Nucile cu miez roşu, omologate în România. Soiul se numeşte „Rubin”

Nucile cu miez roşu au fost omologate în România. Creatorul, dar și directorul tehnic de la Pepiniera Voinești, Oleg Tîrsînă, a informat despre finalizarea procesului de omologare și înregistrare a noului soi „Rubin”, în Catalogul Soiurilor de Plante.

12 aug. 2022, 20:53
Nucile cu miez roşu, omologate în România. Soiul se numeşte „Rubin”
Nucile cu miez roşu, omologate în România

Nucile cu miez roşu, omologate în România. Acest soi a fost selecționat și dezvoltat de către Pepiniera Voinești, raionul Hâncești, în colaborare cu Patru Agro România, potrivit Știri.md.

Nucile cu miez roşu, omologate în România

Aceasta este o noutate excelentă, în primul rând pentru nucicultorii din România, dar și pentru cei din alte țări membre ale Uniunii Europene, dat fiind mecanismul de recunoaștere reciprocă a oricărui soi de cultură omologat în orice țară UE”, menționează acesta în postarea sa de pe Facebook.

Conform presei române, „Rubin” este un soi de nuc la care miezul este roșu. Noul soi are un aspect deosebit. Miezul nucilor are tegumentul roșiatic, rubiniu, iar nucii sunt mai rezistenți la boli și dăunători.

Citeşte şi: Nucile verzi, beneficii şi contraindicații. Sunt bune pentru ficat gras și viermi intestinali

Fermieri aduşi în pragul disperării din cauza secetei

Gheorghe Niță, un fermier din Bacău, în vârstă de 70 de ani, a intrat în depresie după ce a văzut că aproape toate culturile de grâu și floarea soarelui s-au uscat din cauza arşiţei. Disperat că nu o să găsească o cale de a scăpa de datoriile acumulate, bărbatul a vrut să se sinucidă.

Iniţial, a bătut un cui într-un copac, apoi s-a lovit cu capul de cui până când a ajuns în stare de inconștiență.  Din fericire, nişte vecini l-au găsit la timp şi l-au dus de urgenţă la spital.

A doua oară, fermierul în vârstă de 70 de ani şi-a tăiat venele. De data aceasta a fost găsit de familie. A fost dus din nou la spital.

Tatăl meu e bine. Astăzi (n.r – luni 1 august 2022) sperăm să-l externăm. Tata a intrat în depresie din cauza situației create de secetă, din cauză că sunt datorii de plătit și nu mai avem cu ce, pentru că am pierdut aproape toată producția.

Noi am cultivat grâu și floarea soarelui pe aproximativ 300 de hectare. Din cauza secetei, am pierdut aproape tot. Culturile sunt distruse în proporție de 70 la sută. În firmă suntem asociați eu și cu tata. Cel mai probabil o să rămân eu administrator.

O să depun actele pentru despăgubiri de secetă ca să vină o comisie să evalueze pagubele. O să caut niște soluții pentru a continua activitatea. Noi am înființat ferma în 1994”, a explicat fiul bărbatului, potrivit bzi.ro.