Nor radioactiv în Europa. Sursa radiaţiilor se presupune a fi Rusia

Autoritățile sanitare din Suedia au detectat, în întreaga peninsulă scadinavă și în zona Arctică, un nivel al radiaţiilor mai ridicat decât în mod obişnuit. Specialiştii nu au informaţii concrete asupra provenienţei acestui nor radioactiv, dar au certitudinea că sunt de origine umană și nu fac parte din niciun fenomen natural, potrivit nationalpost.com

RomaniaTV.net
30 iun. 2020, 19:10

Deși o sursă exactă nu poate fi identificată, analiza radiaţiilor indică Rusia occidentală. Lassina Zerbo, secretar executiv al Organizației Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), a făcut publică o hartă cu posibilele zone ale sursei. Suspiciunea a căzut asupra Rusiei, care a creat un precedent cu cel mai grav accident nuclear din lume de la Cernobîl.

Citeşte şi Se poate transmite COVID-19 prin aerul condiţionat? Ce spun specialiştii

22/23 iunie 2020. Staţia SEP63 a detectat 3 izotopi, Cs-134, Cs-137 şi Ru-103, la un nivel mai ridicat decât de obicei. Regiunea din care este posibil să fie plecat aceste radiaţii este notată cu portocaliu pe hartă„, a scris Lassina Zerbo pe Twitter.

nor radioactiv

Autorităţile ruse se apără şi spun că sistemul de monitorizare a radiaţiilor care există în Rusia nu a emis nicio alertă de urgenţă. 

Rusia nu a fost informată de vreo situaţie de urgenţă în ceea ce priveşte detectarea de particule nucleare în Marea Baltică”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov. „Nu ştim sursa informaţiilor. Noi avem un sistem de monitorizare a nivelului de radiaţii foarte avansat, şi nu avem nicio alertă de urgenţă. Nu daţi vina pe noi„, a spus Peskov, potrivit sursei citate.

Vestea bună este că nivelul radiaţiilor este, în acest stadiu, inofensiv. 


loading...