Nicuşor Dan: „Primarul Bucureştiului este încă Gabriela Firea. Dacă cineva are o problemă cu apa caldă, trebuie să o întrebe pe Firea”

Primarul general ales, Nicuşor Dan, a susţinut, joi, o conferinţă de presă, în faţa sediului Primăriei Capitalei. Edilul a dat explicaţii despre cum PSD îl blochează să-şi preia mandatul şi să rezolve problemele urgente ale Capitalei.

RomaniaTV.net
22 oct. 2020, 06:09
Nicuşor Dan: „Primarul Bucureştiului este încă Gabriela Firea. Dacă cineva are o problemă cu apa caldă, trebuie să o întrebe pe Firea”

Principalele declaraţii făcute de Nicuşor Dan

  • V-am invitat ca să vă informez despre şicanele penibile ale PSD-ului prin care încearcă în mod iresponsabil să întârzie validarea candidaturii mele şi preluarea mandatului de primar al Bucureştiului. Suntem la patru săptămâni de la alegeri. Sunt multe oraşe şi Primării în care primarii în funcţie şi-au preluat mandatul şi au început să rezolve problemele locuitorilor. Sunt primari de toate culorile politice.

 

  • La Bucureşti, la Primăria generală o să mai aşteptăm cel puţin o săptămână din cauza atitudinii iresponsabile a PSD.

    Vorbim de 52 de cereri de apel pe care le-au făcut consilieri PSD şi apropiaţi ai PSD-ului la hotătârea Tribunalului prin care mi-a fost validată candidatura. 

    Sunt 52 de cereri care vor fi discutate luni de către Curtea de Apel Bucureşti. Sunt motive ridicole. Se vorbeşte despre frauda electorală în acelaşi stil conspiraţionist cu care PSD-ul ne-a obişnuit în ultimii ani.

    Aceste cereri sunt toate copy paste una din cealaltă. Se preiau inclusiv greşelile de ortografiere.

    Se cere prin ele nici mai mult, nici mai puţin decât reluarea alegerilor locale în Bucureşti dacă vă puteţi închipui…

Nicuşor Dan o acuză pe Firea că şi-a pus subordonaţii să depună contestaţii. „Remarc atitudinea resentimentară şi răutatea şi rea voinţa unui personaj care a pozat ani de zile în întruchiparea virtuţilor creştine”

  • În ultimele patru săptămâni, Primarul Bucureştiului a fost Gabriela Firea. Azi primarul Bucureştiului este Gabriela Firea şi săptămâna următoare primarul Bucureştiului este tot Gabriela Firea. Dacă cineva are o problemă cu apa caldă, trebuie să o întrebe pe Gabriela Firea. Este un primar care şi-a abandonat mandatul, şi-a abandonat obligaţiile legale.

 

  • Este un primar care a abandonat în plină criză sanitară, a abandonat toate preocupările pe care le avea şi ălea puţine pe care le avea în ceea ce priveşte coronavirusul. Asta este o chestiune foarte gravă.

 

  • Remarc laşitatea fostului primar PSD-Firea care şi-a pus subordonaţii să semneze aceste contestaţii şi nu a semnat ea însăşi dacă chiar vrea să conteste rezultatul alegerilor. Vreau să mai remarc atitudinea resentimentară şi răutatea şi rea voinţa unui personaj care a pozat ani de zile în întruchiparea virtuţilor creştine.

Nicuşor Dan: „Sper ca într-o săptămână de azi să avem depunerea jurământului”

  • Am vorbit în campania electorală de o caracatiţă, de interese. Ăsta e motivul pentru care se tergiversează. Oamenii ăştia vor să acopere lucruri pe care le-au făcut în timpul mandatului şi pe ultima sută să emită nişte acte prin care care să-şi regularizeze anumite lucruri. Promit bucureştenilor că o să mă uit cu mare atenţie la toate actele care au fost semnate în această perioadă.

 

  • În mod deliberat se pregăteşte o iarnă grea pentru bucureşteni în ceea ce priveşte serviciul de încălzire şi apă caldă ca PSD-ul să dea vina pe noua administraţie că nu e în stare să rezolve problemele oraşului.
  • Sper ca luni Curtea de Apel Bucureşti va da decizia firească faţă de nişte cereri care sunt pur şi simplu penibile. Sper ca procesul pentru că validarea ţine şi de validarea consilierilor generali. Acolo este un alt proces, posibil alte cereri de apel. 

 

  • Sper ca într-o săptămână de azi să avem depunerea jurământului şi să putem să începem să rezolvăm problemele bucureştenilor.

Cum vrea Nicuşor Dan să rezolve problemele Bucureştiului

  • Bucureştiul va avea trei mari probleme în zilele imediat următoare: criza medicală, criza căldurii şi a apei calde şi criza financiară.

 

  • Când m-am referit la iarna grea, m-am referit problema căldurii şi apei calde. Acolo e nevoie de nişte măsuri preliminare, e nevoie de nişte stocuri de materiale, de detectoare, de pregătirea unor echipe de intervenţii şi nu am informaţii că lucrurile ăstea se întâmplă în momentul ăsta.

 

  • Acum patru ani, Gabriela Firea şi-a preluat mandatul după 17 zile de la datea alegerilor locale. Noi suntem în ziua 25-a de la alegerile locale şi cel mai probabil preluarea mandatului se va face în ziua 32-35, o diferenţă de trei săptămâni aproape.

 Despre procesele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul cu PMB

  • Azi la Judecătoria Sectorului 5, judecătorul va lua act de renunţarea mea la poziţia din asociaţie.

 

  • Asociaţia va continua fără mine. În mod legal are nişte organe de conducere. Există nişte litigii, în jur de 15, între Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Primăria Capitalei. În majoritatea acestor litigii se solicită constatarea nelegalităţii unor acte emise de Primăria Capitalei.

 

  • Aceste procese vor continua şi judecătorul va constata dacă acele acte sunt legale.

 

  • Despre Termoenergetica. Bucureştiul are un primar în funcţie care coordonează toate serviciile locale şi am evitat să interacţionez cu structuri din subordinea Primăriei pentru a evita încă un conflict mediatic sterill şi inutil cu fostul primar.

 

  • Termoenergetica este o companie a municipalităţii. Există o AGA constituită din consilieri generali. Imediat ce Consilul General va fi constituit, noua majoritate va schimba componenţa AGA şi a Consiliului de Administraţie şi a directorului Termoenergetica. Dacă există sau nu stocuri, este întrebare la care trebuie să vă răspundă primarul în funcţie şi şeful Termoenergetica.

 

  • Ce îi reproşează şefului Termoenergetica. Trebuie să îi întrebaţi pe bucureştenii care nu au apă caldă şi căldură. Termoenergetica a fost un eşec pe ceea ce înseamnă reparaţiile la infrastructură. Nu au fost în stare să ia banii europeni alocaţi pentru sectorul ăsta.

 

  • Despre cele 52 de contestaţii. Aceeaşi poveste cu sacii de voturi, că s-a intrat în sala de numărătoare. S-a pronunţat Tribunalul o dată. S-a pronunţat Biroul Electoral Municipal. Nu mai am nimic de comentat. Este doar o tergiversare. De ce sunt 52 de cereri şi nu una singură?
  • Codul administrativ aprobat in 2019 spune că este nevoie să se termine şi procesul de validare al primarului şi al Consiliului General ca împreună să depună jurământul. 
  • Procesul meu o să aibă ultima fază luni la Curtea de Apel Bucureşti. Dacă şi pentru Consiliul General, se vor depune apeluri, vor fi înregistrate la Judecătoria Sectorului 1. Se va mai aştepta 1-2 zile. Va lua dosarul, îl va duce la Tribunalul Bucureşti.
  • Despre scandalul PNL-USR privind numirea lui Florin Iordache. PNL şi USR sunt partenerii mei. Sper că avem o colaborare reuşită. Tipul ăsta de dispute, de idei sunt frecvente. La nivelul Bucureştiului am o relaţie bună şi cu o parte şi cu cealaltă.

 

  • Despre criza COVID. Nu a existat o colaborare între PMB şi DSP. Primăria are o reţea de medici şcolari, mulţi funcţionari la ASSMB. DSP este într-o lipsă de oameni care să facă tot ce ţine de comunicarea cu oamenii. 
  • Permiteţi-mi să mă îndoiesc despre tot ceea ce declară Gabriela Firea. A minţit în campania electorală de cel puţin 10 ori despre mine.

 

  • E nevoie de o extindere a testării. Nu va fi o testare pompieristică.  Trebuie să facem o testare a categoriilor vulnerabile – medici, asistente, şoferi. Vom merge cu testarea acolo unde specialiştii ne spun.Există o tehnologie rapidă dezvoltată în utlimele săptămâni şi la care gândim să aplicăm. Precizia e undeva la 85 la sută.
  • E important să ne ducem cu testarea unde există posibilitatea de răspândire. Una este sistemul sanitar. O alta este activitatea de prevenţie.

 

  • Unde a parcat maşina. Am venit cu maşina. Am parcat-o în parcarea legală de pe Schitu Măgureanu. Am evitat să deschid un nou conflict mediatic. Aştept să intru în Primărie ca să discut cu toate compartimentele.
  • Când îşi preia Nicuşor Dan mandatul.  Cred că cel mai probabil joi – vineri săptămâna următoare se depune mandatul.

 

Primarul general ales, Nicuşor Dan, nu şi-a preluat mandatul la Primăria Capitalei la aproape o lună de la alegerile locale. Nicuşor Dan acuză PSD că face jocuri prin care întârzie numirea noii administraţii. Într-o postare pe Facebook, primarul ales a anunţat că validarea mandatului său de către tribunal a fost contestată prin 52 de cereri de apel, formulate în majoritate de foşti şi actuali consilieri PSD.

Nicuşor Dan nu poate deveni primar al Capitalei la o lună de la câştigarea alegerilor. 52 de consilieri PSD i-au contestat mandatul

De cealaltă parte, prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea a respins miercuri acuzațiile lansate de primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, după ce acesta a spus că validarea mandatului său a fost atacată cu 52 de cereri de apel pentru a se întârzia preluarea funcției și PSD „să şteargă nişte urme”.

Gabriela Firea: „Nicuşor Dan va avea un şoc când va ajunge la birou, nu va găsi nicio caracatiţă”