Nepotul lui Vlad Filat şi alte persoane apropiate lui, REŢINUŢI de CNA pentru 72 de ore în cazul BEM

Nepotul milionar al lui Vlad Filat, Vladimir Rusu, proprietarul "Caravita Co" SRL, dar și tatăl acestuia, cumnatul și nașul liderului PLDM, Ion Rusu, au fost reținut de CNA pentru 72 de ore. Purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, a declarat pentru Realitatea.md că aceștia sunt reținuți pentru fraude în cazul BEM. De asemenea, au fost reţinuţi şi administratorul Caravita, Igor Cijov, dar și directorul financiar Tatiana Roșioru.

RomaniaTV.net
15 iul. 2015, 15:00
Nepotul lui Vlad Filat şi alte persoane apropiate lui, REŢINUŢI de CNA pentru 72 de ore în cazul BEM

Firma „Caravita Co” SRL, , condusă de multimilionarul Vladimir Rusu, nepotul lui Vlad Filat, este vizată într-un dosar penal pentru spălare de bani. Vladimir Rusu este fiul Alei și Ion Rusu, nașii de cununie ai lui Vlad Filat în cea de-a doua căsătorie, Ala Rusu fiind sora lui Vlad Filat, iar Ion Rusu, după cum se cunoaşte în cercurile PLDM, pe lânga calitatea de rudă apropiată, este şi omul de încredere în afacerile liderului PLDM.

„Caravita Co” SRL este o companie specializată în achiziţionarea terenurilor și lucrărilor agricole, înregistrată în satul Zolotievca, Anenii Noi. Compania are peste o sută de angajaţi şi îşi desfăşoară activitatea în sediul Ipteh, administrat de Ion Rusu, dar fiind în proprietatea lui Vlad Filat. Genurile de activitate ale „Caravita Co” SRL variază de la cumpărarea și vânzarea imobilelor, până la servicii în agricultură, cultura strugurilor, cultura legumelor și a cerealelor, precum și altele.

Deşi Caravita are un capital social de numai 5400 de lei, Vladimir Rusu, timp de trei ani, a investit doar în terenuri şi agricultură peste 700 de milioane de lei, ceea ce constituie peste 38 de milioane de euro, fapt confirmat prin rapoartele publice ale Ageţiei de Investiţie şi Plăţi pentru Agricultură.

Totodată, în 2013 și 2014, „Caravita Co” SRL a beneficiat de fonduri de subvenții din partea statului AIPA de peste 4,5 milioane lei. În 2013 suma subvențiilor a fost de peste 1 milion 300 de mii de lei, iar în 2014 le-a fost autorizată suma de peste 4 milioane de lei, aceasta fiind cea mai mare sumă oferită vreodată de AIPA.

După difuzarea acestor informații, Procuratura Generală a reacţionat și pe 20 august 2014 a fost iniţiat un control privind respectarea legislaţiei la utilizarea fondurilor de subvenţionare a producătorilor agricoli.