai citit şi mai citeşti!”, a mai spus Napoleon.

În urmă cu doi ani, Napoleon Dolar Munteanu și-a îndeplinit visul de a deveni profesor. La insistențele mamei, tânărul a mers la examenul de titularizare și pentru că nu a găsit ore de istorie a început să predea informatică și desen.

”Anul acesta am decis să intru în învățământ pentru că mama a insistat să mă duc la titularizare să văd un pic despre ce este examenul acela și pentru că nu am găsit ore de istorie, am zis să iau orice post să predau, evident. Am ales să predau informatică și câteva ore de desen”, a spus Napoleon Dolar, la emisiunea La Măruță.

Citește și Povestea dureroasă care i-a schimbat viața Doiniței Oancea: „A trebuit să joc în aceeași zi!”

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări