În presa internaţională, se vorbeşte despre faptul că actuala criză determinată de pandemia de COVID-19 va aduce cu sine o explozier a numărului de nou-născuţi. Această generaţie a fost numită „coronials”.
„Peste criza economică care era deja aşteptată de un an s-a suprapus această criză a coronavirusului. Am dubii că vom întâlni un fenomen puternic de tip baby boom”, a spus Romulus Oprica în cea mai recentă ediţie a emisiunii Viaţă de corporatist #izolatladomiciliu.
Creşterea natalităţii ar fi, însă, benefică pentru ţara noastră, şi asta întrucât, conform unui studiu publicat la începutul anului, până în 2050 populaţia României ar putea scădea cu 3 milioane de persoane. Motivele sunt migraţia şi scăderea natalităţii.
Un bebeluş a sfidat moartea după ce s-a născut cu o parte din craniu lipsă FOTO
Într-un scenariu în care totuşi natalitatea ar fi impulsionată de această perioadă de izolare, sociologul vede o posibilă creştere cu 5% a numărului anual de copii. „Şi Gripa Spaniolă a venit tot după o perioadă de Război Mondial, o perioadă de boom economic, e relativ greu de făcut predicţii – ne putem uita la fenomene similare, iar cel mai apropiat fenomen este fenomenul uraganelor. Dacă ne uităm la cum a crescut natalitatea în Statele Unite după uragane putem spune că ne putem aştepta la un procent de creştere de 5%”, precizează Romulus Oprica, potrivit sursei citate.
El adaugă însă că este greu de prezis în acest moment ce se va întâmpla în contextul acesta atipic în care ne aflăm.
Anul trecut, în România s-au născut doar 178.000 de bebeluşi, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Acesta a fost al doilea an consecutiv cu o scădere record a natalităţii. Totodată, numărul naşterilor nu a mai depăşit numărul deceselor în nicio lună.