EXCLUSIV Noi stenograme incendiare cu preotul Alexa Visarion: I-a palpat sânul, apăsând-o și nu-și mai amintește dacă a sărutat-o pe ureche întrucât „eram prea concentrat pe sânul ei”

Preotul Visarion Alexa, parohul unei biserici din Capitală, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, după ce a fost acuzat de agresiune sexuală. România Tv a obţinut în exclusivitate stenograme incendiare din acest dosar.

28 sept. 2022, 09:37

Apar noi informații despre cazul părintelui Alexa Visarion. Avocatul preotului a declarat în exclusivitate pentru România TV că niciun organ al legii nu i-a informat cu privire la cele cinci noi plângeri. Atât părintele cât și avocatul au aflat din presă aceste informații.

„Am aflat din presa pana acum nu ne-a instiintat nimeni de alte langeri stiti mai multe decat stiu eu nimeni nu ne a anuntat vreodata de asa ceva. Ar fi necesar sa fie citat parintele, insa nu stiu in ce masura aceste plangeri sunt reale sau nu pentru ca daca s-au inregistrat la orice organ pe noi nu ne-a anuntat nimeni, tot ce am aflat din presa, foarte multe lucruri din presa, multe detalii nu pot sa va dau le am aflat din presa. Lucrul care m a uimit pe ac insistenta a parchetului de arestare preventiva fapta difera de realitate”, a declarat avocatul părintelui Alexa Visarion în exclusivitate la România TV.

„Mă scana din priviri şi pe urmă a început cu tot felul de discuţii care nu îşi aveau rostul şi apropouri legate de viaţa mea sexuală. M-a întrebat dacă îmi oferă soţul orgasme, cât de des, cât de mult şi, în caz că sunt singură, să apelez la el”, a povestit femeia.

Tânăra spune că şi-a făcut curaj să vorbească după ce a văzut cometariile în care femeia care l-a reclamat la Poliţie pentru agresiune sexuală a fost linşată.

„Dacă şi-a permis cu mine comentarii de genul, deşi noi nu ne cunoşteam, cu siguranţă şi-a permis şi cu alte feme. Şi m-a şocat să văd reacţiile în online în care tot victimele sunt acuzate, şi blamate, şi jignite în ultimul hal.

Este reacţia societăţii care condamnă multe victime la tăcere”, a mai spus femeia.

 

Scandalul „Visarion Alexa” ia amploare. A apărut o altă enoriaşă care îl acuză de agresiune: „Mi-a spus că așa îmbrățișează părintele. Așa cum? Cu pantalonii desfăcuți?”

Romania TV prezintă în exclusivitate tot filmul incidentului, aşa cum apare acesta în dosar, pe baza declaraţiilor, conform unor surse judiciare.

DISCUȚIA ȘOCANTĂ DUPĂ GESTURILE INTERZISE DIN TIMPUL SPOVEDANIEI

Preot: Ți-a fost rău?
Victimă: Cum adică?
Preot: Păi am simțit că te-ai relaxat un pic. Erai tare stresată cu povestea ta.
Victimă: Păi și asta credeți că am nevoie? Mai ales că dumneavoastră m-ați atins în zona intimă. Mi-ați atins vaginul. Asta produce detensionare (…)
Preot: Te deranjează că te-am atins? (…)
Victima: Ca și preot m-ați atins sau ca prieten?
Preot: Ca prieten…
Victima: Dar că s-a întâmplat într-un loc sfânt?
Preot: Nu te stresa, sfânt e tot universul, e făcut de Dumnezeu. (…)
Victima: Vreau să știu treaba cu dicționarul… Și explicațiile. Corpul meu s-a simțit ca la inventar. Mâinile dumneavoastră pe pielea feselor mele, pe abdomen, pe sâni, în partea intimă…
Preot: (…) E un gest de afecțiune, nu inventar.
Victima: E un gest de afecțiune din partea dumneavoastră că v-ați bucurat mai mult de atingeri mai ales că eu încercam să vă opresc și repetam că nu e voie. Corpul meu fiind inert, mai ales că sunteți preot și totul a avut loc într-un lăcaș sfânt. Și m-ați și împărtășit.
Preot: (…) Să nu cazi în ispita dorinței de a te răzbuna. Răzbunarea rănește și pe alții, dar mai ales pe tine.
SURSA: SURSE JUDICIARE

Preotul Visarion Alexa a mai fost implicat într-un scandal în urmă cu mai mulţi ani. O copilă a dispărut de acasă după ce i s-a confesat prin mail

PREOT: ERAM PREA CONCETRAT PE SÂNUL EI
Fiind audiat în calitate de suspect, Alexa Visarion a recunoscut că, ulterior spovedaniei, a îmbrățișat-o pe persoana vătămată. (…) Tricoul persoanei vătămate s-a ridicat, moment în care i-a atins pielea în zona lombară, a mângâiat-o pe spate, pe sub tricou, a arătat că i-a palpat sânul, apăsând-o și că nu-și mai amintește dacă a sărutat-o pe ureche întrucât eram prea concentrat pe sânul ei“ (…) Ulterior, și-a introdus mâna pe sub bluză și i-a atins sânii, i-a forțat bata blugilor, a reușit să ajungă cu mâna în zona vaginului, sub lenjeria intimă.
SURSA: SURSE JUDICIARE

PREOTUL A DECLARAT CĂ S-A LĂSAT ISPITIT
Suspectul a arătat că și-a retras mâna din pantalonii persoanei vătămate, timp în care mâinile persoanei vătămate erau tot pe umerii săi și a direcționat-o în zona sa intimă pe deasupra hainei preoțești, moment în care persoana vătămată și-a retras mâna (…) Suspectul a arătat că la final persoana vătămată era tulburată și că și-a dat seama că aceasta este tulburată în momentul în care și-a retras mâna. Totodată, suspectul a arătat că s-a lăsat ispitit.
SURSA: SURSE JUDICIARE

Cum arată soţia părintelui Visarion Alexa. Ce spunea preotul despre femeia care i-a dăruit patru copii: „E lumina casei noastre, iubirea și liniștea”. GALERIE FOTO

 

Stenograme incendiare, VICTIMĂ: Ca şi preot m-aţi atins sau ca şi prieten? / PREOTUL VISARION: Ca prieten.

Preotul Visarion Alexa nu mai are voie să săvârşească niciun serviciu religios şi i-a fost retrasă calitatea de preot paroh.  El a recunoscut fapta de care este acuzat, dar a refuzat să dea Comisiei de disciplină detalii. În schimb, acestea apar în stenogramele de la dosar.

TITLU: PREOTUL VISARION ALEXA: TE DERANJEAZĂ CĂ TE-AM ATINS?
PREOTUL VISARION: Te deranjează că te-am atins? Aşa mi-ai zis că vorbeşti permanent cu el (n.r. fostul prieten al persoanei vătămate, cel mai probabil) şi vrei să scapi de asta.
VICTIMĂ: Ca şi preot m-aţi atins sau ca şi prieten?
PREOTUL VISARION: Ca prieten. (…)
VICTIMĂ: Şi ca să înţelegeţi situaţia, dv. aţi trecut la partea practică de relaxare a mea?
PREOTUL VISARION: Nu. A fost… o clipă de odihnă. Cred că mai important e dicţionarul. Şi explicaţiile. Cred că importantă e înţelegerea… Sper să nu te supăr.

EXCLUSIV – Una dintre femeile care l-au reclamat pe Visarion Alexa rupe tăcerea: De cel puțin 30 de ori am fost pipăite. Părintelui îi plăceau sânii în formă de pară
Visarion Alexa, la poliție pentru a semna controlul judiciar. Noi stenograme incendiare din dosarul preotului acuzat de agresiune sexuală

VICTIMĂ: Vreau să ştiu treaba cu dicţionarul… şi explicaţiile. Corpul meu s-a simţit ca la inventar. Mâinile dumneavoastră pe pielea feselor mele, pe abdoment, pe sâni, în partea intimă…
PREOTUL VISARION: Dicţionarul înseamnă emoţiile, fobiile să capete cuvinte, expresii. Aşa putem înţelege. E un gest de afecţiune, nu inventar. (…) Cred că sufletul tău e un pic trist şi mâhnit de răspunsul poliţistului. Dar cu răbdare şi explicaţii bune, se va vindeca. Şi va avea puterea să găsească un om potrivit. (…) E fundamentală pacea. Să nu cazi în ispita dorinţei de a te răzbuna. Răzbunarea răneşte şi pe alţii, dar mai ales pe tine.
SURSA: SURSE JUDICIARE

Visarion Alexa şi-a recunoscut toate păcatele în faţa superiorilor, spovedanie cutremurătoare. Măsuri radicale în cazul preotului acuzat de agresiune sexuală

DECLARAŢIA PREOTULUI ÎN FAŢA POLIŢIŞTILOR: M-AM LĂSAT ISPITIT
Suspectul a arătat că, la final, partea vătămată era tulburată şi că şi-a dat seama că aceasta era tlburată în momentul în care persoana vătămată şi-a retras mâna (n.m direcţionată de suspect în zona intimă a acestuia, pe deasupra hainei preoţeşti). Totodată, suspectul a arătat că s-a „lăsat ispitit”. (…) În ceea ce priveşte relaţia dintre el şi persoana vătămată, suspectul Visarion Alexa a arătat că aceasta a fost una profesională, de preot-enoriaş, că persoana vătămată nu i-a dat niciodată de înţeles, verbal, că ar fi de acord să o atingă în mod nepermis şi că persoana vătămată era o persoană foarte comunicativă, îi povestea lucruri de orice natură, inclusiv despre viaţa personală şi îi trimitea mesaje lungi, la orice oră.
SURSA: SURSE JUDICIARE

DISCUŢIA DINTRE PREOT ŞI VICTIMĂ, INTERCEPTATĂ DE POLIŢIE
Din discuţiile purtate de persoana vătămată şi suspectul Visarion Alexa a reieşit că suspectul a minimalizat fapta comisă şi a încercat să o determine pe persoana vătămată să nu îi facă rău, să nu se răzbune pe el, dând de înţeles că îşi asumă faptele comise (…) Totodată, suspectul i-a cerut iertare persoanei vătămate, arătând că actele de agresiune sexuală cu privire la care persoana vătămată i-a cerut explicaţii au fost un „accident”. (…) Din procesul-verbal mai reiese că persoana vătămată a fost afectată de actele de agresiune comise de suspect împotriva ei, că şi-a pierdut încrederea în preoţi şi că suspectul îşi doreşte să repare răul făcut prin dialog, cerându-i persoanei vătămate „să nu pornească un tărăboi”.
SURSA: SURSE JUDICIARE 

Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor a decis mai multe sancţiuni pentru preotul Visarion Alexa. Acesta a recunoscut fapta de care este acuzat, dar a refuzat să dea detalii. Comisia a decis că el nu mai are voie să săvârşească niciun serviciu religios şi i-a fost retrasă calitatea de preot paroh.

Victor Ciutacu face sondaj după bătaia Prodan – Reghecampf. „Popa Visarion a ieşit din trending!”
”Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declaraţie personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat şi în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunţite şi invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reţinut în declaraţii”, a transmis, joi, Patriarhia Română, într-un comunicat de presă.

Noi mărturii ale victimelor preotului Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală: „Mă scana din priviri şi pe urmă a început cu tot felul de discuţii şi apropouri legate de viaţa mea sexuală”

Potrivit documentului citat, Arhiepiscopia a luat mai multe măsuri:

– suspendarea de la slujire (oprirea totală de la săvârşirea celor sfinte, adică interdicţia a oficia orice serviciu religios)
– retragerea funcţiei de paroh (nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparţine şi de a se implica în niciun act administrativ)
– obligaţia de a informa constant, cu celeritate şi sinceritate, Centrul eparhial (Arhiepiscopia) despre evoluţia cercetărilor judiciare cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse.
”Odată cu pronunţarea sentinţei judecătoreşti de la sfârşitul perioadei de control judiciar, ţinând cont riguros de motivaţia sentinţei şi de gravitatea acesteia, Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Comisia sa de disciplină, va comunica la rândul ei sancţiunile pe linie bisericească ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sancţiuni direct proporţionale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar”, se mai arată în comunicat.
”Poziţia Bisericii, poziţia creştină, este totdeauna, în mod natural şi subînţeles, favorabilă celui vulnerabil şi oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel. Biserica este, în acelaşi timp, şi spaţiul moralmente terapeutic de îndreptare şi vindecare prin pocăinţă sinceră a absolut oricui”, au mai transmis oficialii Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Calistrat, despre cazul Visarion Alexa: „Şi eu am trecut prin chestia asta, am ajuns la 200 de mesaje primite într-o zi de la aceeași persoană și 800 de apeluri”.

O femeie acuză că preotul Visarion Alexa a violat-o chiar în chilia în care spovedea. Publicăm dovada că i-a spus unui alt preot foarte cunoscut, dar acesta a tăcut. Ce spune avocatul lui Alexa

„Se întâmpla în toamna anului 2016. Eu începusem să merg la spovedanie la dânsul (preotul Visarion Alexa, n.r.) de prin luna august. În perioada aceea, eram singură și ușor dezorientată. Mă gândeam chiar să mă călugăresc și i-am spus acest lucru părintelui. Pe atunci, dânsul spovedea în chilia care era lângă biserică. Îmi amintesc că era plină de icoane și de poze cu familia preotului”, povestește femeia.

Aceasta a acceptat, sub protecția anonimatului, să detalieze aspectele dureroase ale întâmplărilor care au urmat.

„Îi fugeau mâinile pe sub bluză, pe sub sutien. Deși dânsul obișnuia să îmbrățișeze oamenii, asta nu mai părea deloc o îmbrățișare normală, părintească. Credeam că mi se pare. Am crezut chiar că vrea să mă testeze, că vrea să mă conving dacă vreau într-adevăr să urmez calea mănăstirii”, își amintește.

 

«Nu, nu este un test», mi-a răspuns”.  „Eram bulversată. Însă m-am mai dus la spovedanie. Poate a fost totuși, un test, mi-am zis. Ultima dată mi-am pus un body pe mine, ca să fiu sigură că nu mai are acces pe dedesubt, în caz că-i mai fuge mâna”, rememorează femeia cele întâmplate.

Înainte, își amintește, a mai existat un episod în care părintele a făcut o remarcă cu privire la buzele ei. În biserică, la slujba de duminică. „M-a văzut, s-a oprit să mă salute și a făcut o remarcă despre buzele mele. «Ce buze ai… ce aș face cu ele»”.

Episodul care a marcat-o pe viață: „Avea pantalonii desfăcuți și m-a forțat”  

„Când am fost la spovedanie ultima dată, în chilia dânsului, s-a oprit la un moment dat să se ducă la baie, care era undeva în spate. Am crezut că e normal și că ce vină are că a avut nevoie la baie în timpul spovedaniei mele?! E normal, mi-am spus.

În chilie erau și două fotolii. Pe unul stăteam eu. Când s-a întors, s-a postat în fața mea. Avea pantalonii desfăcuți și m-a forțat… Nu-mi venea să cred, eram în stare de șoc. I-am zis că nu vreau, am încercat să-l împing, țineam gura închisă și dinții încleștați. Se tot freca de mine…

Nu am știut ce să fac atunci, am împietrit. L-am lăsat să-și facă damblaua, voiam doar să scap de acolo, să plec, să se termine mai repede. Mă rugam să se termine mai repede, în chilia aceea ticsită cu icoane și fotografii”, a rememorat femeia pentru Libertatea.